Тези две думи отдавна изгубиха нравствения си блясък и благородство,

...
Тези две думи отдавна изгубиха нравствения си блясък и благородство,
Коментари Харесай

Издателство възражда смисъла на думите дълг и чест

Тези две думи от дълго време изгубиха нравствения си искра и достойнство, смазани от егоизма, меркантилността, жаждата за пари и популярност, триумф и веселба. А са толкоз красиви, мощни и почтени.

Зад тези думи до наскоро са стоели хора умни, всеотдайни, родолюбиви, предани на отечеството, духа и словото. Те по-малко са мислели за себе си и за персоналния си триумф, а доста повече за народа, неговото благоденствие и въздигане.

Те са героите на поредицата на книгоиздателство " Захарий Стоянов " с названието " Дълг и чест ". Книгите, отдадени на тях, са биографии и разбори на живота, творчеството или политическата и военната им активност. Написани налично и разбираемо, те са задълбочени проучвания, като някои са с безспорни приноси за науката. Такава е и задачата на поредицата: да разпространява тези персони, да опише за героичния им живот или за отдадеността им на науката, литературата, политиката и културата. Но и да изясни епохите, в които те са живели и работили, събитията, пред които се е изправяло българското общество и националната ни страна, а и самите те.

Списъкът на имената, на които са отдадени книгите, е респектиращ. От епохата на Средновековието ще забележим имената на хан Тервел, цар Симеон Велики, цар Иван Шишман, св. Климент Охридски, св. цар Борис Покръстител, св. Йоан Рилски Чудотворец, св. Методий, Презвитер Козма, цар Калоян. Автори на този раздел от поредицата са учени и писатели от ранга на акад. Антон Дончев, акад. Димитър Ангелов, проф. Рашо Рашев, акад. Васил Гюзелев.

Не по-малко впечатляващи са имената от епохата на Възраждането: преп. Паисий Хилендарски, Панайот Хитов, Васил Левски, Баба Тонка, Георги С. Раковски, Цанко Дюстабанов, Христо Ботев, Петър Бонев, Григор Пърличев, Екзарх Антим I, Марин Дринов и други За тях са писали акад. Константин Косев, проф. Симеон Янев, Стоян Райчевски, Боян Ангелов, проф. Илия Тодев, проф. Велчо Велчев. Тази ера е под изключително внимание на издателите, тъй като в нея се образува българското национално схващане, националният дух, революционният ентусиазъм за самостоятелност и свободна страна.

Поредицата " Дълг и чест " се пробва да възвърне и покаже титаничните старания на първостроителите на новата българска страна. За напълно къси периоди е трябвало да се построи тази страна с всичките й органи, институции, правила, закони, механизми на ръководство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР