Новите стандарти за екологично управление стават водещ фактор за бизнеса.

...
Новите стандарти за екологично управление стават водещ фактор за бизнеса.
Коментари Харесай

ESG стандартите стават задължителни през 2024. Какво прави бизнесът?

Новите стандарти за екологично ръководство стават водещ фактор за бизнеса. Те влизат в действие от 2024 година за огромните компании и ще бъдат част от финансовите им доклади. Въпросът е, че към момента има доста неразбираемо по какъв начин тъкмо да се ползват и оценят другите стандарти.
Когато през 2019 година, месеци преди да избухне пандемията от ковид, Европейската комисия вкара, малко хора имаха вяра, че могат да се реализиран амбициозните цели, заложени в документа. Цели, които ще преобразят стопанската система на Европейски Съюз, тъй че тя да стартира да работи по резистентен метод и да стане въглеродно неутрална до 2050 година

Оттогава изминаха 3 години. Светът мина през пандемия, а в този момент се води война, едно от оръжията в която са изкопаемите горива. Всичко това слага задачите в една корено друга светлина. Регулациите, без които няма по какъв начин да бъде реализирано мечтаното екологично и обществено ръководство, стават по-строги. Също по този начин редица компании, освен в Европейския съюз, а и в България, сами си сложиха екологични и обществени цели и доста от тях работят интензивно за въглеродната индиферентност.

В скорошно оповестената си ранглиста пък Financial Times дава опция да се хвърли взор в развиването на ESG (екологично, обществено и корпоративно) ръководството на над 400 компании в Европа сред 2015 и 2020 година От нея се вижда, че промишлеността в целия свят стартира да се ориентира в тази посока.
Реклама
Вероятно в скоро време ще има и общонационален стандарт - ясна рамка по какъв начин да се интегрират ESG рисковете, тактики за прекосяване към по-устойчивия бизнес модел и какви са критериите. Най-големите показатели през последните месеци потвърдиха, че тази задача е малко по-трудна от предстоящото. На процедура следва огромен преход за бизнеса, който ще значи безусловно битка за по-добър рейтинг от огромни компании, без значение дали се занимават с рандеман на природен газ, автомобилно произвеждане, или са банкови институции.
Новите стандарти
Един от ключовете към постигането на задачите за стабилно развиване на OOН се крият в Европейската инструкция за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD). Това дейно ще е първата стъпка, посредством която ще мога да се консолидират условията към фирмите за екологична, обществена и корпоративна отговорност.

Според един от огромните финансови консултанти - Mazars, на тази нова инструкция, тя ще съставлява един нов модел на финансово отчитане:

" На процедура CSRD е стандарт за отчитане на устойчивостта, който ще бъде наложителен за всички компании, посочени в обсега на директивата, както и за предприятията отвън него, които също ще бъдат насърчавани да дават отговор на стандартите. По същия метод, по който Международните стандарти за финансово отчитане (IFRS) дават строга рамка за финансовото отчитане на всички по-големи компании в Европейския съюз, тази бъдеща рамка ще даде начало за интегрираната отчетност по устойчивата линия за развиване, която ще балансира трите фактора в ESG ", декларира Кристина Стефанова, ESG Консултант, Mazars Bulgaria.
Реклама
Очаква се CSRD да влезе в действие през януари 2024 година А огромни компании ще разгласяват първия си сходен отчет през 2024 година с информация за финансовата 2023 година на база на стандартите, които ще оповестени през четвъртото тримесечие на същата година.

През юни два от главните политически органи в Европейски Съюз - Европейският съвет и Европейският парламент, стигнаха до за Директивата за отчитане на корпоративната резистентност (CSRD). С това деяние публично ще се размени до момента функциониращата инструкция за отчитане на нефинансова информация (). Самият факт, че се реализира контракт с представители на Европейския съвет, е огромна стъпка напред.

Публичните дребни и междинни предприятия (МСП) ще би трябвало да разгласяват първия си CSRD доклад през 2026 година, за финансовата 2025 година, въз основата на характерните за тях стандарти, които ще бъдат оповестени през последното тримесечие на 2023 година По принцип МСП, които не са регистрирани на борсата, няма да са задължавани да регистрират сходни отчети, само че съгласно Европейска комисия ще бъдат поощрявани.

Новият тип резистентен одит ще би трябвало да се прави от назначения инспектор или от самостоятелна трета страна според от законодателството на страната. Това отваря на въпроса дали няма да се отвори напълно нова ниша в ESG консултантските услуги и не е инцидентно, че най-големите финансови консултанти отварят сходни отдели. За България най-активен образец е един от " огромните четири " - PWC (PricewaterhouseCoopers).
Източник: Shutterstock Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Имена 3 Градове Реклама Защо толкоз регулации
Една от главните рецензии към класифицирането към проекта за деяние на Европейски Съюз (EU action plan for sustainable finance), че е проводник на извънредно доста нови регулации, които вкарват страните в една напълно нова матрица - икономическата независимост да не бъде неприкосновена, а да бъде обект на нови рамки като Зелената договорка и " Готови за 55 " (Fit for 55). Всички те се сплотяват под една цел - фирмите не би трябвало да работят единствено с цел да генерират доходи, а и да имат екологично влияние над околната среда. Например това ще се случва през съответни политики за кръгова стопанска система и зелена сила.

Генезисът на рецензиите е, че секторите, които ще са бенефициент на ESG измененията, са мощно политизирани: права на индивида, обществената интеграция и работническите права (тук става въпрос за общественото " S " в ESG). Така да вземем за пример Tesla беше извадена от на-голямата ESG ранглиста S&P ESG Index след поредност от несъгласия, едни от които бяха за няколко каузи за расизъм против компанията и неодобрение на служащите в една от огромните американски заводи във Фриймонт. Критиците се сплотяват към тезата, че няма общоприети критерии и оттова страда оценяването " кой е ESG и кой не е ". А заради това, че няма ясна методология, се разрешава политизиране на класацията. Това обаче не е напълно цялата картина или най-малко не напълно.

Една от главните цели на ESG е да се нападат излъчванията от така наречен Scope 1 и Scope 2 (обхват 1 и 2). Това значи въглеродните излъчвания, които идват непосредствено от активността на компанията и от употребяваната електрическа енергия в нея. Това са по този начин наречените съществени излъчвания, които могат най-бързо да бъдат редуцирани, и с цел да има изобщо поле за развиване на въглеродно неутралните цели в стопанската система, е нужно те да се бъдат редуцирани допустимо най-вече. Материалните разбори (materiality analysis) в това отношение ще взимат поради произхода на материалите, превоза, производството и употребяваната електрическа енергия, с цел да може да се разбере бранш по бранш по какъв начин да се понижи замърсяването. Така да вземем за пример доставка на възобновима електрическа енергия по дълготраен контракт надали би било задоволително, в случай че цялото произвеждане е на база черна пластмаса.

Съвсем друг е диалогът, когато става въпрос за излъчванията от Scope 3 (обхват 3), които съставляват всичко по веригата на доставки надолу. Мащабът на този обсег е голям и би означавало да се проучват даже излъчванията, които нямат директна роля в бизнеса на сдружението. За някои компании редуцирането им не би представлявало по-сериозно предизвикателство, само че огромните ритейл компании като Lidl ще срещнат сериозен проблем да проследят производството на всеки артикул, неговото пакетиране и превоз. Например би трябвало да си представим по какъв начин това би се получило с един шоколад, за който е употребявано какао от Южна Америка и е бил пакетиран в Турция.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Какво споделя статистиката
Според скорошния отчет на Financial Times за фирмите, които се оправят най-добре в последните 5 години, е мъчно да се реализира баланс сред две неща: бързото развиване на някои и намаляването на излъчванията. Затова в класацията " Климатичните водачи на Европа през 2022 година " липсват такива, които имат големи упоритости за зелен преход, само че в действителност са нараснали безспорните си излъчвания през петгодишния интервал.
Автор: Капитал
Според класацията по понижени излъчвания в Scope 1 и 2 ( които имат най-голямо отношение към приходите) сред 2015 и 2020 на първо време в Европа са Logitech, CAP и ICA Gruppen. От тези компании най-голямо изцяло понижение на излъчванията (над 95%) регистрират от италианската енергийна компания CAP, която се занимава с ВиК услуги. Това е забавно на пръв взор, тъй като тази промишленост е извънредно енергоемка и с цел да се реализиран положителни резултати, значи въвеждането на огромен размер възобновима сила.

Logitech обаче e абсолютният водач при намлените излъчвания в Scope 1 и Scope 2 - минус 46.8% в съответния интервал. Предвид че компанията се занимава с технологии, най-вероятно е съумяла да понижи транспортните си излъчвания от производството в Китай, където са над 50% от фабриките на Logitech.

Интересно е наличието високо в класацията на ICA Gruppen, скандинавския ритейл водач, защото техният бизнес модел, сходно на образеца с Lidl, изисква доста огромен фокус върху следенето на излъчванията на всеки продаван артикул и доста на брой супермаркети.
Автор: Капитал
Втората статистика демонстрира топ 3 на фирмите по отношение на размера понижени излъчвания. Логично, заради въглеродната им активност най-големите водачи са Holcim Group, Fortum и Enel, занимаващи с енергетика, инфраструктура и строителство. Въпреки големия безспорен брой излъчвания на Holcim Group от компанията са съумели да понижат главните си излъчвания за интервала с едвам 35.4%.

Именно строителството и инфраструктурата са един от ребусите, които Зелената договорка би трябвало да реши, защото те изискват голямо количество излъчвания заради потреблението на доста електрическа енергия и съществуването на огромни машини, които оперират с доста първични материали. Основният проект на Holcim Group е да се влага в зелени жилищни блокове и да се употребява декарбонизиран цимент за тяхното изграждане. Другият участник в класацията - Fortum, който закупи немския тръст Uniper, ръководещ редица газови и въглищни централи в Европа, постоянно участва като водач в отделянето на излъчвания. Както всяка друга компания, която се занимава с фосилни горива и въглища, и тази бива обект на доста рестрикции и въглеродни квоти. Интересното в тази ситуация е, че макар генерирането на доста излъчвания Fortum съумява да ги понижи значително.
Автор: Капитал
Сред фирмите, понижили минимум главните си излъчвания, пък водач е нидерландската AMG, която се занимава с минна активност в международен мащаб. Интересното е, че AMG е последна в класацията, а фокусът й е добивът на графит и силиций - значими първични материали за зеления преход (соларните панели имат потребност от огромен % силиций). Това отваря въпроса би трябвало ли компании, които замърсяват доста, само че имат значима роля за бъдещето на зелените технологии, да бъдат декарбонизирани и по този метод да пострада процесът им на работа? Тук ESG методологията не е изключително поредна, защото някой показатели да вземем за пример класират високо компании за рандеман на газ като американския водач Exxon, а други изобщо не желаят да включват фосилната компания в ранкинга си.

Другите две компании, които минимум са понижили главните си излъчвания - Kone и Schindler Group, имат подобен бизнес модел - не са големи структури и се занимават с машини и индустриално съоръжение. Именно тъй като не са огромни холдинги, ситуирани на няколко континента, а по-скоро местни, те имат доста по-малък прозорец да понижат излъчванията си. В техния случай редуцирането би зависило от напредването на технологиите в машиностроенето, което в годините след пандемията буксува. По тази и причина ESG би трябвало да се движи редом с софтуерното развиване на стопанската система.
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР