Текущият ремонт на пътища беше под въпрос. Имаше коректни фирми,

...
Текущият ремонт на пътища беше под въпрос. Имаше коректни фирми,
Коментари Харесай

Депутат от ПП: Кауза на правителството е да се намалят жертвите на пътя


Текущият ремонт на пътища беше под въпрос. Имаше правилни компании, които не са си получили парите. С решението, което взехме през днешния ден дадохме опция да се продължат ремонтите, да се дадат парите и да имаме поддържами пътища. Това сподели депутатът от " Продължаваме промяната " Йордан Терзийски в предаването " Денят онлайн " по Нова нюз. 

Депутатът напомни, че е гласуван огромен бюджет на Министертво на районното развиване и благоустройството и Агенция " Пътна инфраструктура ". 

По думите му отпуснатите 650 млн. лева са за погашение на остарели контракти за ремонт и поддръжка на пътищата. 

Има сертифицирани 1.2 милиарда лева остарели отговорности, предоставени, изпъленени, сертифицирани. Изплащаме 50% от тях. В момента работи меджуведомствена комисия, която изследва останалите 34 контракта. Те ще приготвят отчети и по тях ние ще създадем разбори, уточни още той. 

Терзийски изясни, че  докалдите, ще покажат какъв брой % от договорите са били за ремонт и поддръжка на пътищата.

Бюдежтът на АПИ е 2.5 милиарда лева За първите два месеца са похарчени около 32 млн. лева Има премного пари да се извършат тези разноски. Няма проблем да бъдат платени. ще има актуализация на бюджета. Наш приоритет е да възобновим оптимално пътищата, с цел да караме по здрави пътища. Ремонтът би трябвало да е заплатен финансово. В рамките на тази година Министерство на регионалното развитие да изпълнят уговорките, които са поели, сподели още Терзийски. 

Според депутатът от " Продължаваме промяната " след днешното решение е разплетен възела, тъй че да може да се работи в най-спешен порядък. 

Терзийски разяснява и обстановката, в която Народното събрание взема решение по какъв начин ще бъдат изхарчени парите на Министерство на районното развиване. 

Тук имаме ексцентрична обстановка. Или да няма ремонт и поддръжка на пътищата, или Министерство на районното развиване да вземат решения и да носят отговорност. Те трябваше да продължат договрите, които са с надвишени предели или Народното събрание да поеме тази отговорност, добави още той. 

Терзийски разяснява и тематиката за ограничение на скоростта по пътищата. 

Кауза на правителсвтото е да се понижат жертвите на пътя. Всикчи дейности са в тази тенденция, качеството на инфраструктурата не предполга каране с висока скорост. Докато нямаме качествени пътища е добре да се мисли за решения, които да редуцират жертвите на пътя. Тази борба е обща, това е една идея, над която сме застанали. Възлагаме очаквания на Димитър Илиев, който има компетентност по тематиката. Вярвам че ще успее да въплати тези политики, отебляза Терзийски. 

Голяма част от парите от Плана за възобновяване ще бъдат разпределени на планов принцип. Как ще се разпределят парите зависи от субектите, които вземат участие. Северна България ще има приоритет. Индустриалните зони ще бъдат значими за района, инфраструктурата също е приоритет. Всяко министерство създава стратегии за всички аспекти на Плана, по които може да се кандидатства, добави още Терзийски. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР