Темата на следващите месеци ще продължи да бъде една и

...
Темата на следващите месеци ще продължи да бъде една и
Коментари Харесай

Афганистан – световната нарко житница на света

Темата на идващите месеци ще продължи да бъде една и съща – Афганистан. Страната, останала известна като „ Гробницата на империите “, непокорната територия е помогнала, с цел да се промени вечно света – Александър Македонски напуща тази територия, като даже се има вяра, че е смъртно ранен. След него Чингис Хан се отхвърля въобще да продължи напред, до момента в който великите сили, подкрепени от технология и по този начин наречените елитни войски, не удрят на камък. Какво толкоз има в Афганистан, с цел да се генерира толкоз доста интерес? С повърхност от над половин милион квадратни километра и популация от близо 32 или съвсем 33 милиона души, това е една не просто необятна територия, а призрачен сън за всеки поробител.

Добавяме и съществуването на куп анализатори, които ще посочат, че с изключение на всичко останало, тук климатът и теренът са толкоз неподходящи, че освен туристите отхвърлят да отидат – от една страна приказваме за не толкоз отзивчивото племенно ръководство, а от друга ще открием, че огромна част от гостите са най-често алпинисти, които упражняват за Хималаите.

Високите планини на Афганистан имат особена конкуренция и в миналото даже Христо Проданов е изкачвал тъкмо тях. След като няма централизирана власт и явно няма никой, който да повлияе толкоз доста на жителите на тази страна – те даже нямат тъкмо регламентирани граници и не се занимават с построяването им, изниква единствено един въпрос: какво е толкоз скъпото в Афганистан? Тук няма нефт, най-малко не толкоз, колкото можеше да се открие в Ирак или Либия, само че с цел да отговорим на този въпрос, дано се замислим за нещо друго: кое е общото сред Либия, Йордания и Афганистан?

Наркотиците и по-точно, ресурсът за производството им. Опиумовите полета в Афганистан са били обект на разглеждане от редица страни. Още през 70-те и 80-те години това е страната, която изнася най-вече хероин за Съединени американски щати, а по-късно зарежда съвсем целият свят. Не е загадка, че преди години самият Соломон Паси предложи да се засаждат рози, въпреки всичко розовото масло не е тъкмо толкоз доходоносно, колкото маковите растения, само че е добра опция. За жал, тази концепция освен не се осъществя, само че и през днешния ден следим развиването на нещо доста по-мащабно от обичайна нарко война. Тук се преплитат културата, идеологията и вярването, че Афганистан в никакъв случай няма да има държател или стопанин.

 Изгарянето на опиати в Афганистан от 2019 година Добра и не толкоз ефикасна реклама.

И единственият нужен запас е опиат. До този миг няма специалист, който да отхвърли, че точно търговията с опиати е съумяла да докара задоволително оръжие, с което да се следи бързото и съвсем безпроблемно обезвреждане на страната. Друг е въпросът, че талибаните безшумно чакаха своя миг, с цел да се задействат, тъкмо във време, в което светът е ударен от пандемия и ресурсите са ориентирани на друго място. Ресурси? Според калкулации на Ройтерс, Съединени американски щати са вложили повече от 8 милиарда $, освен това в продължение на 15 години. Парите отиваха за пресичането на тази търговия, а може би и за култивирането в нечия изгода, само че нападенията върху полета и лаборатории нямаха никакъв триумф. Една от аргументите е, че тази страна има съвършения климат.

Достатъчно е просто да хвърлите семената и да бъдете малко търпеливи. Другата забавна изненада е, че когато паричният поток за битка с другите канали се проваля – рано или късно всеки дърпа шалтера, даже локалните започнаха да поддържат новата американска народна власт благодарение на този тип търговия. В идващите години точно това ще е ресурсът, който ще подсигурява стабилността и развиването на страната, в случай че въобще можем да приказваме за развиване. Нека не бъдем черногледи, въпреки всичко актуалните талибани признават, че щели да изкоренят практиката за развъждане на опиат. Иронично видяно, в случай че това се случи, най-вероятно и Афганистан няма да съществува по метода, който следим толкоз доста години.

Според статистиката, възбраната за произвеждане е наложена към 2000 година в опита на Афганистан да се цивилизова и да получи международното самопризнание, както и място на масата за договаряния. Изкушаващото предложение може би е било добра вест за едни, само че нарушава изконното право на всички останали племена да имат свое лично мнение. Няма смисъл даже да се разяснява какво тъкмо е било въздействието, въпреки всичко тъкмо тази красива проформа в никакъв случай не се преглежда, а положителните остарели фермери разрешават да се изнасят от 80% от запазите на опиат и хероин за целия свят.

През последните 3-4 години, макар непрекъснатите опити на „ Великите сили “ да въздействат на търговията и да спрат порочната процедура, съпротивата беше голяма, а поставените върхове по търговия бяха наранени само и единствено поради пандемията, като тогава износът е единствено 37%. Кариерният връх е регистриран през 2017 година с продажбата на 9900 тона или 1.4 милиарда $ – към 7% от брутния вътрешен артикул на страната. Интересното е, че от началото на годината, до този миг, прогнозите за доходи ще бъдат сведени до 6.6 милиарда $. Ако Съединени американски щати са вложили близо 8 милиарда за противопоставяния, несъмнено е мъчно да се пресметна какъв брой тъкмо би трябвало да е ефикасната сума, откакто единствено за една година ще се реализира същата стойност от търговията.

Междувременно се чуват най-различни митове като премахването на този запас и възбраната на търговията му, но от ден на ден източници виждат една притеснителна наклонност. Новите лаборатории са модифицирани за производството на метамфетамини. При това процесът към този момент е приключен, а разпространяването е необятно отворено за всички. Кабул е една изключително наранена дестинация, а търговията е повече от свободна, а това продължава да ни връща на главния въпрос: къде тъкмо са отишли парите за вложение, откакто афганистанците към този момент имат и полета с ефедра – главната съставна част за извличането на ефидрин, който разрешава чисто и качествено произвеждане.

Кой би подозирал, че до момента в който химиците на запад са принудени да извличат минимални количества от разнообразни медикаменти, в този момент имат достъп до необятни и изключително екологично чисти полета. При това процесът освен няма да е безценен, само че и елементарен – даже човек с базови знания в химията ще има цялостната независимост да извлече и подготви сходен опиат. Ефедра се отглежда съвсем в целия свят, само че постоянно в скрити парници и оранжерии, с цел да не се притегля нужното внимание.

Афганистан няма такива ограничавания и това е явно – с изключение на пандемия, Кабул е ударен грубо и от повишаващото се количество подвластни от редица опиати. След като контролът е публично загубен, производството освен продължава да се случва в някои от към този момент известните области в Западен Афганистан, само че и на най-различни други теротирии, в това число и в семейства, където се образоват фамилии. Какво е било противодействието на Съединени американски щати, като главен миротворец? Въздушни удари, само че откакто са неефективни и също по този начин постоянно се покачват цивилните жертви, даже те са принудени да спрат тази процедура, а мераците за сухопътно въздействие от дълго време са охладени.

 Рекламна фотография в борбата за надзор на трафика на опиати. Според информацията, тук са изгорени към 20 тона чиста продукция.

Производството на този опиат идва с такса от талибаните, които забележете, дават образование и ресурса, та в случай че хероиновото произвеждане се пресмята в милиарди, то единствено от търговията на метамфетамини ще открием, че приходите им на година са близо 4 милиона $, освен това единствено от една дестинация. Не неприятна инвестиция, имайки поради високият % на безработица. Следователно не би трябвало да забравяме, че новите владетели на най-голямата лаборатория за опиати в света, не просто са съумели да покорят Афганистан, те са основали и много добра мрежа. Никой не може да продава без тяхното наличие, съществуват гранични пунктове, които биха засрамили и най-щателните митничари, а нарушаването на разпоредбите постоянно ще се мери в гибел.

Логистиката работи, изключително откакто флотата на Шри Ланка към този момент задържа някои от първите колета, до момента в който в Арабско море се появиха още доста лодки с опиати. Шансовете тази болест да се разпростре в Източна Африка, Европа и други близки и далечни територии, по никакъв начин не са малко, въпреки всичко това е една обичайната търговия за милиарди, може би трилиони, а и купувачите не са малко. Следователно не би трябвало да се изненадваме нито от успеха, нито от бъдещите проекти на страната. Тя в никакъв случай няма да спре производството на този тип субстанции, купувачите не са малко, а това може би е основата за една доста по-свирепа зараза, този път наркотична такава. Бъдете сигурни, че освен цената на опиатите ще се промени, само че и количеството. А на този стадий няма никой, който да откри вярното решение за Афганистан, съмняваме се, че някой въобще го търси.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР