Тест за парламентарните избори догодинаПрофесионален футболист стана кмет на ВеронаГолемият

...
Тест за парламентарните избори догодинаПрофесионален футболист стана кмет на ВеронаГолемият
Коментари Харесай

Левите с победа на местен вот в Италия

Тест за парламентарните избори следващата година
Професионален футболист стана кмет на Верона

Големият губещ са популистите от “Пет звезди”

Лявоцентристките сили победиха на частичните локални избори в Италия, вторият тур от които се организира в неделя, съобщи Ройтерс.

Вотът бе самобитен тест за настройките на хората година преди идващите парламентарни избори в страната, които ще дефинират кой ще замести премиера Марио Драги, който управлява експертно държавно управление.

На вота в неделя от 142 огромни общини в 52 завоюваха претендентите на левите политически обединения, 40 - на десните, 31 - на цивилен листи, 3 на “Пет звезди” и 16 на други обединения. Избирателната интензивност обаче бе ниска - пред урните излязоха едвам 42% от гласоподавателите.

Най-голямата изненада сервира Верона. С над 53% от гласовете за кмет на града бе определен някогашният халф на Рома и на националния тим на Италия и ръководител на синдиката на футболистите Дамиано Томази. Той бе подсилен от Демократическата партия и други от лявоцентристкото пространство и победи в града, който от 15 години се ръководи от десноцентристки обединения. За успеха си Томази бе подкрепят и от обстоятелството, че десният блок, формиран от крайнодесните “Лига” и “Италиански братя” и “Форца Италия” на експремиера Силвио Берлускони не съумяха да се обединят към общ претендент за втория тур на вота. “Лига” бе неоспорим водач в този блок до предходната година, когато с няколко гафа водачът є Матео Салвини подкопа поддръжката за партията.

На първия тур на 12 юни десните взеха единствено 10 от 26 провинциални и районни столици.

Безспорният губещ на изборите е популисткото Движение “Пет звезди”, на което напускането на външния министър Луиджи Ди Майо стартира да се отразява отрицателно, отбелязва ДПА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР