Темата за Георги Марков вероятно е омръзнала на всички, но

...
Темата за Георги Марков вероятно е омръзнала на всички, но
Коментари Харесай

Следователите: Няма доказателства, че Георги Марков е бил убит

Темата за Георги Марков евентуално е омръзнала на всички, само че върлите антикомунисти у нас неуморно си намират мотив да я употребяват за скандал, даже когато става дума за учебниците по история. Затова ви предлагаме един прелюбопитен документ - мнението от 2013 година на двамата следователи Александър Лазаров и Красимир Кръстев за преустановяване на делото за гибелта на Георги Марков (публикуваме го със съкращения заради огромния му обем). Който го прочете, не може да не стигне до безапелационен извод: изказванията, че той е погубен, и то от българи, са чудовищна клюка! Това не би трябвало да отрекат даже тези, които сякаш не могат без истината, само че повече не могат без " хранилката " Георги Марков, на която са се наредили като добичета. Стига да имат най-малко капка героизъм.

Може умерено да се каже, че книгата на проф. Бончо Асенов, от която предлагаме единствено частичка, е най-премълчаваната книга в последните години. И има за какво - със своята строга фактология и безапелационни заключения тя прави на пух и прахуляк всички непознати и родни изстъпления над България по " случая Георги Марков ". Не се свършиха мераците да ни очернят, забравяйки даже простичкото благопожелание - когато се целят в комунизма, да не уцелват родината. Каква ли тиня не хвърлиха върху нашето родно място през отминалия век - процеса против Георги Димитров за подпалването на Райхстага, убийството на Георги Марков, опита за убийството на папа Йоан Павел II - все ние сме на мушката. Но ето, че се откриха двама храбри следователи, които измиха лицето на родината със своето следствие. Който желае - да чете. Който не желае, да продължи да папагалства. А това, че едни полуграмотници преди 10-ина дни се постановиха над министъра на образованието да спре новите учебници по история и да изиска в тях " да се отстрани внушението, че данните за убийството на Марков са спорни " (понеже желаят да бъдат упрекнати еднопосочно Държавна сигурност и България за този драматичен случай), демонстрира още един път, че националното ни угодничество дъно няма. Дали тези лица са прочели най-малко един документ, преди да се разбесуват и властта да натисне историците ни да вкарат в учебниците погрешни и безусловно недоказани изказвания! Не е значимо да е истина, значимо е да реализира задачите им!

Из книгата на Бончо Асенов " Случаят Георги Марков ", КК " Труд ", 2018 година

Следователите Лазаров и Кръстев, които водят следствието от 2009 година, дават през 2013 година свое " Писмено мнение " за преустановяване на делото. Те оферират досъдебно произвеждане №61/1992 година да бъде прекъснато заради това, че " действието не съставлява закононарушение ". Ще го дадем напълно, по този начин както се намира в т.47 на делото, защото то показва мнението на тези, които действително довършват следствието по случая " Георги Марков ".

П И С М Е Н О М Н Е Н И Е

Александър Лазаров и Красимир Кръстев - следователи в отдел 01 на Национална следствена работа - гр. София, откакто разгледахме и съобразихме събраните доказателства по досъдебно произвеждане №61/1992 година по разказа на службата, пр.пр. №7854/2006 година по разказа на СГП, установихме:

Досъдебното произвеждане е формирано от СГП на 19.10.1990 година за закононарушение по чл.116, ал.1, т.9, вр.чл. 115 от Наказателен кодекс против НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ, който на 07.09.1978 година в гр. Лондон преднамерено умъртвил Георги Марков.

Законен мотив за формиране на досъдебното произвеждане е кореспонденция с приложени в нея публикации и бележки от българската и задграничната преса, съдържащи данни, че гибелта на Георги Марков в Лондон на 11.09.1978 година е вследствие на незаконно посягане против личността. Предмет на следствие по делото са обстоятелствата и събитията, свързани със гибелта на Георги Марков, умрял на 11.09.1978 година в Лондон.

Разследването по делото е предоставено на следователи при Главно следствено ръководство. През интервала 1991-1995 година делото е било спирано и възобновявано неведнъж...

...В отчет на лондонската полиция, озаглавен " Смърт на Георги Иванов Марков ", направен след гибелта на Марков, е посочено, че при отиване към паркинга, с цел да реалокира автомобила си на 07.09.1978 година, на автобусна спирка на моста " Ватерло ", Марков почувствал болежка в задната част на дясното си бедро и видял, че чужд мъж си сгъвал чадър. Последният се извинил с акцент, след което се качил в такси и отпътувал в незнайна посока. За случая с непознатото лице с акцента Марков споделил същата вечер единствено с сътрудника си от радиото Теодор Лирков. Изнесените данни в отчета се базират единствено на данни от Т. Лирков и брачната половинка на Марков - Анабел Маркова.

...Едва на 8.09.1978 година вечерта Георги Марков бил признат за лекуване в болница " Сейнт Джеймс ".... Бил прегледан от доктор Бернард Райли, основен доктор на болница " Сейнт Джеймс ", който при разпит като очевидец на 14.09.1978 година декларирал:

" При прегледа установявах, че господин Марков, наподобява, с топла кожа, интоксиран и болен (фибрилен). Прегледът на дясното бедро сподели почти шест сантиметров объл регион на уплътнение и инфектиране, който беше мъчителен. Беше видяно централно убождане с размер почти два милиметра. Впечатлението ми беше, че най-вероятната диагноза е за пирексия (фибрилно състояние) с незнаен генезис със септицемия. Рентгеново проучване на бедрото не потвърди находка на непознато тяло. "

Назначени били клинични проучвания, както и рентгенови фотоси, извършено било лекуване, само че макар същото на 11.09.1978 година към 09.45 часа той умрял вследствие на сърдечна непълнота.

Проведената аутопсия от доктор Кромптън, осъществена върху натрупа на Марков, съгласно полицейски отчет от м. юни 1990 година е почнала в 10.00 ч. на същия ден и открила: мъж на забележима възраст към 50 години, приблизително обща угоеност, със следи от инжекции в сърдечната област, крайниците, остарял белег в дясната ингвинална област. По средата на дясното бедро имало убодна рана. При вътрешното проучване са маркирани остарели сраствания в левия бял дроб, като е установен оток на белите дробове; хеморагична некроза на лигавицата на дванадесетопръстника и мастна дистрофия на черния дроб. Взети са кръв, урина, черен дроб и други вътрешни органи за проучвания. От двете бедра... били конфискувани меки тъкани за проучване.

При извършен разпит в качеството на очевидец доктор Руфус Кромптън от 12.12.1978 година, декларира следното:

" На разстояние два фута и три и половина инча над дясната пета имаше убодна рана в средата откъм гърба на дясното бедро. Изглеждаше като нанесена преди няколко дни. От нея имаше оток с диаметър 2 инча. Разрезът през убождането не сподели очевидно подлежащо отклоняване от нормата. Участъци от задната част на двете бедра бяха отделени за последващи проучвания. "

Хистологичните проучвания на Георги Марков посочили тежки интерстициални кръвоизливи в сърцето, тежка огнищна некроза, изключително в проводната система; интерстициални кръвоизливи в тестисите и към панкреаса; остра некроза и солидни кръвоизливи в десните ингвинални лимфни възли; мастна дистрофия и белодробен оток. При тези проучвания не са били открити следи, даващи съображение да се направи извод, че гибелта е вследствие на отравяне.

Пробите, взети от Георги Марков, са предадени на 12.09.1978 година на доктор Гал, патолог в Държавния институт за химическа отбрана, Портън Даун, Селсбъри, Уитшър, за разбор.

На 14.09.1978 година доктор Дейвид Гал провел проучване на меките тъкани, конфискувани от двете бедра на умрелия, при което в меката тъкан от дясното бедро, на разстояние към 1 инч от мястото на убождането на бедрото, той разкрил железна част във тип на топче, невидимо с просто око, с размери към глава на карфица. Откритата железна парченце била предадена за проучване и разбор на Робърт Кийли, бакалавър на науките. Същият бил разпитан като очевидец на 20.12.1978 година, при което декларирал следното:

" На 21 септември 1978 година получих обекти MRC/1 и RA/43 от доктор Уилсън, а на 26 септември 1978 година получих обект VK/1. Изследвах тези обекти и получих следните резултати:

МRC/1 железно зърно, намерено върху кожа на дясното бедро на Георги Марков. Зърното е сферично и има две дупки, пробити през него под прав ъгъл едно по отношение на друго; дупките се пресичат и свързват.

Металът е сплав от 90% платина и 10% иридий. "

...В отчета се сочи, че повода за гибелта на Георги Марков е остра токсемия от непостоянен вид, дължаща се на имплантация на железна сфера в дясното бедро, фотоси на която доктор Кромптън видял едвам след изваждането й.

Тези заключения не кореспондират със събраните по делото доказателства. Аутопсията на Марков е осъществена от патолог, а не от правосъден доктор, като следва да се сформира протокол с изложение на съответните находки, осъществените дейности от правосъден доктор и заключения за повода за гибелта. Не е възможно аутопсията да е осъществена на 11.09.1978 година, по време на която не е намерено никакво непознато тяло в бедрото на Марков, а съответните заключения да се вършат едвам след " намирането " на железно топче от доктор Гал при проучване на тъкан от двете бедра.

Разследването във Англия по отношение на аргументите за гибелта на Георги Марков било архивирано още през м. май 1979 година През интервала от май 1979 година до 1991 година по следствието във Англия не са осъществявани следствени дейности.

С образуването на досъдебното произвеждане в Република България са били издигнати следните версии:

а/ Г. Марков е погубен от чиновници и сътрудници на българското разузнаване;

б/ Г. Марков е погубен от чиновници на непознати разузнавания;

в/ Писателят е умрял в резултат на естествена гибел, с оглед неговото здравословно състояние;

г/ Смъртта е резултат на неприятни фамилни отношения;

д/ Убийство, осъществено вследствие на основани неприятни връзки в емигрантските среди.

Събраните по делото доказателства у нас и насоките на следствието са били единствено и само в поддръжка на първата версия, че гибелта на Георги Марков е била насилствена и тя е осъществена от чиновници и сътрудници на българското разузнаване.

По време на следствието са положени изключителни старания, обективност и усърдие и по неоспорим метод е открито, че липсва претекст за ликвидиране от страна на българското разузнаване. Липсват и каквито и да било доказателства в тази тенденция.

Събраните доказателства по време на следствието във Англия са спорни. Прави усещане, че следствието не е почнало след постъпването на Марков в болничното заведение и с поставената диагноза, според свидетелските показания " остра токсемия. "

В материалите по делото липсват събраните във Англия доказателства по отношение на приемането на Марков за лекуване, назначените и осъществени проучвания, резултатите от изследванията; първите дейности по следствието. Липсват медицинските документи, отразяващи обективното положение на Марков за времето от приемането му в болничното заведение до настъпването на гибелта му на 11.09.1978 година, както и документ по отношение на архивирането на случая.

А изводите им не се базират на обективните находки - резултатите от проучванията и отчетите на движимостите лица.

Твърденията, че Марков е бил прободен в дясното бедро, и от тъканта, която е била отстранена по време на аутопсията, е било извадено железно топче, намиращо са на към 1 инч под кожата, се базират на свидетелски показания на Теодор Лирков и брачната половинка на Марков - Анабел Маркова, както и на изваденото железно топче с Ф 1.52 мм от отстранената тъкан на дясното бедро, осъществено в химическата лаборатория от доктор Дейвид Гал в наличието на чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ - Кристофър Грийн, експерт по химически оръжия, и " Скотланд ярд ".

Такава находка липсва в направените две рентгенови фотоси на бедрото при приемане в болничното заведение, доказано и от показанията на дежурните лекари направили първите проучвания на Марков при приемането му; не е била открита и при осъществен напречен прорез на мястото на убождането на бедрото на Марков по време на аутопсията от доктор Кромптън.

...Георги Марков и брачната половинка му не са алармирали полицията през интервала 07.09-11.09.1978 година, което не са сторили и лекарите от болничното заведение " Сейнт Джеймс " (а при съществуване на подозрение за незаконно посягане против личността са били длъжни да уведомят неотложно полицията), където Марков е признат и лекуван до гибелта си.

Назначена тройна съдебномедицинска експертиза по писмени данни от 11.02.2004 година е на мнение, че клиничната диагноза на Георги Марков не е вярно определена; извършената от британските лекари терапия в болничното заведение не е била съответна на същинското заболяване; раната в бедрото е следвало да бъде отворена или изсечена като входно огнище на септичен развой.

Заключението на експертизата не се базира на нито един медицински документ, отразяващ положението на Георги Марков при приемането му и по време на престоя в болничното заведение " Сейнт Джеймс ". Такива липсват по делото. Не са предоставени от страна на британската прокуратура - макар молбите за правна помощ.

Наред с това при осъществените кръвни проучвания на Георги Марков при приемането му в болничното заведение и след гибелта му не са открити следи от токсични субстанции от растителен генезис или бактерии. Увреждането с железно топче, какъвто случай се разказва при Георги Марков, не би могло да докара до гибел в границите на 3-4 дни.

Хипотетично се приема, че най-вероятно - или с висока степен на възможност, е, че гибелта е настъпила вследствие на прилагане на отрова рицин или абрин. Наред с това изказванията на доктор Гал, че причина за гибелта на Георги Марков е отравяне с рицин или абрин, са несъстоятелни и сами по себе си са спорни, с оглед показанията...

След гибелта на Георги Марков от Лондон отхвърлят препоръчаната им през м. октомври 1978 година от България профилирана помощ и съдействие по следствието на случая. Едва през месец юни 1990 година е сбъднат контакт с български екип - контрольор Пл. Спасов и ОР Ботев с началника на отдел при " Скотланд ярд ". Въпреки молбите им не са им предоставени или показани следствени и съдебномедицински материали. Заявено им било, че гибелта на Георги Марков, по гледище на брат му Никола и брачната половинка Анабел, е призната за престъпен случай, като изводите им не се базират на обективните находки - резултатите от проучванията и отчетите на движимостите лица.

Тези им изказвания поддържат извода, че липсват безспорни доказателства по отношение на обстоятелството, че гибелта на Георги Марков се дължи на посягане против неговия живот. Разследването в продължение на 12 години не дало резултат, а и не са се надявали на подобен, като са икономисали обстоятелството, че казусът със гибелта на Марков е бил архивиран още през м. май 1979 година

При последвалите срещи, макар упоритите настоявания на българските проверяващи, настойчиво и дипломатично им е отказвана опцията да се срещнат с материалите по воденото следствие, а също по този начин да бъдат обезпечени за разпит доктор Мохамед Али, както и британски жители от обкръжението на Георги Марков.

Изпратените по-късно материали от следственото дело от Лондон (в тях доминират отрязъци от публикации в британската преса) са с изписан най-отгоре на листовете текст: " Да не се употребява в публично съдопроизводство "... В тази връзка са провеждани неведнъж срещи и са давани уверения от страна на британските чиновници от " Ню Скотланд ярд ", че желаните материали ще бъдат предоставени.

Вместо това в един или различен интервал са предоставяни копия от документи, които към този момент са били приложени към материалите по следствието. Но по този начин или другояче материалите, събрани в хода на следствието, от които да стане видно на какво съображение е почнало това следствие, под какъв номер е било заведено в полицията; какви дейности са осъществени и в каква последователност; каква е била повода за архивиране на случая " Георги Марков " през м. май 1979 г; за какво конфискуваните материални доказателства - рентгенови фотоси, облекла на умрелия, извадената от тялото му сачма - не се съхраняват по надлежния ред като материални доказателства за един предстоящ процес; на какво съображение металното топче, за което се твърди, че е било извадено от бедрото на Марков, е изложено в музей на " Ню Скотланд ярд ", не са били предоставени.

Внимателно и обширно е тествана и тиражираната в медиите версия, че Франческо Гулино е причинител на действието против Георги Марков. Събраните по делото писмени и гласни доказателства не дават съображение да се вършат сходни заключения.

...В материалите по следствието няма протоколи за това, че тези материали са конфискувани при осъществено следствено деяние или са получени по съответния ред и същите са приобщени към наказателното произвеждане, въпреки че по тях има назначавани експертизи и направени експертни изводи от британски експерти и такива от НИКК-МВР за извършено графическо и техническо проучване на документи.

...Извършен е и разбор на активността на Марков след овакантяване на България, с оглед търсене на претекст за образуване на убийството му от страна на " Държавна сигурност ". Водените от него излъчвания и авторски мнения в българската секция на Би Би си не биха могли да бъдат освен това от дразнещи, само че не и претекст за тежко закононарушение.

Следва да се има поради и събитието, че изнесени в пресата доказателства сочат за съществуването на секрети оръжия за убийства и те са директно свързани с Централно разузнавателно управление на САЩ. През 1975 година Комисия при Сената на Съединени американски щати, разследвайки Централно разузнавателно управление на САЩ, разкри данни по отношение на Отдел за специфични интервенции (СОД). От 1952 до 1970 година СОД създава за Централно разузнавателно управление на САЩ, както и за американската войска, поредност токсини и екзотични съоръжения за разпръскването им. Например, с цел да размени общоприетото хапче при самоубийство, давано на сътрудници през Втората международна война, СОД създава серия токсини, получени от скотски организми с черупки. Още по-зловещи са създадените от СОД оръжия за ликвидиране: писалки, изхвърлящи стрелички, остриета, цялостни с бактерии и елементи за мотори, които изпускат отровни изпарения при загряване. Голяма част от силата на СОД е изразходвана при създаването на М-1, което на езика на Централно разузнавателно управление на САЩ е " едно средство, способно да вкара вещество през тънки материи, подкожно, безболезнено ". Според отчета на Комитета при Сената, М -1 е било по този начин проектирано, че да може да е незабележимо и да се изстрелва от " всевъзможни съоръжения - револвер, писалка, бастун и чадър. "

След архивирането на случая, касаещ гибелта на Георги Марков, в продължение на 12 години не са били предприемани никакви дейности по следствието. През 1989 година, във връзка на молба от околните на Георги Марков и изявления в пресата, българската прокуратура е образувала редом дело за следствие на обстоятелствата...

В случая с Георги Марков неоспорим факт е единствено гибелта му на 11.09.1978. Всички други данни, сочещи за посягане против личността му, се появяват след неговата гибел. По делото липсва и не е формиран протокол за аутопсия на натрупа, няма фотоснимки на натрупа и на мястото на така наречен убождане; няма актове на проверяващите, с които се разпорежда проучване на тази тъкан.

В изложената в действителност конюнктура има доста разминавания, един път отразени в събраните доказателствени материали - като протоколите за разпит на очевидци, и повторно преиначени в средствата за всеобща информация.

...Без резултат във връзка с запознаване със събрани доказателства по случая " Г. Марков " от страна на британските екипи приключиха и две командировки на българския екип. След ангажименти и обещания при последваща среща да се срещнем на място с материалните доказателства, събрани по случая - такива не ни бяха предоставени с претекст на британските сътрудници, че рентгеновите фотоси са се разпаднали във времето, а за облеклата на Г. Марков - облечен с тях в деня на случая и другите медицински проучвания, отговорът беше, че съвсем е невероятно да се сътвори организация за достъп до тях. Такъв беше и отговорът, обвързван със желанието да ни бъдат предоставени в цялостен размер всички първични материали по отношение на гибелта на Марков, събрани в интервала м. септември 1978 година - м. май 1979 година, както и документа, от който да е видно какво е било правното съображение за архивиране на случая.

Всички тези условия в цялост сочат за недостатъчност на доказателствата и за липса на такива, които да дават съображение да се направи неоспорим извод за осъществено закононарушение по чл.116, ал.1, т.9, вр. чл.115 от Наказателен кодекс.

Събраните по делото писмени и гласни доказателства в Република България и в Кралство Англия - макар другите правни системи, водят до неоспорим извод по отношение на неналичието на доказателства, сочещи, че гибелта на Георги Марков е вследствие на съзнателно закононарушение.

По делото не е предявявано обвиняване и не е привличано в качеството му на обвинен или обвинен от 11.09.1978 година досега във връзка със гибелта на Георги Марков нито едно лице както от България, по този начин и в Англия.

Установените обстоятелства и условия по делото изключват от справедлива и субективна страна осъществено закононарушение по член 115 и сл. от Наказателен кодекс, както и директно или индиректно присъединяване на българските служби в сходно действие.

Предвид гореизложеното и на съображение член 233 и 235 от Наказателно-процесуален кодекс

П О С Т А Н О В И Х:

Досъдебно произвеждане №61/1992 година по разказа на НСл.С да се изпрати на Софийска градска прокуратура, с мнение за преустановяване на съображение член 24,ал. 1, т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс

СЛЕДОВАТЕЛИ:

1. Ал. ЛАЗАРОВ

2. Кр. КРЪСТЕВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР