Темата за демографската криза беше пренебрегвана дълго време, за нея

...
Темата за демографската криза беше пренебрегвана дълго време, за нея
Коментари Харесай

С трудови борси в чужбина ще връщаме млади емигранти

Темата за демографската рецесия беше подценявана дълго време, за нея се говореше единствено по избори. Отговорността е на всички институции. Това съобщи на полемика на тематика "За интензивен репродуктивен демографски растеж " зам.-министърът на труда и обществената политика доктор Султанка Петрова.

Като положителни модели тя уточни провеждащите се срещи сред български работодателски организации и български младежи, които се образоват в страни от Европейски Съюз. По думите й в този момент едвам 20-30 професионално готови млади се връщат годишно в България.

Кръглата маса събра представители на държавно управление и бизнес за установяване на ограничения за привличане на младите българи в работоспособна възраст за връщането им в България.

"Няма точна статистика на напусналите след 89-та година българи, само че те са сред 2,7 и 3,5 млн. души, което е пагубно ", сподели ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев.

"И в предишното българи са ходили да учат в чужбина, само че са се прибирали и тъкмо тези българи са възродили страната ни. Голяма част от лекарите са от Македония, българските са в чужбина. Трябва страната, синдикатите и най-много работодателите да основат условия студентите да се върнат тук ", разяснява Харалампиев.

Той предлага да се провеждат дружно с дипломатическите представители трудови тържища в чужбина, както и да се предизвикват младите фамилии да имат второ и трето дете.

Според акад. Ганчо Попов към този момент не става дума за рецесия или злополука, а за демографски разпад.

"20-25 компании пращат мениджъри в Лондон и Франкфурт на срещи с работещи българи. 60% от тях желаят да се върнат да работят в България. На това би трябвало да се обърне внимание ", сподели акад. Попов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР