Текущата геополитическа ситуация поставя всички европейски икономики пред необходимостта да

...
Текущата геополитическа ситуация поставя всички европейски икономики пред необходимостта да
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Европейските икономики са изправени пред трудни решения


Текущата геополитическа обстановка слага всички европейски стопански системи пред нуждата да вземат сложни решения. Това написа във фейсбук профила си служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. 

От една страна, Европейската зелена договорка продължава да бъде основна задача пред Eвропа - освен това, дълготрайно тя се трансформира в още по-важна, в сравнение с беше преди. Това е по този начин, тъй като точно въвеждането на повече лична зелена сила, идваща от запаси като слънцето, вятъра и така нататък, ще разреши на Европа да бъде по-независима от непознати енергийни източници и геополитически спорове, счита Пеканов. 

Според служебния вицепремиер комплицираната икономическа обстановка, съчетана със страха от криза и високата инфлация, прави мъчно постижимо осъществяването на заложените амбициозни и бързи цели. 

На фона на публичното напрежение по тематиката, би трябвало да потърсим салдото сред дълготрайно верните вложения, с цел да понижим зависимостта ни от непознати енергийни източници, и краткосрочните опасности за районите и препитанието на хората по време на тази всеобхватна промяна. Преходът фактически би трябвало да бъде обективен и добре обмислен, написа още. 

През предходната година, по време на служебния кабинет, поехме ангажимент пред Европейската комисия за съставянето на Комисия по енергиен преход, която да изготви на експертно равнище разнообразни сюжети по какъв начин България да премине сполучливо през прехода към по-зелена и енергийно ефикасна стопанска система. Проведохме онлайн съвещание на Комисията и бих желал да благодаря на специалистите и обществените сътрудници, които към този момент няколко седмици работят, с цел да оказват помощ да намерим най-хубавото решение по подобен сложен и тежък въпрос, счита още той.

По думите му комисията продължава работата по правене на експертните сюжети. Когато резултатите са налице, твърди Пеканов, те ще бъдат показани на Народното събрание, какъвто е и задължението, стихотворец по Плана за възобновяване и резистентност.

След това политическите партии ще би трябвало да вземат решения за това по какъв начин България да се движи напред. Дълги години тези решения са отлагани, тъй като са сложни и постоянно непопулярни, само че в случай че още веднъж допуснем това, страната ни още веднъж ще се окаже неподготвена при следващи шокове в бъдещето, разяснява още служебният вицепремиер. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР