Активите на частните пенсионни фондове нараснаха с 13% през 2021

...
Активите на частните пенсионни фондове нараснаха с 13% през 2021
Коментари Харесай

В подножието на 20-милиардния връх

Активите на частните пенсионни фондове набъбнаха с 13% през 2021 година до 19.6 милиарда лева Постигнатата рентабилност е над тази от 2020 година, само че не съумява да компенсира развихрилата се инфлация. Пенсионните компании, част от локални групи, не престават да усилват вложенията си в свързани лица и те към този момент са към 1.6 милиарда лева
При пенсионното обезпечаване по план всичко би трябвало да се случва постепенно и системно, а внезапните промени и изненадите несъмнено не са мечтани. В идеалния случай вноските се натрупват и умножават с години

Ако се изходи от това, 2021 година би трябвало да не се брои за добра за бранша, защото беше изпъстрена с вести. През нея българските универсални пенсионни фондове (УПФ), където се обезпечават всички родени след 1959 година, излязоха от етапа, в която единствено натрупват средства, и започнаха да изплащат пенсии на първите си клиенти, достигнали нужната възраст. Въпреки че беше предстоящо, нужните законови промени по какъв начин да стане се случиха безусловно в последния миг. Освен това за пръв път от десетилетие имаше и промяна в собствеността на пенсионна компания - NN стана част от групата на белгийската KBC и се снабди с името на българската й банка ОББ. А също има и поръчка от нов състезател - " ДаллБогг: Живот и здраве ", последният лиценз за работеща компания в бранша е от 2009 година И, несъмнено, светът остана под сянката на коронавирус несигурността, а инфлацията в България доближи 7.8% в края на годината.

На този декор частните пенсионни фондове въпреки всичко регистрират относително сполучлива година. Активите на трите съществени вида схеми, ръководени от сдруженията, се повишават с 13% до 19.6 милиарда лева А това значи, че евентуално още през актуалното тримесечие ще бъде прескочена бариерата 20 милиарда лева, защото към момента се изплащат малко пенсии, а постъпленията единствено в УПФ от вноски приблизително месечно са над 140 млн. лева
Реклама Доходността: Нагоре, само че под инфлацията
Другият главен измерител на представянето на пенсионните фондове е постигнатата рентабилност. При всички фондове тя е позитивна (виж графиката) и сензитивно надвишава осъществените равнища през 2020 година А също така и на фона на нулевите лихви по депозити доходността, достигаща 6.5% при УПФ и даже 8.7% при доброволните схеми (където чиновници и работодатели могат да вършат спомагателни вноски за, нагледно казано, " трета пенсия " ), наподобява внушително.

Тя не е изненадваща, като се има поради, че международните финансови пазари през предходната година доближиха рекордни върхове, а показателят на БФБ SOFIX се повиши с 42%. Причината доходността на пенсионните фондове да не е също в сходни порядъци е, че огромна част от вложенията им са в по-консервативни принадлежности и най-много в ДЦК. Доходността по дълга на доста от държавните управления в еврозоната е към момента на ниски и даже негативни равнища, само че портфолио мениджърите на пенсионните компании влагат и в други развити и разрастващи се пазари, където тя може да е доста по-висока и даже двуцифрена (справка - Турция). Там обаче пък има валутен риск.

Освен това в последните месеци с упованията, че централните банки ще реагират на инфлацията, доходността по ДЦК се покачва, което подхожда на спад в цените на облигациите. Пенсионните фондове преоценяват активите си всеки работен ден по пазарната им стойност, тъй че това също натиска представянето им надолу.

Постигнатата действителна рентабилност обаче е негативна, защото вложенията на фондовете не съумяват да победят регистрираната от Национален статистически институт инфлация - т.е. и пенсионните спестявания губят покупателна дарба. Все отново при фондовете, осъществили по-високи стойности, тази загуба е минимализирана.
Реклама Инвестициите: Сектор на две скорости
Данните от портфейлите на обособените пенсионни фондове затвърждават оформилата се към този момент повече от десетилетие наклонност на две разнообразни тактики в бранша. Четирите огромни пенсионни компании с непознати притежатели, които управляват към ¾ от осигурителните активи в България, не престават да ги влагат най-вече в ДЦК и в огромна степен зад граница.

Същевременно идната четворка, които са свързани с локални бизнес групи, не престават да са фокусирани в огромна степен в български корпоративни активи. От събраните от " Капитал " данни от портфейлите на всички пенсионни фондове се вижда, че от всичките 19.6 милиарда лева активи към края на 2021 година цената на вложенията в български акции, дялове и облигации (без ДЦК) е общо близо 2.5 милиарда лева Но от тях съвсем 1.9 милиарда лева се дължат на относително по дребните като размер пенсионни компании с българска благосъстоятелност - " Съгласие " и " ЦКБ-Сила " (свързани с " Химимпорт " ), " Бъдеще " (свързана с " Еврохолд " ) и " Топлина " (контролирана от Христо Ковачки). За разлика от пенсионните фондове, част от интернационалните финансови групи, където делът на българските активи е едноцифрен, при локалните играчи той доближава от ⅓ до ⅔ при УПФ и даже до 80-90% при ДПФ.

Това единствено по себе си не е безусловно неприятно. Макар че концентрацията на вложения на един пазар поражда опасности за парите на обезпечените, впрягането на ресурса на локалните обезпечени за развиване на локалната стопанска система може да е даже целесъобразно. Същинският проблем е, че все по този начин голямата част от вложенията на локалните пенсионни фондове е ориентирана към компании, близки до личната им група, което поражда натурален спор на ползи, а в по фрапантна форма би могло да се употребява за искрено източване.

По принцип вложението на парите на обезпечените в компании, свързани със самото пенсионно сдружение, е неразрешено, само че законовите рестрикции от години се заобикалят и КФН по този начин и не намира воля да приключи тази процедура. Отделно и четирите локални пенсионни компании кавалерски си разменят пакети и кръстосано влагат в групата на другия, което също оказва помощ да се избегнат законовите предели за централизация.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
По оценки на " Капитал " на база портфейлите на пенсионните фондове вложенията на " Съгласие ", " ЦКБ-Сила ", " Бъдеще " и " Топлина " в сдружения, индиректно свързани с действителните им притежатели, са сумарно съвсем 1.6 милиарда лева, което е над ⅓ от активите им. И над половината от всички вложения на пенсионните фондове в частни български бумаги.

Друго измерение на казуса е, че тези вложения в голямата си част са в десетки неликвидни сдружения, особено листвани за задачата пенсионни фондове да влагат в тях, към които няма различен външен инвеститорски интерес. А това слага и пазарните им оценки под въпрос, като ги прави доста лесни за манипулиране. Например една от топ вложенията на " Съгласие " и " ЦКБ-Сила " е " Велграф асет мениджмънт " - самобитен заможен фонд с 200 млн. лева активи и под 10 млн. лева годишен оборот, има пазарна капитализация 290 млн. лева, която надвишава тази на да вземем за пример " Химимпорт ", която настоящо пазарът прави оценка на 215 млн. лева с всичките й дъщерни сдружения.
Компаниите: Познатият любимец
Въпреки тези изкривявания компанията, привлякла най-вече вложения от пенсионните фондове, продължава да е " Софарма " със 116 млн. лева Фармацевтичният колос на БФБ участва в портфейлите на 19 от 27 фонда и е топ българската инвестиция на портфолио мениджърите на две от огромните пенсионни компании - " Алианц " и " ДСК-Родина ". Другите две, които могат да се похвалят с толкоз изчерпателен интерес, са " Адванс терафонд ", който попада в 22 фонда, и " Монбат " - 20.

Ако се гледа обаче като вложения в компании, влизащи (официално) в една група, то наградата би отишъл в " Еврохолд ". Причината тук (освен упоменатото напомпване от обвързваните локални фондове) е добитите от нея през годината мажоритарни пакети в двете обществени електроразпределителни сдружения на ЧЕЗ. Изглежда, надалеч не всички фондове са приели последвалите търгови оферти и по този начин те имат още сумарно вложения в тях за над 80 млн. лева, а дружно с вложенията в самата " Еврохолд " и публично свързани лица сумата към този момент надвишава 200 млн. лева
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Ако обаче се гледат освен локалните представители в портфейлите, сигурно таблицата на челото би се изменила фрапантно. Почти всички от огромните пенсионните фондове залагат и на лична селекция бумаги на водещи компании на световните пазари, като при някои от тях сумите много надвишават тези в локални акции. А също по този начин съвсем всички са вложили и в набор от най-популярните индексни фондове и ETF-и.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР