Темата за изкуствения интелект е по-актуална от всякога на фона

...
Темата за изкуствения интелект е по-актуална от всякога на фона
Коментари Харесай

Професиите, които ChatGPT може да направи излишни

Темата за изкуствения разсъдък е по-актуална от всеки път на фона на зародилата се фикс идея по генеративния чатбот ChatGPT, а многомилиардната инвестиция на Microsoft единствено акцентира големия капацитет на технологията. За следващ път обаче това подхранва и битуващите от дълго време страхове за специалности, които логаритмите ще изземат от хората.

Тенденцията е изцяло обяснима и в нея няма нищо апокалиптично. Бърз взор обратно към историята демонстрира, че автоматизацията фактически поема осъществяването на разнообразни действия, осъществявани преди този момент от хората, давайки им обаче опция да се специализират в друго. Така човечеството последователно загърбва къртовския труд на полето и се ориентира към по-съзидателни занимания.

При все това е любопитно да се намерения какви специалности може да поеме ChatGPT, който става все по-„ интелигентен “ с всеки минал ден. Разликата е, че в случай че преди софтуерните нововъведения са иззели огромна част от робската и механична работа, то през днешния ден от ден на ден се насочват към много по-висококвалифицирани действия.

AI заменя белите якички. Не мисля, че някой може да спре това “, сподели Пенгчен Ши, заместник-декан в катедрата по компютърни и осведомителни науки в Rochester Institute of Technology, пред Nypost.

От финансовия бранш през опазването на здравето до издателската активност, редица промишлености са уязвими, споделя Ши и прибавя, че хората ще се научат по какъв начин да употребяват технологията.

Пускането на ChatGPT през ноември за гратис прилагане от необятната общност провокира възторг. Чатботът се оказа изненадващо образован и мнозина загoвориха за задаващи се революционни промени.

По-рано този месец стана ясно, че уеб сайтът CNET е употребявал AI за генериране на публикации от края на предходната година – опит, който донесе остри рецензии на медията, само че показва нескрито опциите на изкуствения разсъдък. Наскоро университетските среди пък бяха разтърсени от новината, че ChatGPT е получил по-висок резултат от доста хора на изпит за MBA, управляван в елитното учебно заведение Wharton.

Някои работни места в браншове като публицистика, висше обучение, графичен и софтуерен дизайн са изложени на риск “, уточни Чинмай Хегде, доцент по компютърни науки и електроинженерство в Нюйоркския университет, който назова ChatGPT „ доста, доста добър, само че не съвършен “ все още.

Ето един взор към някои от специалностите, които са най-уязвими към бързо учащата се, непрестанно разрастваща се технология.
Образование
Смята се, че ChatGPT може да измести част от преподавателската активност. Инструментът евентуално ще бъде най-ефективен на равнище приблизително обучение, когато учениците към този момент имат насъбрани умения, разяснява Ши.

Въпреки че има неточности и грешки във връзка с знанията, това може елементарно да се усъвършенства. По принцип просто би трябвало да обучите ChatGPT “, уточни той.

Що се отнася до висшето обучение, и Ши, и Хегде настояват, че курсовете на такова равнище ще нуждаят от човешеки фактор.

Междувременно преподавателите са сложени пред предизвикването да преосмилят ролята си в процеса на образование. Внедряването на технологии въобще допуска адаптиране на учителската активност – от метода, по който сервират информацията до тестването на учениците. Достатъчно е да се има поради, че ChatGPT в бъдеще би могъл сполучливо да напише една курсова работа на университетско равнище даже – т.е. знанията към този момент ще би трябвало да се мерят по нови критерии.
Финанси
Много от в този момент съществуващите работни позиции на Уолстрийт се чака да бъдат съкратени през идващите години, защото ботове като ChatGPT не престават да се усъвършенстват, уточни Ши.

Определено считам, че [това ще се отрази] на комерсиалната страна, само че даже в капиталова банка хората се наемат след колежа и прекарват две, три години, с цел да работят механична работа и да вършат модели на Excel – можете да накарате AI да прави това “, изясни той. „ Много, доста по-бързо. “

Ши е сигурен обаче, че основните финансови и стопански решения евентуално постоянно ще бъдат оставени в ръцете на индивида.
Софтуерно инженерство
Дизайнерите на уеб страници и инженерите, виновни за относително просто шифроване, са изложени на риск, предизвестява Хегде. По създание AI може да начертае кода – ръчно приспособен към поръчките и параметрите на потребителя – за създаване на уеб сайтове да вземем за пример.

Според Ши още до 2026 година работните места, свързани с не изключително комплицирано планиране на програмен продукт, ще са към този момент минало.

С течение на времето, евентуално през днешния ден или през идващите три, пет, 10 години, тези софтуерни инженери, в случай че работата им е да знаят по какъв начин да кодират... не мисля, че ще са необятно нужни “, сподели той.
Журналистика
Технологията последователно навлиза в процеса на събиране на вести: последните опити на CNET бяха предшествани от Guardian, който накара софтуера на GPT да напише материал още през 2020 година Независимо от спорните крайни резултати, по всичко проличава, че техническото сглобяване на вести може да се трансферира на логаритмите.

Но и в тази сфера няма по какъв начин да се измести човешкият фактор. Технологията – все още най-малко – не е способна да ревизира ефикасно обстоятелствата.

Можете да поискате от него (бота) да даде есе, да сътвори история с цитати, само че по-често цитатите са измислени “, продължи Хегде. „ Това е прочут минус на ChatGPT и почтено казано не знаем по какъв начин да го изправим. “
Графичен дизайн
През 2021 година разработчикът на ChatGPT OpenAI пусна различен инструмент, DALL-E, който може да генерира персонализирани изображения от генерирани от потребителя поръчки по команда. Заедно с двойници като Craiyon, Stable Diffusion и Midjourney, инструментът съставлява опасност за мнозина в промишленостите на графичния и креативен дизайн, съгласно Хегде.

Преди бихте помолили фотограф или графичен дизайнер да направи изображение [за уебсайтове]. Това става доста, доста правдоподобно автоматизирано посредством потребление на технология, сходна на ChatGPT “, продължи той.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпрофесии изкуствен интелект AI ChatGPT ПоследниНай-четениХай-тек 12 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Енергетика 452 „ Булгаргаз “ предлага още по-голямо поевтиняване на газа за февруари Индустрии 176 Само електрическите автомобили могат да спасят автомобилните компании Финанси 568 ЕЦБ ще продължи с повдигането на лихвите, само че докога? Компании 1484 Shell обмисля да се изтегли от няколко европейски пазара на дребно Накратко 1912 Вечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отсрочва Digital 628 По пътя към суперприложението: Viber пуска бизнес профили за компании Регулации 2429 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Бюджет и финанси 640 Американската стопанска система надмина упованията в края на 2022 година Компании 2303 Toyota сменя управлението си Компании 17551 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа To:know 14979 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Политика 7484 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 7000 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 6786 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 4202 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3701 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Европари 2984 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Индустрии 2834 Кабинетът удължи 4 концесии за подземни благосъстояния Регулации 2429 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Всички новиниОще от Хай-текВиж всичкиЗатъва ли Meta във виртуалния святЕлектромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия)„ Перфектна стихия “ удaри смарт телефон пазара, само че по-дълбокият проблем е другНАСА и Boeing работят върху дизайн на аероплан с ниски излъчвания Следвай ни в обществените мрежи
RSS Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР