Високите цени поставят големите компании в изгодна позиция. Малките играчи

...
Високите цени поставят големите компании в изгодна позиция. Малките играчи
Коментари Харесай

Високите цени на LNG изхвърлят малките играчи от пазара

Високите цени слагат огромните компании в преференциална позиция. Малките играчи са принудени да не купуват поради огромното повишаване. Азиатски страни не получават контрактуваните доставки, тъй като те отиват при европейски страни, които заплащат повече.
(LNG) към този момент започнаха да трансформират пейзажа на промишлеността. По-високите котировки доведоха до това редица по-малки търговци да не могат да вземат участие на пазара, което концентрира бизнеса в ръцете на шепа интернационалните енергийни компании и водещи международни търговски къщи.

Реклама

Това развиване не се чака да се промени до 2026 година, когато се чака количеството полутечен природен газ да се усили фрапантно, което би намалило цените. Това от своя страна прибавя терзания за доставките за по-бедните страни, които разчитат на естествения запас за електрическата енергия си.

Глобалният пазар на полутечен природен газ се е нараснал повече от два пъти от 2011 година насам, което докара до навлизането на десетки нови участници и експанзията на по-малки играчи в Азия. През последните години по-малките търговци обезпечават 20% от вноса на LNG единствено в Китай.

Но скок в спот цените на LNG товари до сред 175 и 200 млн. $ от към 15 до 20 млн. преди две години има съществено влияние върху физическата комерсиална интензивност за доста по-малки играчи. Капиталът, нужен за търговия на пазара, скочи, откакто референтните цени на LNG се покачиха от рекордно ниски равнища под 2 $ за милион английски топлинни единици (mmBtu) през 2020 година до върхове от 57 $ през август.
Реклама
През юли японската Nippon Steel, вторият по величина производител на стомана в света, си обезпечи доставка на LNG за 41 долара/mmBtu. Тогава цената на спот цените на LNG беше 40.50 долара/mmBtu. Цените неотдавна се намалиха, като доближиха 38 долара/mmBtu при започване на предходната седмица, само че специалисти са на мнение, че остават на равнища, които могат да бъдат свързани с продължаващата енергийна рецесия.

" Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен всеки пазарен участник сега, е заемът ", сподели пред Reuters Бен Сътън, основен изпълнителен шеф на Six One Commodities - основан в Съединени американски щати търговец на LNG, който трябваше да понижи интервенциите си, откакто цените скочиха през третото тримесечие на 2021 година

" Нарастването на стойностите на товарите с полутечен природен газ дружно с повишаването на неустойчивостта сложиха под огромно напрежение тези играчи, работещи с по-малки салда ", съобщи Тамир Друз, ръководещ шеф на Capra Energy - консултантска компания за полутечен природен газ.
Високите цени на LNG товари също по този начин уголемяват енергийната беднотия в международен мащаб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР