Тенденцията от 2015 г. да се закупуват жилища на етап

...
Тенденцията от 2015 г. да се закупуват жилища на етап
Коментари Харесай

Над половината от закупените жилища от средно висок и висок клас са строеж

Тенденцията от 2015 година да се закупуват жилища на стадий „ в градеж “ продължава и към края на предходната година, когато делът им доближава 58% от всички транзакции. В последния отчет на Colliers за пазара на жилища от приблизително висок и висок клас се вижда, че дейното строителство на планове се резервира. Техният брой нараства до 2800 жилища, които следва да бъдат приключени. Към началото на годината предлагането в обсъждания сегмент записва 12% растеж или общо 7900 жилища, съсредоточени в 70 плана.

Търсенето остава фокусирано най-вече върху жилища за лично прилагане, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени за инвестиция. Равно е разпределението на купувачите, употребявали банково финансиране за осъществяване на покупката си и тези, които са вложили напълно лични средства. Налице е растеж на транзакциите с къщи (33% от общото търсене) и жилища с три спални (42% от общото търсене). Районите, към които е регистриран максимален интерес са към "Бизнес Парк София ", както и кварталите "Кръстова вада " и "Витоша ".

Цените на жилищата са нарастнали със 7% през предходната година. Те варират в необятни граници сред 1000-1600 евро за кв. м (с включен ДДС), според от спомагателните им характерности и заобикалящата среда. Относителната отстъпка при покупко-продажба е почти 2.7 %. Средният размер на наемите в обсъждания сегмент е сред 900-1100 евро за апартамент с две спални, 1300-1600 евро за апартамент с три спални, а при къщите е към 1.900 евро.

Colliers чака закъснение на покупките на жилища на стадий "в градеж ", вследствие на огромния брой планове, които следва скоро да бъдат приключени. Делът на парцелите в сегмента, добити с капиталова цел, ще се резервира. Нови евентуални зони за развиване на пазара на жилища в приблизително висок и висок клас се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София. Цените на този вид парцели ще останат постоянни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР