Телекомуникационната индустрия се подготвя за 5G, следващото поколение безжични мрежи,

...
Телекомуникационната индустрия се подготвя за 5G, следващото поколение безжични мрежи,
Коментари Харесай

5G технологиите – едва през 2023-2025 година

Телекомуникационната промишленост се приготвя за 5G, идващото потомство безжични мрежи, което би могло да даде опция за развиване на нови технологии, такива като самоуправляващи се коли и хирурзи роботи. Но може би е към момента рано за огромни упования.

В светлината на комерсиалното ревю Mobile World Congress в Барселона тази седмица, което ще събере доста индустриални водачи, някои предизвестяват, че потребителите рискуват да останат разочаровани, защото изгодите от 5G, като доста по-бърза скорост и огромен потенциал от данни, които бяха промотирани, могат да бъдат надалеч от действителността.

Например, обстоятелството че 5G ще докара до съвсем моментно свързване с интернет при смарт телефони и може на практика да отстрани появяването на недостатъци при изпращане или приемане на данни – това “ще бъде действителност едвам през 2023-2025 година ”, твърди Яник Садови, шеф за телекомуникации и медии и съветник в компанията „ Accenture “. “Все още сме в начален етап ”, добави той.

Преди 5G да стане действителност за потребителите, би трябвало да се извършат два прехода.

Мобилните оператори би трябвало да модернизират мрежите си с 5G уреди, основани от компании като китайската Хуауей и финландската Нокиа, а производителите на мобилни телефони би трябвало да основат такива с вградени 5G предаватели, чрез които би трябвало да стане „ закачането “ към такива мрежи.

Но анализаторите не чакат смарт телефоните с 5G съгласуемост да станат необятно налични до втората половина на 2019 година, а първите модели ще бъдат скъпи.

Още по-дълго време ще отнеме определяне на географско покритие за 5G мрежите, което стартира да се построява тази година. То би трябвало да бъде задоволително разширено, с цел да можете да употребявате вашия 5G телефон, без да се постанова да разчитате на актуалните 4G безжични стандарти през по-голямата част от времето.

– „ Да бъдем търпеливи “ –

Органът на промишлеността за мобилни връзки GSMA, който съставлява близо 800 оператора, предвижда, че 4G покритието ще продължи да бъде поддържано от 45% от мобилните абонаменти в света през 2025 година, а 5G ще бъде единствено 15%.

“5G към момента ще бъде технология със относително дребни мащаби през 2025 година, само че ще има добър напредък ”, сподели генералният шеф на GSMA Матс Гранрид пред Агенция Франс Прес. „ Трябва да бъдем търпеливи “, добави той.

GSMA прави оценка финансовите разноски за мобилни мрежи в международен мащаб на 500 милиарда $ през трите години сред 2018 и 2020 година.

За да разполагате с новите технологии, които 5G дава обещание да отключи, “първо би трябвало да имате мрежа, която ще коства цяло положение, с цел да се разгърне, а също така ще имате несигурна възвръщаемост на вложенията ”, сподели анализаторът на IHS Markit Щефан Терал. ”Съществува действителен риск от отчаяние ”, добави той.

Очакванията са високи. Повече от половината консуматори в развитите страни, 54%, чакат 5G мрежите да доставят по-бързи скорости, а всеки четвърти чака доставка на нови новаторски услуги, съгласно изследване, извършено от GSMA предходната година.

– „ Революционна технология “ –

5G “ще бъде революционна технология, само че в дълготраен проект ще отнеме време да станем очевидци на всичко, което ще може да си разреши един смарт телефон. Но въпреки всичко то ще ни изненада ”, сподели Декстър Тилиен, анализатор във Fitch Solutions.

Изглежда, че телекомуникационните оператори в Европа са се поучили от грешката си с прекомерните обещания, когато 3G мрежите бяха въведени за първи път на континента при започване на 2000-та година и не го вършат при 5G, въпреки че същото не може да се каже за операторите в Съединени американски щати, добави той.

По това време към 3G имаше доста звук, само че първият Айфон, съчетаем с клетъчната мрежа от трето потомство, излезе едвам през 2008 година.

Основната изгода за телекомуникационните оператори в кратковременен проект ще пристигна от повишението на потреблението на данни от страна на потребителите, които 5G ще генерира, сподели Томас Кудри, телекомуникационен анализатор в Bryan, Garnier & Co.

Тъй като скоростта на безжичните мрежи се е нараснала през последното десетилетие, потреблението на данни на потребителите се повишава. И 5G може да бъде врата към света на видео с висока резолюция при смарт телефони и голям брой приложения, които ще доведат до още по-голямо ползване на данни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР