„Темите за презастрояването, новото строителство и защита на зелените площи

...
„Темите за презастрояването, новото строителство и защита на зелените площи
Коментари Харесай

Увеличаваме отстоянията за нови строежи в жилищните комплекси, заяви Фандъкова

„ Темите за презастрояването, новото строителство и отбрана на зелените площи са преди всичко в програмата ми за София.

Това са едни от най-трудните въпроси, за които предлагам съответни решения.

Увеличаване на отстоянията при строителство на нови здания в жилищните комплекси е едно от предложенията ми за законова смяна, с което да защитим зелените площи и да въведем повече ред “, това сподели кметът Йорданка Фандъкова на среща с жители в регион „ Младост “.

„ За да защитим терените, отредени за паркове и градини, сътворяваме общинска стратегия за изкупуване на частните терени, които попадат в тях. В същото време, предлагам възбрана на промяната на предназначението на терените, отредени за създаване на учебни заведения и детски градини “, сподели Фандъкова.

Тя напомни, че това ще е вторият пакет от законодателни оферти, които внася в Народното събрание свързани с ограничение на презастрояването.

През 2017 година по самодейност на Фандъкова бяха въведени тавани на височината на постройките в другите региони на София и беше отстранена опцията за строителство на здания без ограничаване във височината на така наречен „ ъглови парцели “. „ Трябва да затворим всички „ малки врати в законите “, които разрешават да се заобикалят разпоредбите “, сподели тя.

„ Младост “ е регион, в който инвестирахме големи средства в последните години, само че загубихме част от доверието на хората. Давам си ясна сметка какви са проблемите, пропуските и какво би трябвало да се промени. Сега всички претенденти се надпреварват да посочват проблемите. Въпросът е кой дава решенията, тъй че да са реалистични, законосъобразни и да вземат решение проблемите “, сподели Йорданка Фандъкова при диалога с жителите на „ Младост “.

Тя напомни, че 5 от най-тежките проблема със строителството в междублокови пространства бяха решени. „ Имам доста бележки по поддръжката на регион „ Младост “ в последните години и истината е, че работихме доста мъчно със настоящето управление на региона “, сподели Фандъкова. Тя акцентира огромната роля на кметовете на региони, които би трябвало са на място и да първи да ревизират сигналите от жителите.
Фандъкова изясни, че за по-бързото създаване на улици в новите квартали предлага и облекчение на процедурите за отчуждаване на частни терени, които попадат в обсега на уличната регулация. „ В „ Младост “ това не е огромен проблем, само че в квартали като „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “, „ Манастирски ливади “, „ Малинова котловина “ и други се сблъскваме с доста тежки случаи и би трябвало да развържем този възел по законов и работещ метод “, изясни Фандъкова.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР