Тези дни неочаквано избухна пореден секс-скандал, провокиран от заклети италиански

...
Тези дни неочаквано избухна пореден секс-скандал, провокиран от заклети италиански
Коментари Харесай

Между България и Италия избухва археологически секс скандал

Тези дни ненадейно избухна следващ секс-скандал, предизвикан от върли италиански феминистки. Не стигат Нидерландия и Австрия, дето не ни пускат в Шенген, ами в този момент и Апенините ще вземат да ни хлопнат резето за „ Обетованата земя ". Поне натам отиват нещата, съгласно кореспондента на вестник „ 24 часа " в Рим Виолина Христова. 

Та значи, кметският консултант от град Пистоя Алесио Бартоломей бил подложен на обществена словесна екзекуция във фейсбук, тъй като горкият се възхитил на нашата фамозна Пещера-утроба край Кърджали и разгласил нейна фотография. Нещастникът имал неблагоразумието да постави изпод текст: „ Има пещери, чийто вход отнася незабавно към концепцията за майката природа ".

Не знам дали Бартоломей изобщо е знаел какво разгласява, само че ужасното му изявление провокира стихия от заслужено възмущение. Представителките на най-големия италиански профсъюз CGIL, чийто генезис е обвързван със социалистическата и комунистическата партия, неотложно реагира яростно във връзка на „ сексистката му просвета ". Според тях „ думите са значими и е значима използването им. Онова, което виждаме ежедневно, е, че дамите постоянно са получателки на думи, показващи липса на почит, които целят да се подиграят с тях, да ги омаловажат и трансфорат в предмети, разяснявайки всеки сантиметър от телата им ".

Защитничките на нежния пол заслужено виждат, че „ дамата се счита от него и от една избрана мачистка и патриархална просвета, вкоренена в обществото ни, като вагина, която може да се употребява единствено за полова и за репродуктивна цел ". И още –„ сексистките мнения, непоисканите оценки за нашите тела съставляват хумуса, в който пораства културата на изнасилването и насилието над дамите, довеждайки всеки ден до жертви, то тогава е явно, че си отговорен от първо лице за всяко от цитираните насилия ". Съвсем закономерно най-после се желае оставката на Бартоломей и се приканва кмета Пистоя да се разграничи незабавно от неговите изказвания. Още повече, че той е непоносим „ десен " политик, незачитащ ярките демократични полезности.

Чета тези редове и се проклевам. Защо ми трябваше преди 23 години да демонстрирам на света това непоносимо „ мачистко-сексистко " място. Спомням си пролетта на 2002 година, когато дружно с няколко индивида изкачвахме стръмните скали към високото плато сред кърджалийските села Ненково, Женда и Дъждовница. Местен краевед от дълго време ми говореше за някаква странна пещера и с известно стеснение споделяше, че скалната празнина имала форма на женска вагина.

Малко преди обяд достигнахме пещерата, чиито край се губеше в мрачевина. След направените измервания се оказа, че тя е с карстов генезис, а дължината е 22 м. Кухината в началото е била дълбока единствено 16 м., а по-късно човешката ръка я е издялала в допълнение във вътрешността и е придала формата на женска вътрешност. А в южния завършек на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Но същинската изненада обаче настъпи навръх обяд, когато ненадейно отнякъде проблесна безоблачен лъч. Той подпали в микроскопични детонации милионите прашинки във въздуха и се проектира върху неравния скален под. Проекцията имаше очертанията на великански светлинен фалос, който се насочи към вътрешността, само че бе прекомерно пай, с цел да преодолее дистанцията до олтара-матка.

Скоро разгадахме мистерията. Пещерата е била определена като място и след това завършена в допълнение от хората по този начин, че да е с идеална ориентировка юг-север, като входът е от юг. В предната част на тавана и по оста на кухината е била доизсечена съществуващата естествена пролука, през която тъкмо в 12 часа на обяд слънчевите лъчи проникват и се проектират върху скалната повърхнина във форма на фалос, чиято дължина зависи от годишния сезон. Колкото по-ниско по небосклона минава слънцето, толкоз по-дълъг е слънчевият фалос. Това значи, че той е максимален при късия ден през първата половина на зимата.

Явно бяхме попаднали на пещера-утроба - дълготърсения храм на Великата богиня-майка на траките, за който загатват античните създатели. Според античната индо-иранска традиция сходно на природата царят умирал и се раждал периодичен. Владетелят-първожрец принасял в жертва едро животно или човек, с което символизирал личната си гибел. След това встъпвал в алегоричен брак с Великата богиня-майка, оплождал я и се възраждал дружно с околния свят. Така се основала концепцията за сина-любовник, роден от Великата богиня-майка и влезнал в съприкосновение с нея в нейната вътрешност, т. е. в пещерата. Тези свещенодействия се правили през януари-февруари. Тогава стартира възраждането на природата, която разцъфва напролет. А слънчевият фалос в откритата пещера доближава оптималната си дължина тъкмо при започване на зимата!

Тогава за античните траки настъпвала Новата година и те провеждали фамозните празници-дионисии. Херодот разказва половата разхайтеност на тракийските девойки, които на избрани дни се съвкупявали безсистемно с мъжете. В пиесата си „ Вакханките " Еврипид споделя за отдадените на Дионис оргии, правени тъкмо в символизиращи утробата на Великата богиня-майка пещери с течеща вода-сперма. В ново време следи от тези вярвания има в кукерските традиции. В Странджанско на така наречен „ кукер без маска " привързвали дървен фалос, с който „ орял " земята и алегорично я оплождал. Кулминацията е на Кукеров ден в първите дни на февруари, когато съгласно вярванията започвала пролетта.

Всички тези данни насочват към концепцията за построен още от дълбока античност фетиш към Великата богиня-майка в Тракия. Както всичко останало в тракийската вяра, той се зародил в планините и то най-много в Родопите. Според античните извори култът към нея се изповядвал в недрата на Свещените тракийски планини. Това са Пангей, което е едно от имената на Родопите, и Когайон на североизток в земята на гетите. Точно в пещерите-утроби на тези планини обитавали прорицателите - полубогове или антроподемони. За Родопите това са били Орфей и Резос, а за светилището на гетите – Залмоксис.

Съвсем естествено Великата богиня-майка на траките е била почитана в мегалитно светилище, завършено в недрата на скалите. То е било едното от трите най-свещени места в Родопите дружно с Храма на Дионис на Перперикон и символичния гроб на Орфей при Татул. И няма нищо по-естествено от това, светилището на богинята на плодородието да бъде завършено като великански женски сексуален орган. Но по какъв начин да се изясни това на актуалните феминистки, за които цялата човешка история е едно посягане против правата на нежния пол?

проф. Николай Овчаров,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР