Терористите завзеха стратегически пристанищен град в Мозамбик по-рано тази година

...
Терористите завзеха стратегически пристанищен град в Мозамбик по-рано тази година
Коментари Харесай

Джихадисти обявиха пристанище в Мозамбик за своя столица

Терористите завзеха стратегически пристанищен град в Мозамбик по-рано тази година - казвайки на локалните поданици, че това ще бъде тяхната нова цитадела - и са избили хиляди в африканската страна, оповестява „ Дейли Стар “, представени от БГНЕС.
Джихадистите, свързани с Ислямска страна (ИД), образували многолюдни бойни сили, които провокират безпорядък. Те избиват невъзмутимо враговете си.
Терористите са умъртвили над 1500 души в Северен Мозамбик и са разселили повече от четвърт милион от 2017 година насам.
 Убит е водачът на Ислямска страна в Северна Африка Убит е водачът на " Ислямска страна " в Северна Африка
Лидерът на терористичната група " Ислямска страна " (ИД) в Северна Африка е премахнат от Либийската национална войска (ЛНА) на Халифа Ха...
През последните години южната част на Африка беше превзета от екстремистите.
През август бойци на ИД превзеха пристанищния град Мочимбоа да Прая, в провинция Кабо Делгадо, и споделиха на локалните, че това ще бъде новата им столица.
Районът е богат на петрол - с обекти на Total и Exxon Mobile - и гъстите му гори оферират на терористите огромни благоприятни условия за контрабанда на оръжия и муниции.
Местните имат връзки с въоръжени групировки като Machababos или Al Shabaab, само че свързаната с ИД група се назовава Al-Sunnah Wa Jama`ah.
Дейвид Ото, специалист по битката с тероризма и проведената престъпност в Global Risk International, съобщи пред „ Дейли Стар онлайн “: „ Сложният терен с гъсти гори и елементарен достъп до Индийския океан прави провинция Кабо Делгадо и окръг Мочимбоа да Прая идеални за укриването на всяка въоръжена група.
 10 млн. $ премия за сведения за новия водач на ИД 10 млн. $ премия за сведения за новия водач на ИД
Държавният департамент увеличи от 5 на 10 милиона $ премията за информация, която ще помогне да се откри къде е новия водач на...
Те могат да подхващат тактичност на удари и засада, да бягат в намерено море до прилежащи страни и да имат съвършен логистичен маршрут за контрабанда на противозаконни артикули, оръжия и муниции. “
Съобщава се, че са привлекли в редовете си джихадисти от прилежаща Кения, Танзания и евентуално Сомалия.
Според някои оценки екстремистите може да разполагат с почти 1000 подготвени бойци, само че тази оценка може би е занижена.
През март джихадистите окупираха центъра на Мочимбоа да Прая и изгориха държавни уреди.
Те също започнаха офанзива против полицейски щаб във втори град, размахвайки знамето на ИД, предава БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР