Тези, които имат сърдечни проблеми, най-много трябва да се ваксинират.

...
Тези, които имат сърдечни проблеми, най-много трябва да се ваксинират.
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Доказано е, че коронавирусът уврежда сърцето, директно и индиректно

Тези, които имат сърдечни проблеми, най-вече би трябвало да се имунизират. Доказано е, че коронавирус вирусът поврежда сърцето, непосредствено и косвено. Това сподели за Българска национална телевизия кардиологът проф. Генчо Начев.

„ Сърдечно-съдовите болести са доста подли и не би трябвало страхът от Коронавирус да ни стопира да потърсим лекарска помощ, когато имаме потребност. Под надзор е обстановката в региона на болничното опазване на здравето, без значение от напрежението. Броят на свободните кревати е доста дребен и щом се освободи легло, то се запълва. Като общество не знам до каква степен е под надзор, тъй като мисля, че дисциплината и самосъзнанието на нашето общество не е равнището, на което би трябвало да бъде. Болниците и лекарите са за това, с цел да дават помощ на всеки, който се нуждае. Ние сме отделили кревати за незабавни случаи на сърдечно заболели, както и за такива с отсрочена неотложност, които не могат да чакат, тъй като затрудненията, които могат да настъпят, са доста тежки и могат да доведат до смъртен случай. Всяко болнично заведение прави преценка, с цел да не останат болните без здравни грижи. Взето е решение за прекъсване на плановия банкет, само че мениджмънтът на всяка болница може да реши кой пациент е с отсрочена неотложност. Трябва да се преценя всеки случай. Смисълът на заповедта не е да забрани на приема на болните, които имат потребност от болнично лекуване “, добави още проф. Начев.

„ Голяма част от пациентите се опасяват да дойдат на обзор. Доказателство за това е пониженото записване на пациенти за амбулаторен обзор. Това не е неприятно, в случай че нямат такава потребност, само че е доста рисково, в случай че те имат потребност, само че не отиват в болничното заведение от боязън да не се заразят. Сърдечно-съдовите болести са доста подли и не би трябвало страхът от Коронавирус да ни стопира да потърсим лекарска помощ, когато имаме потребност. Няма още информация за тази година за броя на инфарктите. Всички имат познати, които ненадейно са умряли. Има случай, когато качваме пациент на колело, той се натоварва, вършим кардиограма и няма проблем, само че по други аргументи решаваме да го изследваме и се оказва притеснение на главната артерия, която храни сърцето над 80-85%. Това, че нямаш недоволство, не значи, че не носиш бомба със закъснител в себе си. Българинът е привикнал, че в случай че се усеща здрав, не би трябвало да върви на доктор. Това не значи, че не би трябвало да вървят на доктор. Лечението, което се прави, би трябвало да е по отношение на индивида, а не по отношение на болестта, тъй като хората са разнообразни. Това е смисълът и тогава има резултат “, сподели Генчо Начев.

„ Основното, което би трябвало да се направи след Коронавирус е да има надзорен обзор. Трябва да се види по какъв начин работят сърцето и белия дроб. Пусне ли се лабораторно проучване, се вижда и по какъв начин работят бъбреците и черният дроб. Болниците са в тежко финансово положение, тъй като минималната работна заплата скочи в границите на 5 години, а цените на услугите се резервират същите. Разходите се усилват доста, а приходите не се усилват. Не е остойностена действително болничната помощ. За Коронавирус качиха цената на клиничната пътека и тя може да е задоволителна за пациенти, които не са тежки, само че за тези, които са в интензивни отделения, това не е задоволително и това е за сметка на болничното заведение. Слава богу устояваме до момента, само че не знам до по кое време. Това води до струпване на задължения. Всяка болница е друга. Когато една болница е голяма с 2000 кревати да вземем за пример, тя се ръководи доста мъчно. Това че се регистрират действия, които не са осъществени и че са осъществени действия, които не са показани, аз го приказвам доста от дълго време “, съобщи проф. Генчо Начев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР