Темпото на растеж на годишната инфлация в Словения се е

...
Темпото на растеж на годишната инфлация в Словения се е
Коментари Харесай

Растежът на инфлацията в Словения се е забавил

Темпото на напредък на годишната инфлация в Словения се е забавило до 9,3 % през февруари по отношение на 10 на 100 предходния месец, заяви уеб сайтът „ Словения таймс “.

Това е най-ниският напредък на инфлацията от четири месеца на фона на продължаващото повишаване на храните с бързи темпове и лекото поевтиняване на силата.

Храните и безалкохолните питиета са поскъпнали с 18,3 % по отношение на миналата година, като способстват 2,8 процентни пункта за общия напредък на инфлацията.

Цените в групата, включваща разноските за сила, са се повишили със 7,9 % по отношение на над 12 % през предходния месец. Твърдите горива са поскъпнали със 72 на 100, само че цената на електрическата енергия е спаднала с 9 %.

Цените на мебелите, новите коли и развлекателните услуги също са съдействали доста за растежа на инфлацията, демонстрират последните данни на словенската статистическата работа.

На месечна база цените са се повишили с 0,7 %, двойно по отношение на предходния месец, на фона на по-скъпите ваканционни пакети, храна и бензин.

Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ), който служи като основа за съпоставяне с другите европейски страни, е бил 9,4 % на годишна база, което е с половин процентен пункт по-малко по отношение на януари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР