ТЕЛ АВИВ — Палестинците във и извън Газа изразиха облекчение

...
ТЕЛ АВИВ — Палестинците във и извън Газа изразиха облекчение
Коментари Харесай

Жителите на Газа приветстват сделката за спиране на боевете, но се страхуват от това, което може да последва

ТЕЛ АВИВ — Палестинците във и отвън Газа показаха облекчение от плануваната четиридневна пауза в боевете, контрактувана като част от заложниците договорка сред Израел и Хамас. Но мнозина се опасяват, че Израел единствено ще ускори офанзивата си, откакто прекратяването на огъня бъде анулирано.

Мансур Шоман, преподавател по британски, беше заставен да избяга от северна Газа в Хан Юнис на юг Бомбардировката на Израел. Той сподели на екипа на NBC News в района, че се надява паузата в борбите да докара до „ непрекъснато преустановяване на огъня, където можем да възстановим Газа дружно с поддръжката на останалия свят “.

Шоман обаче сподели, че се усеща „ черноглед “ по отношение на това какъв в действителност ще бъде резултатът от краткотрайното преустановяване на огъня.

„ Аз съм от град Газа. Бих желал да се върна в дома си ", сподели той в сряда. „ Но наподобява, че при актуалните условия на договарянията... това не е допустимо тъкмо в този момент. “

Съгласно съглашението, оповестено рано сутринта в сряда локално време 50 дами и деца, взети за заложници от Хамас по време на офанзивата на 7 октомври, ще бъдат освободени, както и 150 палестински дами и деца, държани в израелски затвори. Ако всичко върви по проект, договорката ще докара до четиридневна пауза в боевете и ще даде опция на стотици камиони с филантропична помощ да влязат в линията Газа.

Това ще бъде огромно развиване след седмици на интензивно принуждение.

Но за палестинския деятел за правата на индивида Халил Абу Шамала, краткотрайното помирение надалеч не е задоволително.

„ Нямаме потребност от... не Не се надявайте единствено на преустановяване на огъня за няколко дни “, сподели той пред NBC News в Хан Юнис. „ Трябва да сложим завършек на тази рецесия, този геноцид, тази война. “

Абу Шамала сподели, че се опасява от това, което следва.

„ Няма сериозни достижения от това преустановяване на огъня “, сподели той. „ Войната към момента не е спряла. “

Израелският министър на защитата Йоав Галант даде обещание в сряда, че военните сили ще възобновят офанзивата си с „ цялостна мощ “ незабавно след анулацията на прекратяването на огъня и ще продължат за гонене на задачите на Израел за освобождение на всички заложници и елиминиране на Хамас.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху по сходен метод акцентира в сряда, че войната няма да свърши, „ до момента в който не осъществим всичките си цели. “

„ Гражданите на Израел, желая да бъда явен: Войната продължава “, сподели той по време на брифинг.

Преди новото съглашение израелците седмици наред гласно призоваваха държавното управление си да направи повече за обезпечи освобождението на минимум към 240 заложници, взети в плен при офанзивата на Хамас от 7 октомври, при която бяха убити към 1200 души в Израел, съгласно израелски публични лица. Семейства на пленените и поддръжници организират постоянни демонстрации пред щаба на израелските отбранителни сили в Тел Авив.

В същото време Израел е изправен пред възходящ напън от страна на Съединените щати и доста други народи поради възходящия брой на починалите в Газа, където съгласно локалните управляващи повече от 14 000 души, в това число повече от 5 000 деца, са били убити по време на бомбардировките и наземната атака на Израел. Повече от 1,6 милиона души са били разселени по време на войната, съгласно UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци.

Израелските сили от седмици са казвали на палестинците в Северна Газа да се реалокират на юг, казвайки там е по-безопасно, само че IDF продължава да нанася смъртоносни въздушни удари в региона. Израел твърди, че тези удари са ориентирани към Хамас, само че са убити и цивилни.

Говорителят на IDF Даниел Хагари неотдавна сподели, че израелските сили ще напреднат в своите интервенции " където съществува Хамас, в това число в южната част на линията, " съгласно Reuters, което води до възходящи опасения, че Израел ще разшири офанзивата си на юг.

Миналата седмица в няколко квартала на Хан Юнис бяха пуснати листовки, които споделяха на хората да се изтеглят в известни убежища.

Мустафа Баргути, общоприет секретар на партията Палестинската национална самодейност и деец деятел, основан в окупирания Западен бряг, сподели, че се опасява, че в случай че Израел разшири интервенциите си в южната част на Газа, това може да докара до „ голямо кръвопролитие. “

„ Когато имате 2 милиона души, струпани на по-малко от 80 квадратни благи или 70 квадратни благи, в случай че просто хвърляте камъни по тях, ще убиете толкоз доста, тъй че можете да си визиите какво би означавало бомбардиране в този случай, ” сподели той.

„ Надявам се, че няма да създадат това “, сподели Баргути. „ Надявам се, че това преустановяване на огъня може да бъде удължено и че ще бъде удължено – и че това ще бъде краят на тази война, тъй като нямаме потребност от повече убити израелци или палестинци. “

Шантал Да Силва
Източник: nbcnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР