Тепърва ни предстои съвместна среща в Министерството на образованието, за

...
Тепърва ни предстои съвместна среща в Министерството на образованието, за
Коментари Харесай

Меджидиев: Приоритет са COVID кризата и остойностяването на лекарския труд

Тепърва ни следва взаимна среща в Министерството на образованието , с цел да подготвим началото на образователната година и налагането на възможни ограничения, в случай че има по-тежка Коронавирус вълна. Родителите би трябвало да бъдат безусловно спокойни, че Министерство на здравеопазването, взаимно с Министерството на образованието, ще направи всичко належащо и няма да бъде както до момента.

Това сподели здравният министър Асен Меджидиев, който показа екипа и целите си.

Той уточни, че главният приоритет на Министерството на здравеопазването е оправянето с Коронавирус рецесията.

"Още през първите дни успяхме да подсигурим задоволителен брой интензивни кревати, което е решаващо при вероятно тежка обстановка. Още през първите дни взехме решение за разпределяне на безвъзмездни антигенни проби.

Д-р Александър Златанов добави, че тези проби ще могат да бъдат изписвани от общопрактикуващите лекари.

Здравният министър уточни, че още идната седмица ще бъдат отпуснати и спомагателни средства и за защитни дрехи за хората, работещи с COVID-19, както и да се подсигури заплащането на тези, които обезпечават имунизация.

По думите му са стартирали мобилни групи, които работят в към 17 области в страната за правене на безвъзмездни проби при лекуването на налични райони.

"Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в София, които да могат да обслужват популацията за съкращаване времето на идване на колата за спешна помощ, когато има повикване ", изясни здравният министър.

Друга цел на здравните управляващи е имунизираните да получат по-кратък интервал на изолираност. Според министъра казусът е, че равнището на имунизация против COVID-19 в страната е доста ниско.

"Държавите, които понижиха карантината, имат над 70% имунизация, а при нас имунизационното покритие е към 30 % ", сподели Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и в случай че той е негативен, да се прибегне до освобождение от карантина.

Министърът посочи, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

"Това, върху което главно залагаме да работим, отвън Коронавирус обстановката, е един наболял проблем, с който никой министър не пожела да стартира. Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд. То е част от по-мащабната промяна на опазването на здравето. Заплащането в опазването на здравето е доста ниско и изрично би трябвало да се създадат механизми, с които то да бъде остойностено както би трябвало. Всяка една клинична пътека е остойностена както би трябвало, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд ", акцентира Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на предварителна защита и профилактика на детското опазване на здравето.

"В същото време продължава работата по плановете, които влизат в Плана за възобновяване ", добави министърът.

Служебният министър показа и екипа си, в който влизат доктор Тома Томов, доктор Лидия Чорбанова, доктор Александър Златанов. Политически консултант ще е доцент Бакал Иванов.

Асен Меджидиев заяви, че през вчерашния ден е определен нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се управлява от доктор Златанов.

Още в понеделник се привиква първия Надзор, който да одобри анекса за спомагателни средства на лечебните заведения, заключи Меджидиев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР