Текстът е препечатан от Свободна Европа.Действие първо:Ръководството настоява журналистка да

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа.Действие първо:Ръководството настоява журналистка да
Коментари Харесай

Екипът на БНР, който отстоява свободата си при всяко управление

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ".

Действие първо:

Ръководството упорства журналистка да бъде свалена от ефир. Програмният шеф отхвърля и бива пенсиониран.

Действие второ:

Журналистката въпреки всичко е отстранена, само че сътрудниците ѝ единствено след няколко часа излизат с декларация в нейна поддръжка. Повечето отхвърлят да заемат мястото ѝ или да работят с някого другиго, който е подложен на нейното място. Това постанова първото в историята прекъсване на най-популярната стратегия в историята на радиото в България.

Действие трето:

Протест пред постройката на медията, в който хората от този колектив се включиха.

Така, напълно в резюме и без да се задълбочаваме в детайлите, изглеждаше обстановката със протичащото се в БНР и с неговия екип, откакто журналистката с сектор правосъдна система и водеща на утринния блок Силвия Великова, беше свалена от ефир от и.д. шеф на стратегия " Хоризонт " Николай Кръстев, поел поста в същия ден и подал оставка на идващия.

Тази рядка демонстрация на взаимност има една специфичност: тя не е единствена в историята на БНР. Този екип и различен път се е оказвал на митинг пред постройката, в която би трябвало да работи. Ето няколко образеца: през 1990 година те стачкуват против тогавашния Комитет за телевизия и радио, посредством който се реализира цензурата в двете единствени електронни медии. През 1992 година те са подложени на критика за свободомислието си по адрес на първото некомунистическо държавно управление.

През ноември 1995 година 34 публицисти от стратегия " Хоризонт " предизвестяват за " административен рекет под формата на привиквания на хора при управлението, директни предизвестия за ограничение на изявите в програмата и недвусмислени подмятания за уволняване ". Малко по-късно 7 от водещите публицисти на радиото, които са отпред на водещите му излъчвания, са уволнени. Сред тях личат имената на Ясен Бояджиев, Лили Маринкова, Лиляна Попова, Светла Петрова и други На власт е социалистическото държавно управление на Жан Виденов. Пред входа на БНР има протест на техни сътрудници в отбрана на уволнените.

Само няколко години по-късно на власт към този момент е друго държавно управление – това на Иван Костов. БНР обаче още веднъж е бодил в очите на властта. Начело на медията тогава е назначен Иван Бориславов. Срещу назначението му се надига протест на публицистите в радиото, а и.д. шеф на стратегия " Христо Ботев " Георги Василски стартира гладна стачка с искане за оставката на новия началник. Близо два месеца по-късно Маринкова и Петър Волгин са освободени от служба, което провокира следващ митинг на колегията в БНР, в резултат на който двамата публицисти са възобновени.

По времето на тройната коалиция и последвалите я кабинети " Борисов " отношението на властта по отношение на радиото не се трансформира изключително, само че то остава правилно на веруюто си – да отразява етично събитията от деня и да продължава да съблюдава журналистическите стандарти. Явно са безапелационни, откакто министър председателят Борисов не е стъпвал в БНР от 2009 година, когато за пръв път пое поста на министър ръководител.

" Дори в редките случаи, когато Бойко Борисов разяснява несвободната на медиите у нас, той постоянно дава образец с БНР - че там репортерите могат да питат всичко ", сподели в четвъртък пред " Свободна Европа " свалената от ефир Силвия Великова.

Радиото може би даже не знае, че е захванало сложен път. Утре властта отново ще е друга и тя евентуално също ще опита да заглуши думите на хората от БНР. Как ще продължи тази история?

Действие последно (засега):

" Не съм цялото радио, гласът на медията няма по какъв начин да бъде заглъхнал ", споделя Силвия Великова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР