Терористичните атаки с използването на автомобили са новата „нормална практика”

...
Терористичните атаки с използването на автомобили са новата „нормална практика”
Коментари Харесай

Нападенията с автомобили – все по-разпространена терористична тактика

Терористичните офанзиви с потреблението на коли са новата „ естествена практика” и за полицията е доста мъчно да им противостои и да пази жителите, разяснява вчерашното нахлуване в Ню Йорк английският вестник „ Дейли телеграф”.

При офанзивата починаха 8 души, а 11 бяха ранени. Извършителят ѝ – 29-годишният узбекистанец Сайфуло Саипов, който от седем години живее в Съединени американски щати, беше прострелян и арестуван.

Нападението на Саипов в Манхатън е най-новият епизод от серията терористични офанзиви, при които се употребяват транспортни средства.

Такива офанзиви са евтини и лесни за образуване: няма потребност от експлозиви и оръжия, а колите постоянно са наети. Невъзможно е да се предскаже по кое време и къде ще ударят терористите, написа английското издание.

Ислямистите започнаха да употребяват тази тактичност през 2008 година в Израел и тя беше бързо възприета от терористи единаци в Западна Европа, които по-късно изявяваха принадлежност към „ Ислямска държава”, показва вестникът, като напомня няколко кървави епизода от тази серия – в Ница, Берлин, Барселона, Лондон, а в този момент и в Ню Йорк.

Тази тактичност е трагична нова форма на световен тероризъм. Тя се наложи, тъй като след ужасяващите атентати от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон, осъществени със самолети, ограниченията за сигурност по летищата се ускориха , а и доста хора заобикалят да летят. Невъзможно е обаче за избягваш коли, тъй като на всеки се постанова да върви по улиците, написа „ Дейли телеграф”.

Използването на коли като оръжие демонстрира какъв брой мъчно е за управляващите да пазят жителите. Колкото и заграждения, бариери и камери да бъдат инсталирани по улиците, терористични офанзиви от този тип ще останат сложни за въздържане, написа в умозаключение английският вестник.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР