Тенденцията е сравнително благоприятна, но проблемът с пандемията от COVID-19

...
Тенденцията е сравнително благоприятна, но проблемът с пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Тенденцията е добра, но не всичко е преминало


Тенденцията е относително удобна, само че казусът с пандемията от COVID-19 не е решен. Това разяснява доцент доктор Ангел Кунчев в изявление за БиТиВи. Главният държавен здравен контрольор не скри, че се тормози от психическата конфигурация на част от българите, че всичко е минало. Не бива да изпадаме в обстановка да изпуснем нещата, безапелационен бе той. По думите му търси се баланс при отпущането на ограниченията. Важно е да се носят маски, да се съблюдава добра персонална хигиена, да не се позволява скупчване на доста хора, напомни доктор Кунчев.

Според него отварянето на детските градини ще е глътка въздух за родителите, само че няма да е елементарно. Най-много гледаме да пазим обществените домове, тъй като там рискът е доста огромен. Хората, които контактуват с доста хора, също може да са преносители на болест. При позитивен случай, ще се карантинира. След това ще се дезинфекцира, само че и ще се вършат проучване. Рискът за децата е дребен. Трябва да се съблюдават разпоредбите, повтори доктор Кунчев.

Детските градини няма да стартират на 100%. Групите ще са дребни. Едно 30-40% от родителите няма да пуснат децата си, разяснява още той.

По отношение на отварянето на фитнес-залите, Кунчев разяснява, че в случай че се съблюдава физическото разстояние, съблюдава се добра хигиена и се прави постоянна дезинфекции, няма да е проблем. От това, по какъв начин се развиват нещата, ще решим дали да се отворят, разкри държавният здравен контрольор.

Според него все още обстановката е динамична. Има лечебни заведения у нас, в които няма къде да се одобряват пациенти. Ситуацията в село Ясеновец също се усложнява. Там регистрирахме 13 заболели. Може да се стигне до стягане на ограниченията, разясни основният здравен контрольор.

Трябват ни още малко наблюдения на вируса. COVID-19 се развива по-различно от предстоящото. Продължаваме да намираме хора, които са преболедували, само че не развиват имунитет. Очакваме през есента вируса да отстъпи място на ентровирусите. Очаквам, че при започване на зимата ще има нова циркулация на вируса, предвижда доцент Кунчев.

Според наблюденията му патогенността на вируса малко понижава. Агресивността му отслабва при всеки идващ инфектиран. Прогнозата ми е, че ще имаме едно лято с по-малко ентероколити, защото се научихме да съблюдаваме по-добра персонална хигиена, сподели още доцент Ангел Кунчев.

Оптимист съм, че през юни карантината няма да я има. Първата стъпка ще е на районно равнище, по-късно и в целия свят, разяснява развиването на обстановката доцент Кунчев. И добави, че животът би трябвало да продължи. Нормалното развиване е бариерите да паднат, само че е нужно да има добра система на надзор, с цел да хващаме по-рано инфектираните, заключи доктор Кунчев.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР