ОРЛАНДО, Флорида — Ученици и учители ще могат да говорят

...
ОРЛАНДО, Флорида — Ученици и учители ще могат да говорят
Коментари Харесай

Може да се говори за сексуална ориентация, полова идентификация в класните стаи във Флорида при съдебно споразумение

ОРЛАНДО, Флорида — Ученици и учители ще могат да приказват свободно за половата ориентировка и полова еднаквост в класните стаи във Флорида, при изискване че това не е част от инструкциите, според съглашение, реализирано в понеделник сред чиновници на образованието във Флорида и юристи по цивилен права, които оспориха щатски закон, който критиците нарекоха „ Не казвай гей “.

Споразумението разяснява какво е разрешено в класните стаи във Флорида след приемането преди две години на закона, забраняващ преподаването на полова ориентировка и полова еднаквост в ранните класове. Противниците споделиха, че законът е основал комплициране по отношение на това дали учителите могат да се разпознават като LGBTQ или дали даже могат да имат стикери с дъга в класните стаи.

Други щати използваха закона във Флорида като образец за предаване на забрани образование в класната стая за полова еднаквост или полова ориентировка. Алабама, Арканзас, Индиана, Айова, Кентъки и Северна Каролина са измежду щатите с версии на закона.

Според изискванията на съглашението Образователният съвет на Флорида ще изпрати указания до всеки учебен окръг споделя, че законът на Флорида не не разрешава разискването на ЛГБТК хора, нито предотвратява разпоредбите против издевателството въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост, нито не разрешава групите на гей-стрийт алианса. Споразумението също по този начин показва, че законът е безпристрастен — което значи, че това, което се ползва за LGBTQ хората, се отнася и за хетеросексуалните хора — и че не се ползва за библиотечни книги, които не се употребяват в класната стая.

„ Това, което прави това съглашение, е, че то възвръща главния принцип, с който се надявам всички американци да са съгласни, а точно, че всяко дете в тази страна има право на обучение в държавно учебно заведение, където се усещат сигурни, достолепието им се зачита и където техните фамилии и родители са добре пристигнали “, Роберта Каплан, основният юрист на ищците, сподели в изявление. „ Това не би трябвало да е спорно нещо. “

В изказване офисът на губернатора на Флорида Рон ДеСантис разказа договорката като „ огромна победа “ при опазване на закона.

„ Днешното взаимно контрактувано съглашение подсигурява, че законът ще остане в действие и се чака делото да бъде отхвърлено от Съда неотложно “, се споделя в изказването.

Републиканските законодатели твърдяха, че родителите би трябвало да разискват тези тематики с децата и че законът пази децата от преподаване на несъответствуващ материал.

Но съперниците на закона споделиха, че основава вцепеняващ резултат в класните стаи. Някои учители споделиха, че не са сигурни дали могат да загатват или демонстрират фотография на колегата си от същия пол в класната стая. В някои случаи книгите, занимаващи се с LGBTQ тематики, бяха отстранени от класните стаи, а редовете, споменаващи половата ориентировка, бяха изрязани от учебните мюзикъли. Училищният съвет на окръг Маями-Дейд през 2022 година реши да не одобри резолюция, признаваща Месеца на историята на ЛГБТК, макар че го направи година по-рано.

Законът също по този начин провокира продължаващите правосъдни борби сред DeSantis и Disney над контрола върху ръководещия район за Walt Disney World в централна Флорида, откакто DeSantis пое контрола върху държавното управление в това, което компанията разказа като възмездие за опълчването си на законодателството. ДеСантис посочи борбата с Дисни по време на конкуренцията си за номинацията за президент на Републиканската партия през 2024 година, която той прекрати по-рано тази година.

Адвокатите по гражданските права съдиха просветителните чиновници във Флорида от името на учители, възпитаници и родители, потвърждавайки, че законът е противоконституционен, само че делото беше отхвърлено предходната година от федерален арбитър в Талахаси, който сподели, че нямат легитимация да съдят. Делото беше обжалвано пред Единадесети областен апелативен съд.

Каплан сподели, че имат вяра, че апелативният съд е щял да анулира решението на по-долната инстанция, само че продължаването на делото би забавило всяко решение за още няколко години.

„ Последното нещо, което искахме за децата във Флорида, беше повече закъснение “, сподели Каплан.

Асошиейтед прес
Източник: nbcnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР