Телевизиите са основните медии, от които хората се информират по

...
Телевизиите са основните медии, от които хората се информират по
Коментари Харесай

Екзакта рисърч: 3/4 от хората имат доверие на радиото и телевизията

Телевизиите са главните медии, от които хората се осведомят по време на предизборните акции и изборите, сочи проучване на " Екзакта рисърч " направено по поръчка на Съвет за електронни медии.

3/4 от хората имат доверие на обичайните медии - радио и телевизия, и една четвърт на основаните напълно в интернет уеб сайтове и портали.

И още нещо забавно - повече от половината от интервюираните считат, че в изборния ден би трябвало да се афишират планирани резултати от екзитпол изследванията преди затварянето на изборните секции.

От " Екзакта рисърч " изследват аудиторията два пъти - първият е в седмицата преди изборите на 4 април, а вторият в седмицата преди изборрите на 11 юли. Двете проучвания са правени с една и съща извадка и резултатите са съпоставими.

И в двете акции към 3/4 от хората са се уведомили главно от малките екрани. Второто и третото място са оспорвани. Преди изборите през април обществените мрежи Facebook, Туитър и Инстаграм водят пред интернет уеб страниците и порталите на медии. Позициите се обръщат преди изборите през юли.



" Има придвижване, има промени, само че има и една доста висока резистентност на ползване на информация, когато става дума за избори. Водещи са три огромни малките екрани. И ролята на малките екрани е определяща - водеща. Това е главната медия, от която хората научават за предизборните събития ", споделя Лидия Йорданова от " Екзакта рисърч ".



Традиционните медии се оказват желани и за следенето на събитията в хода на изборния ден. Като близо 73% показват, че се осведомят от телевионни медии и радия. А малко над 1/5 търсят информация в интернет. Телевизиите се оказват водещи и по доверие в интервала на предизборната акция.



Преди изборите на 4 април съмнение към тези медии са изразили малко над 13% от интервюираните, а преди изборите на 11 юли този дял е намалял до 10.9 %.

" Смятам, че резултатите от това проучване ще бъдат потребни както за електронните медии, по този начин и за феновете и най-много за политиците, които ще схванат в действителност какъв брой доста дават медиите за техния избор ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.

Близо 51 % от интервюираните споделят, че медиите би трябвало да оповестяват междинни данни от екзит-пол проучванията на социолозите преди края на изборния ден. 56 % пък се интересуват от междинните резултати в деня на вота.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР