Темата за домашното насилие не бива да остава встрани докато

...
Темата за домашното насилие не бива да остава встрани докато
Коментари Харесай

Представиха приложението Помогни ми за пострадалите от домашно насилие

Темата за домашното принуждение не трябва да остава настрана до момента в който това уродливо събитие в нашето общество не бъде изцяло изкоренено. Това съобщи зам.-министърът на правораздаването Георги Николов по време на конференцията " Противодействие на домашното принуждение: от вкъщи до работното място ", която се организира през днешния ден, оповестиха за " Фокус " от ведомството.

Според него в основата на противодействието на домашното принуждение е предварителната защита. Преди всичко би трябвало да бъдат разкрити знаците за евентуалните причинители на домашно принуждение и факторите, които обуславят реализирането на това действие. В това отношение ролята на неправителствения бранш е извънредно значима.

Зам.-министър Николов напомни, че през последните месеци с признатите от Народното събрание промени и допълнения на Закона за отбрана от домашно принуждение бе регламентирана активността на обособените институции от момента на подаването на сигнала.

Засилени бяха ограниченията за отбрана и за протекция на потърпевшите и лицата в риска. Предвидени са и редица нови ограничения за връщането на потърпевшите към естествения живот - психическа и обществена работа с жертвите. Ще бъдат основани предпазени жилища за незабавно настаняване на лица, за които има действителна и непосредствена заплаха за живота и здравето.

Реформата в законодателството бе последвана от установяване на управителния екип на Националния съвет за предварителна защита и отбрана. Бе образувана и работна група с необятно посланичество за правене на Координационен механизъм в Министерството на правораздаването. През декември бе признат Правилник за устройството, организацията и активността на Националния съвет, а сега се изготвя Правилник за използване на новия Закон за отбрана от домашно принуждение.

Николов бе безапелационен, че за работата по Координационния механизъм ролята на Националното бюро за правна помощ е забележителна. Техни представители вземат участие в работната група, а в края на м.г. Бюрото показа мобилно приложение " Помогни ми “, в помощ на потърпевши от принуждение. То е създадено с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм., а информацията, интегрирана в него, ще бъде в изгода при правенето на осведомителната карта с контакти на всички институции в страната, ангажирани с този проблем.

" Вярвам, че страната, в лицето на държавното управление, демонстрира поредност по тази извънредно сензитивна тематика за обществото и се надявам всички дружно, с обединени старания, да продължим да работим в вярната посока “, сподели в умозаключение Николов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР