Териториалното отделение в Петрич към Районната прокуратура в Благоевград е

...
Териториалното отделение в Петрич към Районната прокуратура в Благоевград е
Коментари Харесай

Мнима служителка на ОЛАФ отива на съд за измама на мъж в Петрич за над 11 000 лв.

Териториалното поделение в Петрич към Районната прокуратура в Благоевград е внесло в съда обвинителен акт против жена с букви Д.Г. за измами за финансова полза. Тя е привлечена към наказателна отговорност за закононарушение по член 210, алинея 1, т. 1, прочие 1, вр. член 209, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, оповестиха от държавното обвиняване.

През 2019 година измамницата схванала, че мъж с букви П.К. желае да си купи апартамент в Петрич. С цел да набави за себе си материална полза по противозаконен метод, тя решила да го заблуди, че може да му спомага за придобиване на уместно жилище на извънредно преференциална цена. Пред очевидци дамата декларирала, че работи като длъжностно лице на цивилен контракт в българското посланичество на " Европейската работа за битка с измамите " (ОЛАФ) и има контакти със чиновници на институцията. По тази линия била осведомена за комерсиално сдружение, което е построило жилищна постройка в Петрич с финансиране по европейска стратегия. Според изказванията й по отношение на компания били наложени финансови наказания от ОЛАФ, поради които част от жилищата в постройката били запорирани и предстояло да бъдат конфискувани и продадени.

Впоследствие дамата се свързала по телефона с шефката на сдружението, в което работел търсещият жилище мъж, и я помолила й да съобщи на служителя си, че може да му окаже подпомагане да закупи един от упоменатите от нея запорирани жилища. За задачата той трябвало да й даде 8 449,25 лв. за първична вноска за жилището (15% от крайната цена на имота), такса от 940 лв. за подписване на контракта за покупка и 25 лв. такса за вписването му. След това купувачът щял 10 години щял да дава по 354,13 лв. месечно до окончателното погашение на цялостната цена на жилището - 49 895 лв..

Мъжът се съгласил с изискванията на измамничката и съумял да събере желаната от нея сума, като с изключение на 3000 лв. лични средства, взел назаем 5449,25 лева Получените вследствие на измамата пари дамата изхарчила за свои потребности. В идващите месеци той неведнъж я търсел по телефона, с цел да разбере повода за забавянето на покупката на жилището, само че тя под разнообразни предлози постоянно отлагала правенето на нужните документи и изповядването на договорката.

През юли 2020 година дамата решила да набави спомагателна парична сума посредством основаване и поддържане на подвеждане у пострадалия. Тя още веднъж употребила при изискванията на криво-ляво извършителство шефката на компанията, в която мъжът продължавал да работи. Изпратила на шефката на сдружението няколко електронни известия, в които се показала за несъществуващо длъжностно лице - арбитър от Специализирания углавен съд в София. Убедила я, че в границите на длъжността й било предоставено осъществяване на писмена преписка с ОЛАФ и правене на документите за продажба на запорирания апартамент в интерес на П.К. Сделката по покупката на жилището щяла да бъде изповядана пред нотариус на посочената от нея дата през юли 2020 година Още на идващия ден купувачът трябвало да събере и посредством шефката си да преведе по банкова сметка сумата от 2 900 лв. за възнаграждение на нотариални такси и за подготовка на документите. Тази информация била предадена на излъгания мъж. Недопускайки, че тези условия не дават отговор на истината, мъжът положил всички вероятни старания да събере желаната от него парична сума, като взел и нов заем. Получените по този метод пари измамницата изхарчила.

При голям брой опити на пострадалия да получи от нея пояснения за забавянето на договорката, тя измисляла разнообразни оправдания и продължавала да го убеждава да изчака. Действията и държанието на дамата провокирали подозрения у мъжа. Разбирайки, че е излъган, той подал тъжба в прокуратурата. След осъществена инспекция от полицията било формирано досъдебно произвеждане, което завършило с импортирания в съда обвинителен акт против обвинената измамницата. Към момента тя е възстановила напълно породените от нея имуществени вреди. Предстои делото да продължи в съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР