Темпоро-париетална, или слепоочно-теменна връзка - така се нарича онази специфична

...
Темпоро-париетална, или слепоочно-теменна връзка - така се нарича онази специфична
Коментари Харесай

Какво се случва в мозъка, когато решаваме какво да споделим в интернет?

Темпоро-париетална, или слепоочно-теменна връзка - по този начин се назовава онази характерна зона в мозъка, която се задейства, когато мислим по какъв начин да споделим нещо във виртуалното пространство и с кого, написа Mashable.

Ако желаете нещо да стане вирусен шлагер във Фейсбук и Twitter, темпоро-париеталната връзка е целта, в която се задачите - тъй като тя светва като коледна елха, преди даже да сме разбрали, че желаеме да споделим нещо. Колкото по-активирана е тя, толкоз по-сигурно е шерването. И това не е наложително да има нещо общо с това какво на нас самите ни харесва.

Поне по този начин счита проучване, оповестено в сп. Psychological Science. В него учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис дават на студенти задача, в който би трябвало да вземат решение какво да споделят един с различен и изследват с ядрено-магнитен резонанс какво се случва в мозъка им.  Студентите играят ролята на телевизионни продуценти, които гледат пилотни излъчвания за малкия екран и вземат решение кои от тях да осъществят и промотират. Темпоро-париеталната връзка била изключително дейна, когато даден участник взема решение, че ще поддържа обещано предаване и степента на тази интензивност предсказвана освен дали той ще го промотира или не, само че и какъв брой безапелационно ще отбрани избора си. Психолозите назовават това " резултат на продавача ".

Социалните мрежи непрестанно ни засипват с всякаква информация. Част от нея предаваме нататък, огромна част - не. Учените допускат, че още в първия миг, когато забележим дадена информация, даже още преди да сме осъзнали, че ще я споделим по-натътък, нещо забавно се случва в мозъка. Оказва се, че са прави, само че това, което се случва, е било изненада и за тях. Изследователите са очаквали, че ще се засилват зоните, свързани с паметта. Вместо това на напред във времето се откроила темпоро-париеталната връзка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР