Тенденциите работа от вкъщи и т.нар. тихо напускане“ изглеждат непреходни.

...
Тенденциите работа от вкъщи и т.нар. тихо напускане“ изглеждат непреходни.
Коментари Харесай

Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?

Тенденциите работа от у дома и така наречен „ безшумно овакантяване “ наподобяват непреходни. И могат да доведат до 25% спад в портфолиото ви от акции. Как по този начин?   Тихото овакантяване и работата от у дома изясняват за какво продуктивността на служащите се е сринала, съгласно редица капиталови анализатори и изпълнителни шефове в софтуерни компании, написа Майкъл Бръш за Market Watch.   Свиването на продуктивността е извънредно за стопанската система, за облагите на фирмите и за устрема на Федералния запас да сложи инфлацията под надзор. То също по този начин вреди и на акциите.  За да разберете за какво, помислете за малко известния стопански индикатор, наименуван показател на неизползвания трудов потенциал.    Разработен преди години от някогашния професор от Университета в Олбани Едуард Реншоу, този индикатор си коства да бъде проследен, тъй като е по-добър от кривата на доходността при прогнозирането на това, което следва за стопанската система. Затова вместо всички да са фокусирани върху обърнатата крива на доходността – в която по-краткосрочните лихвени проценти са по-високи от дълготрайните - те в действителност би трябвало да погледнат този индикатор.   Това е доста стабилен водещ знак по думите на основния капиталов шеф на Leuthold Group Дъглас Рамзи. " Има по-висока корелация с брутния вътрешен артикул за идната година, в сравнение с кривата на доходността ", споделя той.   Индикаторът е относително елементарен. За да го изчислите, вземате равнището на безработицата и добавяте смяната в продуктивността. Това е. Колкото по-ниска е цената, толкоз по-лоши са вероятностите за стопанската система и приходите. Индикаторът неотдавна даде сигнал за криза през идната година и 13% спад на приходите, отбелязва създателят на Market Watch.   По време на рецесии, съвкупното съответствие цена-печалба на фирмите в S&P 500 може да се срине до 10 или по-ниско. Наскоро беше на равнища към 17. Така че при този сюжет S&P 500 може да падне до диапазона 2800-3000, споделя Рамзи. Това би било спад от 25%  Рецесията, провокирана от Фед, наближава   " Мисля, че инфлацията доближи своя връх ", споделя основният капиталов шеф на Leuthold Group. " Това, което ме тормози в този момент, е цялото в допълнение стягане след пика на инфлацията. Обикновено по времето, когато инфлацията обръща посоката си, Фед минава в режим на облекчение. Не и този път. Те закъсняха да нападат казуса с инфлацията и в този момент евентуално ще отидат прекомерно надалеч при стягането ".

През ноември Фед усили лихвените проценти с 0,75% за четвърти път тази година, което е най-бързият ритъм на повишение. Междувременно общият показател на цените PCE – пожеланият от Фед измерител на инфлацията – е повишен с 6% през октомври по отношение на година по-рано, заяви държавното управление в четвъртък.
Резултатът от безмилостното стягане на паричната политика е, че в последна сметка S&P 500 ще падне под октомврийското си дъно, чака Дъглас Рамзи.  Ето по какъв начин вложителят употребява знака, с цел да поддържа тази прогноза:    Първо, вземете междинното равнище на безработица през последните 12 месеца и най-скорошната смяна в продуктивността на годишна база. През октомври равнището на безработица е 4,2%, а продуктивността е спаднала с 2,5% на годишна база. Това ни дава показател на потенциала на труда от 1,7% - най-ниската стойност до момента.   Положителната корелацията сред показателя и темпа на повишаване на Брутният вътрешен продукт, употребявайки данни от 1948 година до момента, значи че можем да чакаме криза през идната година. 

Защо доста мощният пазар на труда води до слаб Брутният вътрешен продукт и спад в приходите? 
Мислете за това по следния метод: При цялостна претовареност фирмите няма да могат да наемат служащите, нужни им за реализиране на тазгодишният растеж през идната година. " Проблемът може да бъде омекотен, в случай че продуктивността е мощна ", споделя Рамзи.
Ако продуктивността пораства, фирмите ще наемат повече. Така че дефицитът на личен състав не е проблем. Това да вземем за пример предотврати рецесията при мощен пазар на труда в края на 90-те години. Производителността тогава нарастваше с към 3,5% годишно. Този път нямаме този шанс, като се има поради данните за спад в продуктивността на труда.  Тенденции в покупки на акции от ръководителите на фирмите   Прогнозата за приближаваща криза от показателя на неизползвания трудов потенциал може да изясни странната наклонност в пазаруването на акции на компании от вътрешни лица. За разлика от пазарния срив при започване на 2020 година, когато вътрешни лица бързо започнаха да купуват, те бяха значително неутрални в отговора на огромната ликвидация тази година. Сега те просто не желаят да купуват, написа Майкъл Бръш.   Акциите, които са минимум харесвани от вътрешните лица, са на Backblaze, Atlassian, Tesla и Moderna, съгласно Vickers Weekly Insider.   Те знаят най-добре вероятностите за своите компании и може би виждат, че дефицитът на работна ръка и намаляващата продуктивност ще затруднят растежа на облагите.  

Как тихото овакантяване и работа от у дома вредят на продуктивността?
Тихото овакантяване (или ангажирането с допустимо минимум работа, толкоз едвам си запазиш работата) води до спад на продуктивността по формулировка (на макро равнище продуктивността се дефинира като продукция на работник).

Същото важи и за работата от у дома, счита Рамзи, съгласно който продуктивността е почнала мощно да понижава, откакто етиката на работа от у дома навлезе необятно в стопанската система.
Рамзи не е единственият, който счита, че работата от у дома понижава продуктивността. Илон Мъск към този момент сподели на чиновниците на Tesla и Twitter да се върнат в офиса, тъй като счита, че това ще увеличи продуктивността (и доста от тях напуснаха – б.ред.). Изпълнителните шефове на водещите капиталови банки Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan вършат същото по сходни аргументи.

Сриващата се продуктивност е срещуположен вятър и за Фед в битката им с инфлацията. Това е по този начин, тъй като когато продуктивността пораства, фирмите могат по-лесно да поемат възходящите разноски за първични материали и да избегнат прехвърлянето на по-високи разноски към клиентите. Повишаването на продуктивността прекъсва инфлационната верига. За разлика от това, когато продуктивността спада, фирмите са под по-голям напън да покачат цените, с цел да защитят маржовете.
Все отново има 3 аргументи тази ужасна прогноза да е погрешна    1. Подобно на всички стопански данни, и тези за продуктивността са доста чувствителни и могат да бъдат ревизирани доста. Например, продуктивността за третото тримесечие евентуално нараства с към 0,3%, съгласно последните оценки – внезапно нарастване съпоставяне със спада от 5,9% и 4,1% през първото и второто тримесечие. Това води до стесняване на продуктивността на годишна база от минус 1,4%, което покачва показателя на неизползвания трудов потенциал от 1,7% до 2,4% в края на септември,   Тази смяна допуска, че стопанската система надали ще избегне рецесията през идната година. Но тази стойност от 2,4% към момента ще бъде измежду най-ниските регистрирани в края на годината. Към днешна дата най-ниската стойност е 3,1%, което се случва в края на 1969 година Рецесията тогава е почнала през декември същата година и е траяла до ноември 1970 година, отбелязва Рамзи.   2. Подобрение на продуктивността през третото тримесечие е допустимо, тъй като служащите се връщат в офиса. Данните за всеобщия пренос и заетостта на офисите ни споделят, че това се случва. Тази наклонност ще бъде подкрепена от огромното и продължаващо нарастване на разноските за технологии, което нормално покачва продуктивността.   Капиталовите разноски са нарастнали с към 24% през третото тримесечие, след растеж от 20% през второто тримесечие. Това докара финансовите разноски и вложенията в съоръжение и интелектуална благосъстоятелност до нови върхове през третото тримесечие, споделя Ед Ярдени от Yardeni Research.   " Очакваме, че бизнесът от ден на ден ще реагира на дефицита на работна ръка, като употребява технологии за повишение на продуктивността като роботика и изкуствен интелект ", споделя Ярдени. Той чака, че продуктивността ще нараства със постоянните 4% годишно през втората половина на това десетилетие.

3. И най-после, икономистът Ричард де Шазал от William Blair допуска, че тихото овакантяване е допустимо единствено заради това, което той назовава струпване на работна ръка. Според тази доктрина фирмите реагират на затегнатия пазар на труда, като наемат служащи, от които в действителност не се нуждаят единствено с цел да са им на разположение, до момента в който бизнесът се развива с ускорени темпове.
Ако де Шазал е прав за това, тогава фирмите могат също толкоз елементарно да ги уволнят, в случай че плануват, че няма да имат потребност от работна ръка. Всъщност, това би могло да изясни все по-честите известия за съкращения. Компаниите прибягват до редуциране на „ складирани “ чиновници, защото признаците за намаляване на стопанската система не престават да се натрупат.   Ако е по този начин, това би било неприятно за безшумно напускащите. Но в случай че се увеличи продуктивността, това би било добре за вашето портфолио от акции.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР