Тенденциите през последните 10 години показват, че качеството на атмосферния

...
Тенденциите през последните 10 години показват, че качеството на атмосферния
Коментари Харесай

Въздухът в София станал по-чист за 10 г.

Тенденциите през последните 10 години демонстрират, че качеството на атмосферния въздух се усъвършенства. Към този миг единственият следен замърсител, който следва да бъде наведен в нормите, са фините прахови частици. Отдавна няма проблеми с азотния диоксид, със серните окиси, с въглеродния двуокис и други В този смисъл е редно да кажа, че в други европейски столици този проблем още не е решен. Това съобщи пред " Дир " зам.-кметът на София Йоана Христова.

" Фините прахови частици са финален, само че сложен за решение замърсител. Причината е, че са разнообразни източниците, които водят до неговото появяване и струпване във въздуха. За първите 6 месеца на тази година 36% е намалял броят на превишенията на нормите от 50 микрограма на пространствен метър (мкг/кб) приблизително за денонощие, съпоставено със същия интервал за предходната година. На уеб страницата на общината в действително време може да се види за всеки един от следените замърсители измерените почасови стойности. Обръщам внимание, че почасовата стойност за фини прахови частици не може да бъде сравнявана към приблизително денонощната стойност от 50 мкг/кб. Простата математика демонстрира следното.

Ако сега измерим 150 мкг/кб, това не значи замърсяване за деня - през идващите часове може да измерваме по 20 мкг/кб, би трябвало да търсим средноаритметично. Тези 50 мкг/кб са отнесени към 24-те часа и едвам в края на деня може да кажем надхвърлена ли е среднодневната норма и имало ли е превишение. Законодателството, в това число това на Европейския съюз, тъй като нашето е напълно приведено към европейското, дават опция в границите на година да има 36 дни, в които да има превишение на нормата от 50 мкг/кб. Експертите на европейско равнище са решили, че, когато стойностите, регистрирани от една станция, имат завишение на нормите до 36 дни в годината, това не е рисково за човешкото здраве. И в този момент да забележим какви са стойностите на фините прахови частици, ще видим наклонност, на база която можем да създадем едно съмнение дали при приключването на деня ще имаме надхвърляне на нормата от 50 мкг/кб. Масовите стойности сега се движат сред 10 и 20 мкг/км ", разяснява тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР