Икономическото възстановяване през 2021 г. е увеличило и дивидентите на

...
Икономическото възстановяване през 2021 г. е увеличило и дивидентите на
Коментари Харесай

Големите непублични компании в България отново разпределят дивиденти за милиони

Икономическото възобновяване през 2021 година е нараснало и дивидентите на непубличните компании. Индустриалните компании и банките още веднъж разпределят най-големи суми от облагите си. При непубличните е мъчно да се пресметна дивидентна рентабилност, защото техни акции не се търгуват на контролиран пазар.
Най-големите български непублични компании и тази година не изневеряват на традицията и ще разпределят дял. Това не е изненадващо поради рекордната като растежи и облаги за едрия бизнес 2021 година Големият къс по традицията се концентрира в основните акционери - постоянно задгранични корпорации, само че късчета остават и за дребните акционери в тях, които най-често са там с дялове, останали по линия на приватизацията от преди десетилетия.

Миналата година донесе растеж във финансовите резултати на бизнеса, подтикван от постпандемичното възобновяване, като това се трансферира и в малко по-високи дивиденти при някои от тях. От небанковите компании най-щедри са огромните индустриални и добивни компании, което е разумно - там са и едни от най-големите обороти. За разлика от обществените компании, при непубличните е мъчно да се пресметна дивидентна рентабилност, защото техни акции не се търгуват на контролиран пазар.
Реклама
Без значение дали са обществени или не, главните права на акционерите си остават - това на дял, присъединяване в общо заседание, ликвидационен дял. В взаимозависимост от устава те могат да имат и право за присъединяване в нарастване на капитал. Исторически обаче заинтересоваността на дребните акционери е някъде сред съвсем никаква и нулева - това си проличава и от присъствалите на общите събрания на тези компании. При дивидента обаче най-вероятно нещата не са тъкмо по този начин, защото огромна част от тях са сегашни или някогашни чиновници, както и техни наследници. А и в самите предприятия и дребните градове има акции за приемане на дивидентите. За акции на непублични компании проведен пазар няма, само че те могат да се купят извънборсово - стига някой да желае да продава, като в тази ситуация облагите от покупко-продажбите са облагаеми . През годините някои компании вършиха и назад изкупуване.

Тази година дял разпределиха и банките след известно засушаване заради регулаторни ограничавания около коронавирус. В трите най-големи банкови институции също има дребни акционери, които би трябвало да получат своя къс.
От Средна гора до Девня
Извън банковия бранш водач си остава медодобивното дружество " Аурубис България ". За втора поредна година това е най-голямата компания в страната с доходи 6.6 милиарда лева и облага 292 млн. лева съгласно класацията на " Капитал " К100. А с над 291 млн. лева, гласувани за систематизиране, това е най-големия дял за компанията от Пирдоп от пет години насам. Компанията не пропуща да разпредели своята облага, а за последните 6 години е върнала към акционерите 1.6 милиарда лева Мажоритарен притежател с 99.86% е " Кумерио Австрия ", а останалите 0.14% са в над 2600 акционери с 29 хиляди бумаги.

В медодобивния бранш е още една компания от района на Средногорие - " Асарел Медет ". Тя също обичайно разпределя дял, само че не го афишира в решенията на общото заседание, а за него обществено се схваща година по-късно в годишния доклад. В дневния ред на общото заседание за 2022 година също имаше точка за разпределение на облагата, като от протокола от провеждането му излиза наяве, че е взето решение за систематизиране. Съобщение за това се намира и на уеб страницата на компанията, като там е разказано и по какъв начин всеки акционер може да получи дивидента си. За предходната година самостоятелната облага на компанията е 131.5 млн. лева
Реклама
Другите два индустриални колоса с дивиденти са от Девня - " Солвей Соди " и производителят на торове " Агрополихим ". Първата компания е част от белгийско-турския " Солвей шишеджам холдинг " и е разпределила над 780 млн. лева за 6 години, като през тази усили размера. До 2002 година компанията се търгуваше на фондовата борса, само че се отписа, а в нея останаха много дребни акционери - броят им леко падна след една процедура по назад изкупуване на акции. Компанията не е разпределяла дял само през 2005 година

Леко понижение има при " Агрополихим ", само че компанията разпределя без спиране последните три години след пауза за няколко години.
Дивидент с усет на бира, вино и шоколад
Компаниите от хранително-вкусовия бранш също се регистрират на своите акционери. Тук са два от огромните производители на бира - " Карлсберг България " и " Загорка ", до момента в който " Каменица " избира да заделя облагите си в запасите. След година пауза се завръща и производителят на захарни произведения " Нестле България. И трите компании са благосъстоятелност на непознати мажоритарни акционери. Безотказен през годините е и следеният от Петя Славова и фамилията й винпром " Черноморско злато ". За тази година не е ясно дали е разпределен дял, защото няма оповестено решение на общото заседание в Търговския указател. За предходната година обаче облагата е над 5 млн. лева, което може да допуска, че подобен има, в случай че приемем, че няма смяна в политиката на управлението и главните акционери.
Липсващата фармацияНяколко от огромните компании с доста дребни акционери са заводите на някогашната " Балканфарма " в Дупница, Троян и Разград. Днес те са благосъстоятелност на разнообразни групи и лица, като за предходната година нито една от фирмите не разпределя дял. Това обаче може да се дължи и на спецификата на бизнеса им, който също е мощно подвластен от регулации и интернационалното състояние. Тази година да вземем за пример най-голямата обществена фармацевтична компания " Софарма " и дъщерната й " Софарма трейдинг " се отхвърлиха да разпределят дивиденти поради упованията за тежка икономическа среда и желанието да запазят устойчиво финансово положение около резултатите на войната в главните й външни пазари - Русия, Украйна и Беларус. Историята на дивидентите демонстрира, че за фирмите с ясна политика в тази посока икономическите разтърсвания нямат значение. Скоро ще разберем дали задаващите се стопански проблеми ще трансформират това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР