ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА: ТОВА Е ВЕЛИЧАВ УРОК ПО ЕДИНЕНИЕПразничният 6 септември

...
ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА: ТОВА Е ВЕЛИЧАВ УРОК ПО ЕДИНЕНИЕПразничният 6 септември
Коментари Харесай

Казанлък отбеляза тържествено 137 години от Съединението

ТЕОДОРА ГЕОРГИЕВА: ТОВА Е ВЕЛИЧАВ УРОК Пожарна охрана ЕДИНЕНИЕ

Празничният 6 септември – Ден на съединението на Княжество България с Източна Румелия събра на историческото място за богатствата новина – дворът на храм „ Свети Йоан Предтеча “ родолюбиви казанлъчани на друга възраст.

Събитията по обединяването на българската страна напомни шефът на Общинска библиотека „ Искра “ Теодора Георгиева. Тя дефинира напъните на българите, разграничени по силата на несправедливия Берлински контракт като „ невиждан образец за всеобщ героизъм “. Теодора Георгиева отличи героите на тази всеобща победа и прикани за благодарност: „ Да отдадем същата респект и благодарност на тези, които са останали безименни в това свято дело – тъй като тогава ръководещи, армия и народ бяха едино цяло – съединени, в името на България! “. Историческото слово продължи с роман за това по какъв начин казанлъчани научават радостната новина от пристигналия от Пловдив пощенски пощальон: „ Камбаните на всички църкви в града забиват тържествено, развяват се флагове. Същата тази съборна черква „ Свети Йоан Предтеча “, където се състоя тържественото отбелязване през днешния ден, е била претъпкана с народ, бил е отслужен молебен от архиерейския наместник, а учителят Ботю Бояджиев държи прочувствена тирада. Навсякъде в града ни вестта за Съединението се посреща с откровена наслада! С екстаз и почести е посрещнат в града княз Батенберг от кмета Костадин Касев и градските първенци, а към издигнатата по пътя от Шипка Триумфална арка се стича голям брой народ! “.

С къса музикално – поетична стратегия девойки и момчета от казанлъшки детски градини, учебни заведения и читалища поздравиха за празника своите съграждани.

В началото на Деня на съединението на България бе отслужен церемониален водосвет в паметния църковен храм, а край на формалното отбелязване даде празничен камбанен звън.

ЧЕСТИТО СЪЕДИНЕНИЕ, КАЗАНЛЪК!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР