ТЕЦ-овете трябва да се запазят, защото изцяло зелената енергия сега

...
ТЕЦ-овете трябва да се запазят, защото изцяло зелената енергия сега
Коментари Харесай

Енергиен експерт: ТЕЦ-овете трябва да се запазят, защото изцяло зелената енергия сега е невъзможна

ТЕЦ-овете би трябвало да се запазят, тъй като напълно зелената сила в този момент е невъзможна. А и прекъсването на централите може да има непредсказуеми на този стадий тежки последици за стопанската система ни. Един сюжет за електроенергийната система от 2021 година, а точно след прекъсването на Шести блок на АЕЦ-а за ремонт и утежняването на атмосферните условия, т.е. понижаване на производството на ток от фотоволтаиците – демонстрира, че 60 % е избавителното произвеждане на ток от ТЕЦ-овете в продължение на шест мъгливи дни и прекъсване на един от блоковете на атомната централа. Това разяснява пред Нова нюз енергийният специалист лекар Иван Хиновски, разяснявайки какво би означавало прекъсването на производството на електрическа енергия от ТЕЦ-овете на фона на премисляната от миньори и енергетици ефикасна стачка.

По думите му химера е прекосяването напълно на зелена сила. „ Ние във всички случаи би трябвало да запазим ТЕЦ-овете до появяването на нови технологии или в случай че пазарът не смъкна по някакви аргументи цената на електрическата енергия под тази на ТЕЦ-овете. Аз не виждам по какъв начин това ще се случи в близко време. Тези централи не трябва по какъвто и да било метод да се лимитират с административни ограничения или с такива от Европейска комисия. Брюксел наруши контракта си със страните членки, въз основа на който - в този момент нездравословните излъчвания са по 100 евро на звук, а в контракта, с който страните се ангажираха през 2007 година – цената към 2030 година трябваше да е 60 евро на звук ”.

Хиновски разяснява и въпроса по какъв начин ще се отрази една ефективна стачка на енергетиците на жителите? " Не, няма да усетим неналичието на ток. Има два сюжета. Един е, когато бихме могли да получим систематична помощ от прилежащите страни, в случай че те не са в същия проблем на дефицит. Ако получим енергия от прилежащите страни като помощ - тогава цената ще бъде доста по-висока от колкото в този момент. Тоест, ще се почувства цената на борсата. Ще има или псокъпване антока или ще има ограничаване. Но не би трябвало да плашим хората. Ние сме към този момент в един съюз, една обща енергийна система. Ограничение няма да има, с изключение на апокалиптично, в случай че от прилежащите страни, от които желаеме помощ, кажат, че и те са в криза. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР