ТЕЦ Бобов дол“ започва изграждането на собствен фотоволтаичен парк за

...
ТЕЦ Бобов дол“ започва изграждането на собствен фотоволтаичен парк за
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“ ще прави фотоволтаичен парк за „зелен“ водород

ТЕЦ „ Бобов дол “ стартира построяването на личен фотоволтаичен парк за „ зелен “ водород, който да употребява като безвредно за околната среда гориво за централата, сподели за БНР изпълнителният шеф на сдружението инж. Любомир Спасов. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която в този момент работи единствено на въглища.

Разработени са няколко плана, по които за централата ще си обезпечава безвредно за околната среда гориво. Наред с биомасата, главно плява, природен газ и „ зелен “ водород, който ще се добива посредством личен фотоволтаичен парк.

Неговото създаване стартира върху терен от към 1200 декара, на рекултивирания сгуроотвал на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ край с. Каменик.

Директорът на централата инж. Любомир Спасов разяснява:

„ По предварителна информация от проектанта би трябвало да имаме 90-100 мегавата сила, с цел да може да се добива, пикова сила имам поради, с цел да се добива „ зелен “ водород, който е свободен от всевъзможни излъчвания “.

По мотив мнения от последните дни, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ още веднъж гори боклуци, за което беше глобена от Регионална инспекция за опазване на околната среда преди година, инж. Спасов сподели:

„ Ако горяхме отпадък, нямаше да излиза нищо от комина, тъй като той не отделя такива пепел и пушек, а това е от въглищата “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР