Тези дни са започнали реалните строителни дейности за доизграждане на

...
Тези дни са започнали реалните строителни дейности за доизграждане на
Коментари Харесай

Започна голямото дострояване за нова болница в Ямбол

Тези дни са почнали действителните строителни действия за доизграждане на нова болница в Ямбол.
Процедурата по желание на реализатор стартира с провал през май месец 2019 година. Тогава управлението на болничното заведение разгласи поръчката за доизграждане на болничния комплекс към МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ в Ямбол с планирана стойност 22 250 000 лв. без Данък добавена стойност.
Само една бе претендентът да извърши обекта – на консорциум сред „ Хидрострой “ АД и „ ВДХ “ АД. Офертата му обаче беше за доста повече. Консорциумът предложи цена 36,8 млн. лв. без Данък добавена стойност – запас, с който болничното заведение не разполага. Това наложи да се приключи процедурата през септември 2019-та.
Последва ново съобщение след година и три месеца. С още по-ниска планирана стойност от първия път – съвсем 22 млн. лв..
Кандидатите този път са двама – „ Тодоров и наследник 99 “ ООД  - Несебър, и „ Геострой “ АД - София. Първата  фирма дава оферта с 26 240 лв. по-ниска от оповестената и печели обекта. Втората смъква цената единствено с 3 926 лева и е класирана на второ място, сочи отчетът на комисията по желание на реализатор от началото на февруари тази година.
Тоест, крайната цена на обекта възлиза на 26,4 млн. лева с Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 12 месеца.

Припомняме, че построяването на нов корпус е обезпечено финансово с решение на Министерския съвет от май месец 2019 година. То е за увеличение на капитала на лечебното заведение с 27 млн. лв. посредством издаване на нови акции след осъществяване на парични вноски.
Средствата бяха планувани по следния метод: през 2019 година - вноска от 8,1 млн. лева; през 2020 година - вноски до 13,5 млн. лева.; през 2021 година - до 5,4 млн. лева
Видно от протоколите на директорския съвет на МБАЛ в Ямбол, през 2019-та фактически са импортирани 8,1 млн. лв., а през 2020-та – 13,5 млн. лева, с които е повишен акционерният дял на страната.
Остават за довнасяне от страната през тази година 5,4 млн. лв..  
Областната болница на Ямбол обслужва население от над 60 000 души, като е строена на павилионен принцип. 29-те й отделения се обитават в 17 отдени здания, строени сред 1912 и 1980 година. В момента те са надалеч от стандартите за модерна медицина - изискванията за работа и престой са извънредно неприятни, а пациентите се придвижват на ръце.
Строителството на нов корпус е почнало в края на 70-те години на предишния век. Конструкцията на блок 1 и блок 2 е призната в края на 80-те години. Има построен и трети блок.
Строителството е било прекъсвано по разнообразни мотиви. Проектът за постройката е няколко пъти променян.
До 2004 година са осъществявани довършителни работи по едното високо тяло (Блок 1) и хирургичния блок (Блок 2). Към момента строителството по тях е изпълнено на към 65%, без здравното съоръжение и обзавеждането.
В друга степен са приключени стълбища, фоайета и коридори. В болничните стаи са инсталирани дрешници, баните към стаите са с фаянс и санитарно обзавеждане – в огромна част унищожено.
Хирургичният блок е с фаянсови облицовки по стените – отчасти обрушени и откъртени.
По план в най-високата й част постройката ще бъде на 10 етажа. Предвиждат се 180 паркоместа за коли, а и 60 места за велосипедно паркиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР