Малайзиец с прякор „Кръстникът“, осъден в затвора в САЩ за трафик на рога от носорози

...
Тео Бун Чинг, малайзийски трафикант на диви животни, известен с
Коментари Харесай

Тео Бун Чинг, малайзийски трафикант на диви животни, известен с редица псевдоними, включително Кръстника, беше осъден на 18 месеца затвор в Съединените щати за контрабанда на стотици килограми рога от застрашен носорог.

58-годишният Чинг беше арестуван в Тайланд по искане за екстрадиция от САЩ през юни 2022 г., след като тайна операция разкри опитите му да продаде най-малко 219 кг (483 паунда) рога от „многобройни“ застрашени африкански бели и черни носорози. Той също беше санкциониран.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Бракониерството на носорози нараства с 93 процента в НамибияМалайзиец е екстрадиран в САЩ за предполагаема контрабанда на рога от носорогМогат ли NFT да помогнат за спасяването на носорози от бракониери?Един от последните 2 северни бели носорога отпадна от проекта за размножаванекрай на списъка

Той се призна за виновен и беше осъден във вторник в Ню Йорк.

„Трафикът на диви животни е сериозна заплаха за природните ресурси и екологичното наследство, споделено от общности по целия свят, обогатявайки бракониерите, отговорни за безсмисленото незаконно клане на множество застрашени носорози, и насърчава пазара за тези незаконни продукти,“ Дамян Уилямс, американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, се казва в изявление.

„Същественото изречение показва решимостта на тази служба да използва всеки инструмент, с който разполага, за да гарантира защитата на застрашените видове.“

Малайзиецът е шестият голям трафикант на диви животни, осъден по дела, заведени наскоро от офиса на Уилямс. Другите случаи включват екстрадиция на множество хора от няколко държави в Африка.

Носорозите са защитени съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и международната търговия с техните рога е забранена.

Рогата на носорога се смятат за символ на статуса и се смята, че имат лечебни свойства в някои части на Азия, въпреки че няма доказателства за тяхната полезност.

„Удар по тялото“

Чинг, който също е известен с псевдонимите Джан и Дато Шри, почитател на Малайзия, за първи път привлече вниманието на правоохранителните органи през 2015 г., когато беше арестуван в Тайланд със 135 кг слонова кост.

Агенцията за разследване на околната среда (EIA), която разкри трафика, довел до последната присъда на Чинг в затвора, каза, че той вероятно е участвал в бизнеса от поне две десетилетия.

Те казаха, че той е позволил на престъпни мрежи да прикрият и замъглят незаконните си доставки на слонска кост, рога от носорози и люспи от панголин през малайзийските пристанища.

EIA каза, че лишаването от свобода на Чинг ще премахне ключов играч от световния бизнес с трафик на диви животни.

„Китайските и виетнамските организирани престъпни мрежи отдавна експлоатират Малайзия и други страни от Югоизточна Азия като транзитни центрове за контрабанда на незаконни стоки от дивата природа от Африка в Азия“, каза в изявление изпълнителният директор на групата в Обединеното кралство Мери Райс.

„Затворът на Teo Boon Ching и свързаните с това санкции на Министерството на финансите на САЩ срещу него и неговата предполагаема организация за трафик представляват тежък удар върху способността им да функционират.“


По време на престъплението Чинг се срещна няколко пъти с източник, за да преговаря за продажбата на рогата, като каза на лицето, че е „посредник“, който се сдобива с рога на носорог, бракониерствани от съзаклятници в Африка, и ги изпраща на клиенти от цял ​​свят света срещу такса за килограм.

Той им предостави снимки на рогата, които можеше да предложи.

След това органите на реда уредиха източникът да купи 12 рога, които бяха доставени в куфар в Тайланд. Анализът на криминалистичната лаборатория на Службата за риба и дива природа на САЩ заключи, че два от рогата са от черни носорози, а останалите от бели носорози.

Според Световния фонд за дивата природа в света са останали около 27 000 диви носорози, предимно в Африка.

Черният носорог е класифициран като „критично застрашен“, а южният бял носорог е „почти застрашен“ на фона на продължаващата опасност от бракониерство.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР