Темите, които дават повод за внасяне на искане на отстраняването

...
Темите, които дават повод за внасяне на искане на отстраняването
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Сигналите при нас срещу Гешев стават все повече

Темите, които дават мотив за внасяне на искане на отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, непрекъснато се усилват. Всеки ден получаваме нови сигнали и информация. Готвим такова искане, само че чакаме изговаряне на Конституционния съд има ли правосъдният министър има пълномощие да го внесе. Ако Конституционен съд се произнесе в границите на мандата на служебния кабинет, ще внеса такова искане. Това разяснява в ефира на БНР служебният министър Иван Демерджиев.

Според Демерджиев персоналните качества на Гешев са съдействали да станат по-видими систематични проблеми с фигурата на основния прокурор. " Правомощията на основния прокурор са големи и въпреки че личността не е водеща, при господин Гешев тези проблеми станаха нетърпими за българското общество ", разяснява Демерджиев. Той посочи, че въздействието на Гешев върху правосъдната система се усеща всекидневно – през изборната работа на прокуратурата, която прибързва по обособени следствия и държи на трупчета други, и през доминирания от прокурори Висш правосъден съвет. „ Неколкократно съм призовавал господин Гешев самичък да се отдръпна. “ Не бива принудително да утежняваш обществото с наличието си. Ако господин Гешев не може да направи тази преценка, остава внасяне на искане за премахване във Висш съдебен съвет “, добави Демерджиев.

Има две разледителни линии във вижданията на договарящите за ново държавно управление партии в бранш правораздаване и позицията на служебното държавно управление, разбра се още от изявлението на Демерджиев. Екипът в министерството не смята, че би трябвало да се върви към непосредствено закриване на профилираната прокуратура, като вместо това смята, че предметът на активност би трябвало да бъде ограничен върху по-малко престъпрления, а актовете й да се управляват от общите съдилища. Голяма част от концепциите, за които има консенус, изискват смяна в Конституцията. Считаме, че парламентарно болшинство за смяна в Констутуцията на този стадий мъчно ще се откри и по тази причина в министерството работим главно по оферти за промени на законовата рамка “, разяснява Демерджиев.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

На фона на пасивността на българската прокуратура по серия сигнали, изпратени от служебните министри, правосъдното министерство е подхванало стъпки за усилване на взаимоотношението с европейската прокуратура. „ Изпратихме писма до всички министерства какъв е редът за подаване на сигнали “, изясни Демерджиев. Според него най-вече проблеми и сигнали могат да се чакат в министерство на земеделието, организациите за храните и горите, министерство на районното развиване, където са се разпределяли най-големи суми от еврофондовете. Демерджиев даде да се разбере, че не смята за обикновено държанието на прокуратурата по трите прекъснати следствия против някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев. „ В случая имаме три следствия, почнали през 2016,2018 и 2020 година. Нека прокуратурата изясни по какъв начин по този начин две от тях са прекъснати на една и съща дата, третото – малко по-късно, в интервала към парламентарните избори. Съмнението е, че прокуратурата е послужила като инструмент за активност, която е чисто политическа “, изясни още Демерджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР