ТЕЦ Марица-3 няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково

...
ТЕЦ Марица-3 няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково
Коментари Харесай

Министър Сандов: ТЕЦ Марица-3 няма да възобнови работа

ТЕЦ " Марица-3 " няма да възобнови работа макар решението на РИОСВ-Хасково активността да бъде обновена. Това разгласи на брифинг екоминистърът Борислав Сандов. 

По думите му, Топлоелектрическа централа " Марица 3 "  в Димитровград редовно е превишавала равнищата на серен диоксид, открити от измервателната станция в града. Някои от стойностите са минали алармения предел, което значи, че са 3 пъти над нормите, което причинява тежки последствия върху здравето на хората.

" Обследва се до каква степен операторът е спазил условията на Наредба на Министерство на околната среда и водите за настоящ мониториг за излъчванията. Инсталациите би трябвало да работят на най-малко 70%, с цел да може това да е реалност. Получаваме информация, че сега на проучването инсталацията е работила на по-нисък потенциал и е предпоставила измерването да не е качествено. Има заповед това дружество да не отваря ", изясни екоминистърът.  

Някои от ТЕЦ-овете у нас би трябвало да понижат работата си. Ще издадем наставления за това, добави Сандов. 

Екоминистърът съобщи още, че е излязло решение на Европейския съд в Люксембург, съгласно което България е наказана за наднормени равнища и систематични нарушавания във връзка с серния диоксид в Югоизточен район. Решението е първо и установително, акцентира Сандов и изясни, че следва Европейска комисия да ревизира дали сме прекратили неприятните практики. В противоположен случай, добави министърът, Брюксел ще насочи нов иск към Европейския съд. Това пък ще докара до финансови наказания за страната ни и вероятно затваряне на доста ТЕЦ-ове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР