Темата за човешките ресурси нито е нова, нито днес ще

...
Темата за човешките ресурси нито е нова, нито днес ще
Коментари Харесай

Адемов: Нужен е институционален подход, за да се реши проблемът с недостига на медицински кадри

Темата за човешките запаси нито е нова, нито през днешния ден ще изчерпим всички благоприятни условия към решаването на проблемите с дефицита на лекари в България.

Това съобщи зам.-председателят на обществената комисия в НД доктор Хасан Адемов, член и на парламентарната комисия по опазване на здравето, по време на пленарните разисквания за политиката на държавното управление по превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри, както и за задържане на млади лекари и медицински сестри в България. Дебатът бе иницииран от Движение за права и свободи след запитване на народния представител от Движението доцент доктор Джевдет Чакъров.

Решенията които са взети или е пропуснато да бъдат взети преди 10 години дават резултатите в този момент. Така, че от решенията, които ще вземем или няма да вземем в този момент, зависи какъв ще бъде характерът на човешките запаси през идващите 5 или 10 години, акцентира Адемов.

По думите му тематиката не визира единствено България. Защото в случай че българските млади лекари отиват да работят в Германия, във Франция, във Англия, а младите лекари от тези страни отиват да практикуват в Норвегия, в Швеция и така нататък

В изискванията на Европейския съюз мъчно можем да заковем българските медици, експерти, лекари, експерти по здравни грижи да работят на едно и също място. Но има благоприятни условия да се създадат няколко неща, сподели доктор Адемов.

Ние от Движението за права и свободи през годините постоянно сме поддържали тази тематика, непрестанно сме задавали въпроси на министрите през последните 10 години, с цел да може да търсим решение на този проблем, добави националният представител. И уточни, че решението не е обвързвано единствено с пълномощията на министъра на опазването на здравето. Проблемът визира, да вземем за пример, и Националното съдружие на общините, с цел да могат да се решат битовите логистични проблеми към задържането на лекарите. Също по този начин и университетските препоръки в университетите.

През последните 10 години говорейки на тематиката човешки запаси от дълго време сме анализирали аргументите, от дълго време сме анализирали фактическата конюнктура. Има доста социологически изследвания има разбори, проучвания на Българския лекарски съюз, Асоциацията на експертите по здравни грижи, на Министерството на здравеопазването. Тоест с информацията ние сме наясно. Въпросът е какво би трябвало да създадем, акцентира доктор Хасан Адемов.

Едно от грозните феномени в избора на компетентност, съгласно мен е, че част от младите лекари избират своята бъдеща подготовка съгласно цените на клиничните пътеки. Нещо, което е извънредно неприятно, дори скърбя, че го загатвам, само че няма по какъв начин да отменим и този факт, уточни националният представител от Движение за права и свободи.

Ние твърдим, че съотношението сред лекари и медицински сестри би трябвало да бъде 1:2. Приемат се, доколкото знам, към 1000 студенти по медицина всяка година, а медицинските сестри които са одобряват в колежите са 600, а би трябвало да бъдат 2000. Защо са 600? Не тъй като няма места, не тъй като не е плануван този недостиг, а тъй като няма претенденти. Въпросът е за какво няма претенденти? Отговорът на този въпрос се намира в аргументи, които към този момент изброихме – възнаграждение, кариерно развиване, условия на труд, психоклимата в обособените клинични звена и така нататък, изясни доктор Адемов.

Можем ли да регионизираме медицината? Можем, само че без помощта на Националното съдружие на общините това няма по какъв начин да стане. Защото едно време, когато имаше систематизиране на медицинските фрагменти, общините им предлагаха жилища, детски градини, в случай че щете и превоз, напомни доктор Хасан Адемов. И още един път акцентира, че с напъните на едно ведомство казусът няма да се реши.

Трябва да има институционален метод, безапелационен бе Адемов. Той прикани на база на мултидисциплинарния метод да се сътвори дирекция или организация, която да се занимава с решаването на казуса, с цел да не бъде отговорността разхвърлена.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР