Тепърва ще има все повече търсене на дървесина за качествени

...
Тепърва ще има все повече търсене на дървесина за качествени
Коментари Харесай

Забраната за износ на дърва е безсмислена, твърди експерт

" Тепърва ще има от ден на ден търсене на дървесина за качествени артикули и хората няма да могат да си разрешат да се конкурират с фабриките  - да заплащат високите цени, по тази причина е хубаво за минават към различни енергоизточници. Не може да разчитат още десетилетия да се топлят на дърва . "

Това съобщи в изявление за Александър Дунчев, природозащитник и специалист по горите, някогашен шеф на Агенцията по горите, лидер на листата на Политическа партия за София област.

Преди Covid кризата от горските стопанства отчитали, че към този момент нямат пазар за добиваната дървесина, към този момент е било налице понижено ползване на дърва , хората са минавали на газ, пелети и ток, описа Дунчев.

" Когато стартира спадът поради другите други възможности, първо отдушник беше износът. Българските горски стопани оцеляваха поради износа. "

" Бизнесът влага в развиването на мощности, хората последователно се отказваха от дървата и внезапно в този момент, като се подвигна цената на газа и на тока, всички потеглиха да се презапасяват в дърва . Фабриките обаче са вложили в потенциали, има работни места и внезапно стана спор ", разяснява Александър Дунчев в предаването " Преди всички ".

Според него в този момент износът за трети страни е спрян " сякаш " и всекидневно може да се види, че тировете за Гърция не са намалели.

" Никой не може да спре тировете с дърва да бъдат препродадени и да отидат в Турция. Тази възбрана е безусловно безсмислена . "

Дунчев посочи, че  страната и общините взаимно са отгледали компании монополисти , " политиците натискат горските да вършат схеми в интерес на огромни компании ", а горските стопанства " подхранват монополните компании , които образуват дървената мафия ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР