Температурните рекорди през 2023 г. бяха безпрецедентни по света и

...
Температурните рекорди през 2023 г. бяха безпрецедентни по света и
Коментари Харесай

Все по-високи температури и рекорди – това ли е новото нормално?

„ Температурните върхове през 2023 година бяха невиждани по света и в България “, сподели климатологът доктор Симеон Матев.

Изминалата година е била най-топлата в света от 1850 година насам, откогато се вършат систематични метеорологични наблюдения. Средната световна температура е била 14,98 градуса, което е с 0,17 градуса повече от предходната най-висока годишна стойност през 2016 година

Климатологът показа презентация на тематика „ Защо 2023 година беше най-топлата година в света и България “. Събитието беше проведено от научно-популярната платформа Климатека.

Тя евентуално е и най-топлата в света за последните 100 000 години

Миналата година е била по-топла с 0,60 градуса от междинната за интервала 1991-2020 година и с 1,48 градуса от прединдустриалното равнище от 1850-1900 година

Освен най-топла година в международен мащаб през 2023 година бяха усъвършенствани и редица други върхове. Всеки месец – от юни до декември, е бил рекордно топъл – с по-голямо температурно отклоняване от всеки един подобаващ месец, в която и да е предишна година. Юли и август пък бяха най-топлите два месеца като безспорна температура в историята.

Снимка: NOAA

„ Лятото беше най-топлият сезон, измерван в миналото “

2023 година е първата година, през която всеки един ден е с над 1 градус температурно отклоняване от нормата по отношение на прединдустриалното равнище от 1850-1900 година Близо 50% от дните са били с повече от 1,5 градуса по-топли от равнището от 1850-1900 година Два дни през ноември са били с повече от 2 градуса по-топли, което се случва за пръв път в историята.

Десетки души починаха в опустошителни наводнения в Гърция, България и Турция, разяснява Си Ен Ен

2023 година усъвършенства националните върхове в 77 страни в целия свят, като това са региони, където живеят 2,3 милиарда души. Част от страните, в които бяха регистрирани нови рекордни годишни стойности, са Китай, Бразилия, Япония, Мексико, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Украйна, както и в Гърция, Сърбия и България.

В 47 от общо 81 окръга в страната температурите през вчерашния ден доближиха над 40 градуса

2023 година беше втората най-топла за Европа

Въпреки че не беше най-топлата година за Стария континент, 2023 година се регистрира с редица други върхове. Например, всички месеци от годината бяха със междинни температури към и над нормата, като месец май беше единственият месец под нормата. А септември е най-топлият в историята, с 0,5 градуса по-топъл от предходния рекордьор през 2020 година

Днес у нас тук-там се чакат температури от над 40 градуса

Зимата беше втората най-топла в историята, а през лятото имаше няколко горещи талази с голям брой счупени дневни температурни върхове и дълги безвалежни интервали, довели в някои страни до тежки суши и пожари. Есента е втората най-топла, единствено с 0,03 градуса по-хладна от есента на 2020 година, изяснява климатологът.

2023 година беше и най-топлата година в метеоисторията на България

Важно е да се означи, че от 2011 година насам не е имало година, която е с температури под нормите, а единствено за последните 30 години междинната температура в страната ни се е повишила с 0,8 до 1 градус.

Кадри с дрон демонстрират провалите на огнената буря, която бушува покрай Атина

Най-голямо стопляне се наблюдаваше в Централен Предбалкан, в централните елементи на Дунавската низина, в доста региони на Североизточна България, като Лудогорието и елементи от Черноморското ни крайбрежие.

През 2023 година бяха сложени и няколко сезонни върхове, като зимата и есента са най-топлите досега в историята ни, а лятото е третото най-топло с няколко горещи талази и рекордно топъл дълъг интервал в края на юли.

Какви са аргументите за върховете през 2023 година?

Италианците се приготвят за една от най-интензивните горещи талази за всички времена

Една от главните аргументи за върховете е провокираните от индивида климатични промени. През 2023 година атмосферните концентрации на въглероден диоксид и метан продължиха да се повишават, като доближиха рекордни равнища от минимум 800 000 години. В допълнение на антропогенния напън имаше и редица естествени фактори, които изиграха значима роля, като един от тях беше феноменът „ Ел Ниньо “, чиито признаци се появиха напролет на 2023 година

Друг значим фактор беше рекордно високата температура на океанската вода, която имаше исторически най-високи стойности от април до декември. Изригването на вулкана Хунга Тонга, едно от най-мощните вулканични изригвания, също способства за стоплянето, заради нарасналата централизация на водна пара.

Според проф. Левент Курназ 2023 година ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството

Какви са упованията за 2024 година и отсега нататък?

„ Феноменът „ Ел Ниньо “ ще продължи най-вероятно доникъде на 2024 година, само че въздействието му ще се усеща няколко месеца по-късно. Прогнозната междинна световна температура за 2024 година е 1,34-1,58 градуса над междинната за прединдустриалния интервал, което демонстрира, че можем да станем очевидци на нови температурни върхове и през новата година.

Очаква се това да е 11-а поредна година с температури от най-малко 1 градус над прединдустриалните равнища. Очакванията са, че рисковите феномени и събития ще бъдат още повече на брой и с по-голям териториален обсег.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР