Корпоративният свят и САЩ изпратиха една от най-тежките пазарни години

...
Корпоративният свят и САЩ изпратиха една от най-тежките пазарни години
Коментари Харесай

Финансовите отчети са във фокуса на борсовите инвеститори

Корпоративният свят и Съединени американски щати изпратиха една от най-тежките пазарни години на фона на икономическо закъснение. Очаква се това да се отрази и във финансовите доклади на фирмите за последното тримесечие. Резултатите и прогнозите ще дадат повече изясненост и за посоката на пазарите през идните месеци.
След една от най-тежките години за финансовите пазари от десетилетие насам Уолстрийт и световните вложители започват 2023 година в съвсем цялостен мрак накъде ще потеглят те. Най-големите незнайни естествено идват от затягащата се парична политика и развиването на войната, а очакванията за най-малко малко изясненост са от резултатите на обществените фирмите.

Тази седмица стартира корпоративният сезон, през който до края на януари и част от февруари фирмите в Съединени американски щати ще разгласяват своите финансови доклади за последното тримесечие и цялата 2022 година, а също и прогнози отсега нататък. Същото се отнася и за европейските обществени компании, както и тези, търгувани на борсата в София, само че Уолстрийт постоянно е в главния фокус, защото протичащото се там задава посоката.

Отчетите най-вероятно ще отразят забавянето на развитите стопански системи. И въпреки да се чака повишение на продажбите, предизвикани най-вече от инфлационни фактори, свиването на облагите и маржовете е към този момент факт. От 100 компании в S&P500, които са дали някакви насоки за докладите си, 65 залагат отрицателни оценки за предстоящата облага (спад), а 35 от тях са с положителни упования, показват от компанията за финансова информация и разбори FactSet. Според данните й приблизително облагите на фирмите в показателя ще се намалят с 4.1%. Числото, което дава Bloomberg Intelligence, e за спад с 3.1%.
Реклама Всичко това би трябвало към този момент да е отразено в цените на акциите, само че отрицателният сентимент няма по какъв начин да се отрази положително на борсовата търговия. " Понижението в рейтингите на акциите (препоръки за продажба) ще е главен мотор през първото тримесечие на годината и изключително за този корпоративен сезон ", споделя пред DealBook на New York Times Йоахим Клемент, пазарен анализатор в лондонската Liberum Capital. Забавящата се стопанска система, настойчиво високата инфлация и продължаващата политика на Фед за повишение на лихвените проценти евентуално ще значат, че облагите на фирмите от S&P 500 като цяло ще спаднат с 10% тази година, предвижда Liberum. " Очаквам доста низходящи насоки за 2023 година от всевъзможни компании, защото се насочваме към криза ", прибавя Клемент.
При приходите и облагите най-засегнати се чака да са фирмите от добивния бранш и произвеждане на материали, като тук главният фактор е спадът в цените на суровините и металите през предходната година. Очаквано положително показване ще има при енергийните компании, които се възползваха от рецесията и високите цени в бранша, само че и при тях към този момент се усеща закъснение. Само на равнище облага се чака по-сериозен спад във финансовия бранш и технологиите.
Реклама Първи да влязат банките
Активният сезон обичайно стартира с докладите на най-големите американски банки, които ще създадат това в петък, 13 януари. Инвеститорите ще наблюдават от близко JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America и Citigroup. Американските банки са най-засегнати от икономическите разтърсвания - първо лихвите свиха икономическата интензивност, което се отрази на ипотечното и корпоративното кредитиране. Сривът на пазарите, по-малкото покупко-продажби и първичните обществени предлагания (IPO) се отразяват на капиталовата им активност, което към този момент изяжда част от облагите им.

Нещо повече - чакат се и съществени съкращения във финансовия бранш. Goldman Sachs разгласи тези дни огромна стратегия за редуциране на разноски, която включва и понижаване на личния състав с над 3000 чиновници, както и стесняване на бонусите с 40%. Това е най-големият проект за съкращения на банката от финансовата рецесия през 2008 година насам.

Технологиите са другият сегмент, който приковава вниманието. От една страна, тук са най-големите компании по пазарна капитализация, които по време на коронавирус рецесията донесоха големи облаги на вложителите. Последвалия мечи пазар обаче ги трансформира и в най-големите губещи. Сега забавянето на икономическата интензивност и свиването на потреблението се чака да обиден и финансовите им резултати. Според FactSet те ще отчетат спад и на приходите, и на облагата.

Един от първите сигнали какво може да се чака в софтуерния бранш пристигна от Тайван още тази седмица - най-големият производител на чипове в света - TSMC, се размина с упованията за продажбите си поради спад в световното търсене. Компанията е извънреден снабдител за чипове на iPhone и Mac на Apple, като проблемите на американската софтуерна компания в Китай може и да са измежду аргументите за спада. Apple ще разгласява доклада си на 2 февруари - обичайно последният тех колос, който се регистрира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР