Тел Авив. Високопоставен служител потвърди в събота, че Израел ще

...
Тел Авив. Високопоставен служител потвърди в събота, че Израел ще
Коментари Харесай

The Times of Israel: Израел р готов да освободи двама сирийски войници като жест на добра воля

Тел Авив. Високопоставен чиновник удостовери в събота, че Израел ще освободи двама сирийски пандизчии след завръщането по-рано този месец на останките на боец от израелската войска, погубен в борба през 1982 година, написа израелското англоезично издание The Times of Israel .
Израелският чиновник сподели, че освобождението на пандизчиите ще стане като " жест на благосклонност ", добавяйки, че решението е взето през последните дни.
Двама министри оповестиха на „ Канал 13 ”, че решението е взето без разискване или утвърждение от кабинета. Според израелския закон освобождението на пандизчии в границите на дипломатическа рамка изисква утвърждение от държавното управление, само че съгласно вести от Канал 12 това е било заобиколено със единодушието на основния прокурор Авичай Манделблит.
Тялото на командира на танк Захари Баумел, евентуално погубен в борбата за Султан Якуб от първата ливанска война преди съвсем 37 години, бе върнат от Сирия в Израел по-рано този месец.
Тогава върховен дипломатически чиновник сподели, че помощта на Русия за връщането на останките на Баумел няма да има „ дипломатическа цена “, обвързвана със обстановката в Сирия.
Израелското изказване пристигна откакто съветският делегат в Сирия разгласи освобождението на пандизчиите.
Руският представител Александър Лаврентиев съобщи в събота, че интервенцията по връщането на останките на Баумел е в полза на Дамаск, защото сирийски пандизчии ще бъдат освободени от израелските затвори.
" В Русия сме доста чувствителни към търсенето на изчезнали и мъртви хора, даже от Втората международна война ", съобщи Лаврентиев пред съветски ефирен оператор.
„ Поради тази причина, когато беше взето решението да се съобщи тялото, благодарихме на сирийската страна за тяхното схващане ”, сподели той.
" Но това деяние не беше едностранно - Израел взе решение, което ще би трябвало да извърши по-късно, да освободи някои от сирийските жители, които са в израелски затвори ", добави Лаврентиев, който е специфичен делегат на президента Владимир Путин за Сирия.
Лаврентиев не се впуска в детайлности за това кои пандизчии ще бъдат освободени. Всекидневникът Haaretz означи, че няколко поданици от обитаеми с друзи села от Голанските възвишения понастоящем са арестувани за нарушавания на сигурността.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР