Телевизионната кула се намира на най-високата точка в Силистра и

...
Телевизионната кула се намира на най-високата точка в Силистра и
Коментари Харесай

Нов живот за крепостта "Меджиди табия" в Силистра

Телевизионната кула се намира на най-високата точка в Силистра и може да бъде забелязана от съвсем всяко място в равнинния град. Построена доскоро повече от 40 години, подножието на кулата пази история от средата на XIX век. Там се намира единствената напълно непокътната османска цитадела от това време - " Меджиди табия ". Кръстена на султан Абдул Меджит, табията, или така наречен барикада, се намира единствено на два километра от центъра на Силистра.
" Меджиди табия " е отворена за визити всеки ден от началото на май до октомври, като предлага също и екскурзоводски обиколки Фотограф: Надежда Чипева
Крепостта е измежду известните туристически забележителности в Североизточна България. Въпреки това през последните над 10 години " Меджиди табия " беше отдавана за стопанисване на частни лица. През 2020 година по самодейност на община Силистра тя още веднъж е под егидата на Регионалния исторически музей. От ръководството на музея възнамеряват реституция на крепостта и отделяне на непрекъсната експозиция.
Фотограф: Надежда Чипева История на укреплението
" Меджиди табия " е строена в интервала 1840 - 1853 година по проект на пруския офицер Хелмут декор Молтке. Тя е едно от осемте укрепления, които имат за цел да пазят подстъпите към града. Името си получава малко преди да бъде приключена, когато султанът Абдул Меджит я посещава. " С нейното създаване, действие и военни дейности, разиграли се по време на войните от XIX век, са свързани имената на султан Махмуд II, Хелмут декор Молтке, Лев Толстой и Джеймс Армър Бътлър ", описват от Регионалния исторически музей - Силистра. Шестоъгълната форма на крепостта и над осемметровите й каменни стени пазят града, като тя действа и има настоящи бойци доникъде на XX век.
Фотограф: Надежда Чипева
За " Меджиди табия " се носят разнообразни митове. Една от тях е, че има подземни тунели, които стигат от крепостта до другия завършек на Силистра. " За голямо отчаяние на забележителна част от силистренските поданици няма научни данни за съществуването на подобен тунел, който да свързва крепостта с дунавския бряг ", споделят от музея.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама Съвременен прочит
Сега до входа на крепостта, на върха на хълма, може да се стигне с кола или пешком. Природният парк към нея е известно място за разходки измежду локалните поданици, изключително през горещите лета в Силистра. Зад тежките порти на " Меджиди табия " се открива панорама на необятна градина, в центъра на която са другите крепостни постройки. През последните над 10 годините мястото е било непрекъснато отворено за гости. Стопанисването му обаче е оставено в ръцете на частни лица, представяли персонални сбирки с експонати от разнообразни столетия. През 2020 година крепостта е дадена от общината на Регионалния исторически музей - Силистра, който стартира поетапно облагородяване на " Меджиди табия ".
" Меджиди табия " е строена в интервала 1840 - 1853 година по проект на пруския офицер Хелмут декор Молтке. Тя е едно от осемте укрепления, които имат за цел да пазят подстъпите към града Фотограф: Надежда Чипева
Обиколката на крепостта стартира през главната зала, където в този момент е изложена краткотрайна експозиция от движими културни полезности от интервала XV - XIX век. " Надяваме се в границите на идващите две-три години да разширяваме експозицията и да създадем непрекъсната такава. Сега я допълнихме с османски униформи, а скоро чакаме и съветски ", изясняват от музея.
Фотограф: Надежда Чипева Фотограф: Надежда Чипева Реклама
В крепостта са непокътнати и достоверните пространства за предпазване на барут. Всяко от тях е оградено от тунел. От музея описват, че тунелите служат за проветряване на барута или при положение на гърмеж двойната стена да поема вълната. По време на разходката към крепостта вършат усещане и множеството имена, изписани върху камъните, доста от тях на бойци.
В крепостта са непокътнати и достоверните пространства за предпазване на барут Фотограф: Надежда Чипева Повече хора, повече благоприятни условия
Крепостта се посещава главно от българи и румънци, като тя е част от известен туристически маршрут от нос Калиакра до резерват " Сребърна ". " Меджиди табия " е отворена за визити всеки ден от началото на май до октомври, като предлага също и екскурзоводски обиколки. След това музеят затваря, а експозицията се изнася поради неспособност да бъде съхранявана през студените месеци. От музея разясняват, че през 2020 година общо 4500 души са посетили крепостта.
Фотограф: Надежда Чипева
Приходите на " Меджиди табия " от началото на юли предходната година до края на октомври са в размер на 16 хиляди лева Посещенията тогава разумно са били по-малко поради пандемията. От май тази година обаче ползата още веднъж се ускорява и доникъде на август приходите са към този момент 18 хиляди лева " Парите използваме за обогатяване на експозицията, поддръжка и провеждането на разнообразни мероприятия ", разясняват от музея.
Фотограф: Надежда Чипева
Парите от Министерството на културата, отпуснати за крепостта, са част от общия бюджет на Регионалния исторически музей - Силистра. Той се пресмята на база субсидирани бройки, които са общо 23, всяка на стойност малко над 18 хиляди лева Две от тях са ориентирани съответно към бюджета на крепостта. " Още идната година ще аплайваме за финансиране за правенето на план за реституция и консервация по стратегиите за запазване на нематериално културно завещание към Министерството на културата ", разясняват от музея.
Фотограф: Надежда Чипева Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Климат 1 Енергетика 2 Политика 3 Градове 1 Енергетика 2 Политика 3 Климат Реклама
Освен за туристически обиколки " Меджиди табия " може да се обособи и като място за осъществяване на разнообразни събития навън като концерти, конференции или даже сватби. " Пандемията обърка доста от проектите ни, само че се радваме, че крепостта към този момент е под наше управление и ще можем да се грижим за нея и да я облагородим ", споделят в умозаключение от Регионалния исторически музей - Силистра.
Фотограф: Надежда Чипева Фотограф: Надежда Чипева Фотограф: Надежда Чипева Фотограф: Надежда Чипева Със Силистра е обвързван и Лев Толстой, който води война в местността по време на Кримската война. След гибелта му две шепи от праха му са донесени в Силистра. Едната е положена в крепостта, а другата на паметника му в града Фотограф: Надежда Чипева Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР