Теодор Цветков от Русе, който постави рекорд на Гинес, преплувайки

...
Теодор Цветков от Русе, който постави рекорд на Гинес, преплувайки
Коментари Харесай

Българин е кандидат за нов рекорд на Гинес - 72 часа плуване без прекъсване

Теодор Цветков от Русе, който сложи връх на Гинес, преплувайки 10 километра с една ръка, се гмурна в ново предизвикателство. Популярният с благотворителните си дела плувец този път е решен да сложи нов международен връх със 72-часово плуване без спиране. Стартът беше даден в 17 ч през вчерашния ден на езерото в Лесопарка Липник.

Така с поддръжката на другари и съидейници стартира плувният маратон на Теодор Цветков. Подготвял се е за него в продължение на четири месеца.

" Много сложни тренировки имаше, дневно по пет часа бяха последните ми два месеца единствено плуване моите рехабилитатори съумяха да ме закрепят, тъй като имах малко проблеми, само че най-важното е, че съм към този момент тук ", съобщи Теодор Цветков.

По време на продължителното плуване ще стопира за по 10 секунди да приема храна.

" На всеки 30 минути ще одобрявам въглехидрати и електролити, които ще бъдат затопляни. Ще се храня на всеки 12 часа. Моето хранене е една шепа ориз и през останалото време ще одобрявам други-гелчета, барчета ", добави Теодор Цветков.

Теодор се усеща квалифициран и убеден, тъй като зад тила си има и сериозен лекарски екип.

" Ние ще бъдем тук и ще го следим, ще следим за възможни проблеми, които са свързани с едно такова тежко натоварване и дълготрайно. Основният проблем, който чакаме да имаме, това е хипотермията и другото е, че 72 часа той би трябвало да остане безсънен ", добави доктор Христо Метев.

" Той мина функционални проучвания. С проф. Груев - прочут наш състезателен кардиолог, му беше направено натоварване, с цел да проверим дали в действителност можем да го пуснем в това предизвикателство. От друга страна редица генетични проучвания му направихме във връзка с това да преценим най-правилно добавките, които да му даваме. Той е извънредно порядъчен и аз му се удивлявам. Тео ще бъде първият, няма такова плуване ", съобщи доктор Силвия Паскалева, състезателен доктор и диетолог.

Теодор Цветков посвещава този маратон на фамилията си и на хората, които го поддържат, само че има и идея.

" Да разпространяваме чисто и спокойно Черно море и да обединим всички народи да са едно цяло и да си оказват помощ, за това най-много го вършим ", сподели още Теодор Цветков.

През май Теодор Цветков плува 24 часа в закрит басейн, а предишното лято приключи втори в ултра маратона в река Самара, в поддръжка на международната идея за справяне с световното стопляне. Следващата му цел е да преплува Черно море.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР