Тези избори бяха сложни, защото и обстановката е сложна –

...
Тези избори бяха сложни, защото и обстановката е сложна –
Коментари Харесай

Политологът Неделчо Михайлов от Хага: Има шанс за правителство на малцинството с плаващи мнозинства

Тези избори бяха комплицирани, тъй като и ситуацията е комплицирана – опасност от световна криза, висока инфлация, непосредствен боен спор … И в тази сериозна обстановка, българските политици не стопираха да занимават електората със себе си, вместо да търсят способи да решат проблемите му, счита младият политолог и магистър по ръководство на рецесии Неделчо Михайлов. Той живее в град Хага, Нидерландия, където е приключил политически науки, само че следи от близко обстановка в България. Според него този низ от рецесии основава " съвършена та стихия " за една дълбока загуба на доверие в  политиката и в изборния развой измежду сънародниците ни, което ясно проличава от ниската изборна интензивност на Парламентарните избори, най-слабата в последните 32 години.

" Но от гл една то ч ка на външната политика , евроаланчитеската устременост на България няма да се промени. Откритите русофили ще са малко или малцинство в новия парламент. Но и в Европа има наклонност на повишаване на резултатите на дясно-центристите. Вземете Италия или Швеция, да вземем за пример. У нас гласоподавателите на " Възраждане " са разочаровани от политическата система, това беше един тип избор на митинг против системата, къкъвто беше и вотът за Има Такъв Народ на изборите предишното лято, която претърпя провал на тези избори. Въпреки това, вотът на 2 октомври недвусмислено сподели, че огромна промяна на външно-политическата ориентировка на страната няма да има, тъй като най-сериозна поддръжка получиха партиите с евроатлантическа устременост. А растежът на г ласоподавателите на " Възраждане "   ни припомня, че русофилията в Б ългария има вътрешност, само че не чак толкоз огромна , колкото се усещаше преди изборите “ – споделя Неделчо Михайлов.



Пропорциите в новия парламент се резервират, няма доста разбъркване на партийните конфигурации, само че този път самодейността е в ръцете на партия ГЕРБ, която завоюва вота с над 25%, счита политологът. Ниската изборна интензивност обаче недвусмислено сочи, че българският избирател  се умори да гласув а. Той желае най-накрая страната да проработи след две години предварителни избори, неуспехи и караниц и , счита политологът. Но сглобяването на вероятно държавно управление в границите на новия парламент наподобява съвсем задача невъзможна. И въпреки всичко:

" Може би идеалният вид, н ай-възможният , е държавно управление на малцинството с плаващи болшинства , въпреки и нестабилно. Защото публично ще е мъчно да се подписа коалиция. Видяхме на изборите, че ГЕРБ и Движение за права и свободи резервират електората си, само че не са безусловно печеливши. А за една устойчива евроатлантическа коалиция би трябвало и Демократична България да влезе, както и Продължаваме промяната, които обаче обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Затова, в случай че има коалиция, тя ще е на плаващите мнозцинства. И това сякаш, ще е най-хубавото решение за тези партии, които не желаят да губят електората си в случай че създадат по-сериозна стъпка обратно и седнат на масата за договаряния " – казва в умозаключение Неделчо Михайлов.

Снимка: списък на Неделчо Михайлов, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР