Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. са масова трагедия

...
Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. са масова трагедия
Коментари Харесай

Атаките на 11 септември: Роднините на жертвите още търсят справедливост

Терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година са всеобща покруса в международната история във връзка с броя на жертвите, а самата дата е един от най-трагичните дни в историята на Съединени американски щати и света като цяло.

Последиците от нападението, което бележи повратна точка в историята на международната политика и сигурност, се усещат и до през днешния ден. В резултат на нападенията умират 2977 души, а още 24 са в неопределеност.

Повечето от правосъдните каузи, заведени от родственици на жертвите на атентатите от 11 септември, към момента са висящи. Освен това две десетилетия по-късно доста въпроси, свързани с атентатите от 11 септември, към момента нямат отговор.

До през днешния ден потърпевши и родственици на жертви на атентатите от 11 септември са подали към 10 000 правосъдни желае с искане причинителите да бъдат изправени пред съда и да им бъде изплатено обезщетение. Не са завършени и правосъдните каузи, заведени от адвокатски адвокатски фирми. След повече от 20 години роднините на жертвите към момента не могат да получат явен отговор на въпроса кой е началник на атентатите от 11 септември, лишили живота на близо три хиляди души.

Гражданите трябваше да опитат доста способи, в това число да заплащат пари на лобистки организации посредством адвокатски адвокатски фирми, с цел да получат поддръжката на четирима поредни президенти на Съединени американски щати през този интервал.

В навечерието на 20-ата годишнина от нещастието фамилиите на жертвите на атентатите се обърнаха към президента на Съединени американски щати Джо Байдън и желаеха от него да не участва на възпоменателни събития, до момента в който ФБР не разсекрети документите за събитията към атентата.

ФБР твърди, че терористичната офанзива е финансирана от Саудитска Арабия

Документът, датиран от 4 април 2016 година и оповестен от ФБР във връзка 20-годишнината от атентатите, включва информация за връзките сред уредниците и причинителите на атентатите и жители на Саудитска Арабия.

Саудитското посолство във Вашингтон приветства решението на Джо Байдън да разгласява документите, като в същото време отхвърли изказванията за " връзки ".

Публикуваното досие от 16 страници, въпреки и да съдържа информация за връзки на причинителите на терористичните набези със саудитски жители, не съдържа доказателства, че саудитските управляващи са директно забъркани в нападенията.

През август 2021 година роднините на жертвите подават иск във Федералния съд на Южния окръг на Ню Йорк, в който упорстват за следствие на присъединяване на саудитските управляващи в атентатите от 11 септември. Те се базират на обстоятелството, че 15 от 19-те причинители на атентатите от 11 септември са родом от Саудитска Арабия, както и на оповестени документи на ФБР.

Съдът не почете жалбите

Според уеб страницата на адвокатската адвокатска фирма Kreindler & Kreindler роднините на жертвите, които са подали искове, настояват, че Върховната комисия за помощ на Саудитска Арабия за Босна и Херцеговина е превела пари на Ал Кайда за финансиране на атентатите от 11 септември.

Въпреки това, според Закона за задграничните суверенни имунитети (FSIA), признат в Съединени американски щати през 1976 година, фактът, че Саудитска Арабия не е включена в листата на Държавния департамент на Съединени американски щати на държавните спонсори на тероризма, прави лицата, посочени в делото, неуязвими.
.
Т.е. федералният закон за имунитета на непознатите страни от 1976 година не разрешава да се заведе дело против Саудитска Арабия, защото страната не е включена в листата на страните, спонсориращи тероризма.

Заподозрените в тероризъм не са изправени пред съда

Основният обвинен за атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед е задържан в Пакистан през 2003 година Мохамед обаче към момента не е изправен пред цивилен съд, което е съществена спънка за привършване на процеса.

Халид Шейх Мохамед се признава за отговорен след доста жестоки изтезания и за първи път е изправен пред боен съд в базата Гуантанамо през 2008 година

Според публикация в Wall Street Journal, оповестена на 30 юли 2019 година, Мохамед е предложил да сътрудничи, при изискване че управляващите не изискват да бъде наказан на гибел.

Плановете за съдене на Мохамед в гражданските съдилища на Ню Йорк се провалиха заради голямата вълна от публични и политически възражения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР