Темата за емиграцията е актуална за всички страни, присъединили се

...
Темата за емиграцията е актуална за всички страни, присъединили се
Коментари Харесай

Държавата, която изчезва заради влизането си в ЕС

Темата за емиграцията е настояща за всички страни, включили се към Европейския съюз (ЕС) от 2000 година натам. При някои обаче темповете на отлив на популацията на Запад са доста по-големи, в сравнение с при други.

Особено индикативен подобен образец е Латвия, където през последните 18 години спадът на популацията е от 18,2% и значително причина за това е миграцията.

Politico споделя историята на латвиеца Атис Сджанитс, който е дипломат, само че работата му е доста по-различна от тази на останалите му сътрудници. Вместо да е виновен за връзките с останалите страни, дипломатът се занимава с латвийската диаспора в чужбина.

Нещо повече - Сджантис би трябвало да откри метод да управлява големият отлив на хора от страната, тръгнали да търсят реализация в Западна Европа.

А това не са малко хора, като се има поради, че от присъединението на Латвия към Европейски Съюз близо една пета от популацията е напуснало родината си, като най-предпочитаните дестинации са Англия, Ирландия и Германия.

През 2000 година популацията на балтийската страна е 2,38 милиона. В началото на тази, за съпоставяне, то се пресмята на 1,95 милиона. В никоя друга страна няма сходен спад от 18,2%, демонстрира статистиката на Организация на обединените нации. Единствено в съседката на Латвия - Литва, резултатът е сходен - 17,5%.

Със сигурност обаче освен емигрантите са причина за тази обстановка. Държавата има относително ниска раждаемост за сметка на високата смъртност.

" Реалността е такава, че губим хора освен това много бързо ", споделя Сджантис. " В резултат това заплашва жизнеспособността на латвийската страна. Да го кажем по-друг метод - не се раждат задоволително бъдещи бойци, данъкоплатци или други ", добавя той.

" Латвия към този момент е страна с малко население ", разяснява от своя страна журналистът Ото Озолс и добавя: " Със запазването на тази наклонност до 50 години Латвия към този момент няма да бъде нация. На пет минути от среднощ сме ".

От Politico показват, че рецесията е още по-сериозна в най-бедният район в страната - Латгалия, който се намира на границата с Русия. Средната заплата за Латвия е 670 евро месечно, само че там хората мъчно вземат и половината от тази сума.

" Възнагражденията тук са напряко насмешка ", споделя Александр Рубе. " Има ли изобщо някакво подозрение за какво хората желаят да напущат? ", пита той.

Някои младежи избират да се реалокират в столицата Рига, където живеят към 640 хиляди души. Повечето обаче избират да заминат зад граница. Това е и повода здания наоколо до центъра на районни градове, като Даугавплис, да стоят изоставени.

" Просто е прекомерно елементарно да го направиш. Границите са отворени, информацията за живота в другите елементи на Европейски Съюз е налична и всеки избира тази стъпка ", споделя Рубе.

И в по-честият случай отпътувалите в никакъв случай не се връщат назад с изключение на, с цел да посетят свои близки и другари няколко пъти годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР