Темата за нова Конституция обаче трябва да бъде отложена поне

...
Темата за нова Конституция обаче трябва да бъде отложена поне
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не е време да се пипа Конституцията

Темата за нова Конституция обаче би трябвало да бъде отсрочена най-малко на този стадий. Казвали сме, че в основата на структурата, която може да реализира коалиция и да излъчи кабинет, би стояло конституционно болшинство в Народно събрание. Което значи, че по избрани тематики, била могли да се търсят благоприятни условия за смяна в Конституцията. Не приказваме за пренаписване на Конституцията, а за пренаписване на нов публичен контракт.

Това съобщи ръководителят на „ Български напредък “ Стефан Янев пред Нова телевизия.

Той приказва и по другите настоящи тематики от дневния политически ред:

Преди да дадем прогнози, какво ще последва, в реда на нещата е да извървим първо процедурата до край. В момента сме в хипотезата на реализацията на първия изследователски мандат. Резултатите от него ще забележим в понеделник. Време е партиите да загърбят персоналното и политическото си его и да намерят формулата за държавно управление. След това развиването на процедурата, както е планувана по конституция, ще даде отговор на въпроса дали няма да отидем на нови избори през септември.

България има нужда от работещо постоянно държавно управление. Според нас вярната формула е ясно и разбираемо съдружно съглашение, което допуска ясно разграничаване на функциите и отчетност на работата на това държавно управление. Българските жители имат правото и би трябвало да знаят по какъв начин се ръководи страната.

Тогава, когато българските жители имат обществена и финансова сигурност, може да стартира дебатът за нова конституция. Това е сериозна тематика, която би трябвало да съчетае политическия и научния капацитет, който да работи по нея. А за какво не и тази нова Конституция да не бъде призната с референдум. Но това е въпрос, който не е неотложен и на дневен ред. Да, бих инициирал сходен референдум, само че не в този момент. Това може да стане, когато имаме подобаващи условия.

Етикети: политическа кризаСтефан Янев
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР