Текстът е подписан от Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Риши Сунак,

...
Текстът е подписан от Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Риши Сунак,
Коментари Харесай

За нов глобален консенсус за зелен преход, в който никой не е забравен

Текстът е подписан от Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Риши Сунак, Шарл Мишел, Миа Мотли, Маки Сол и Уилям Руто*.

Имаме потребност от нашата интернационална финансова система да способства повече за хората и планетата. Множество припокриващи се шокове ограничиха способността на страните да построяват резистентност и да влагат в бъдещето си. Уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски приходи съставлява съществена спънка за икономическото им възобновяване и способността им да вършат сериозно значими дълготрайни вложения.

Имаме потребност нашата система да оказва помощ повече в битката с бедността и неравенствата. Приблизително 120 милиона души бяха тласнати в последна беднотия през последните три години и към момента сме надалеч от постигането на нашите Цели за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година Следователно, би трябвало да сложим хората в центъра на нашата тактика за повишение на човешкото богатство на всички места по планетата.

Искаме система, която се оправя по-добре с уязвимостите - в този момент засилени от климатичните опасности - които биха могли да потопят нестабилните страни в серпантина от рецесии. Изменението на климата ще генерира по-големи и по-чести бедствия и ще засегне непропорционално най-бедните и най-уязвимите групи от популацията по света. Тези провокации пресичат границите и основават екзистенциални опасности за нашите общества и стопански системи.

Искаме нашата система да оказва помощ повече на планетата. Преходът към свят с " нулеви излъчвания " и задачите на Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата съставляват опция за това потомство да отключи нова епоха на резистентен световен стопански напредък. Вярваме, че един обективен енергиен преход, в който никой не е пропуснат, може да бъде мощна мощ за облекчение на бедността и поддръжка за приобщаващо и стабилно развиване. Това изисква дълготрайни вложения на всички места, с цел да се подсигурява, че всички страни могат да се възползват от тази опция. Вдъхновени от историческата световна рамка за биоразнообразие " Кунминг-Монреал ", ние се нуждаем и от нови стопански модели, които признават голямата стойност на естествения капитал за човечеството.

Убедени сме, че намаляването на бедността и опазването на планетата са сходни цели. Но би трябвало да признаем риска разноските за зеления преход да бъдат поети непропорционално от бедните, в случай че не дадем приоритет на справедливия и приобщаващ преход. Съгласни сме, че може да се наложи другите страни да следват разнообразни преходни пътища към хоризонта от 1.5° по Целзий според от националните си условия. Няма да има преход, в случай че няма взаимност, стопански благоприятни условия или резистентен напредък, които да го финансират.

Ние, водачи на разнообразни стопански системи от всяко кътче на света, сме обединени в нашата решителност да изградим нов световен консенсус. Ще използваме срещата на върха в Париж за нов световен финансов пакт на 22-23 юни като решителен политически миг за възобновяване на изгубените през последните години достижения в развиването и за ускорение на напредъка към нашите цели за стабилно развиване и обективен и зелен преход.

Ние сме ясни по отношение на нашата тактика: безвъзмездните средства и заемите с преференциални лихвени проценти (често наричани " концесионни пари " ) би трябвало да бъдат предпочитани, с цел да се поддържат страните с ниски приходи в битката против бедността и за подсилване на опазването на здравето, образованието, адаптирането към климата, за загубите и вредите и за справяне със загубата на биологично многообразие. Финансирането на други световни публични изгоди и смекчаването на последствията от измененията в климата не би трябвало да оказва въздействие върху битката с бедността.

На последващо място, дълготрайните заеми би трябвало да бъдат налични за страните със междинен приход, с цел да се насърчат устойчиви вложения в икономическа, обществена и здравна резистентност. Частните спестявания също би трябвало да бъдат мобилизирани за зелената промяна в нововъзникващите стопански системи. В сходство с Програмата за деяние от Адис Абеба, ние признаваме, че би трябвало да използваме всички източници на финансиране, в това число публична помощ за развиване, вътрешни запаси и частни вложения.

Постигането на този консенсус би трябвало да стартира със съществуващите финансови задължения. Колективните цели за финансиране на климатичните политики би трябвало да бъдат реализирани през 2023 година Пренасочването на специфични права на тираж към уязвими страни или еквивалентни бюджетни вноски би трябвало да бъде приключено също тази година, като също по този начин се обмислят нови способи за потреблението им за възстановяване на кредитирането.

Никоя страна не би трябвало да чака години наред за облекчение на задълженията ѝ. Ще насърчим бързото привършване на решения за страните в затруднено състояние, по-специално за страните от Общата рамка на Г-20 за справяне с дълга, и ще подсигуряваме по-голяма изясненост на този развой.

Основен приоритет за бъдещето е продължаването на амбициозната промяна на международните мултилатерални банки за развиване. Призоваваме банките за развиване да подхващат виновни стъпки, с цел да създадат доста повече със съществуващите запаси и да усилят потенциала за финансиране и активизирането на частен капитал, учредени на ясни цели и тактики във връзка с частния финансов принос и активизирането на вътрешни запаси.

Тези финансови запаси са от значително значение, само че при промяната тук става дума за нещо доста повече от пари. Тя би трябвало да даде по-ефективен действен модел, учреден на метод, управителен от страната.

Също по този начин се нуждаем нашите банки за развиване да работят дружно като екосистема, в тясно съдействие с други обществени организации и отвесно построени фондове и, където е уместно, с филантропи, държавни капиталови фондове, частни финанси и гражданско общество, с цел да реализираме най-голямо влияние. След като това бъде реализирано, може да се наложи да обмислим нарастване на капитала, което укрепва институционалния потенциал на всяка организация.

Технологиите, уменията, устойчивостта и обществените и частни вложения ще бъдат в основата на нашите партньорства, с цел да насърчим свободното придвижване на научни и софтуерни гении и да допринесем за приобщаваща, отворена, обективна и недискриминационна стопанска система. Ние ще отидем оттатък формалната помощ за развиване и ще насърчим стратегия за устойчиви и приобщаващи вложения в разрастващи се и нововъзникващи стопански системи, учредена на икономическа добавена стойност и локална промяна. Този повсеместен метод ще изисква нови индикатори, с цел да актуализираме на нашите принадлежности за отчетност.

Публичните финанси ще останат от значително значение за постигането на нашите цели. Трябва да стартираме с подсилване на нашите принадлежности (Международната асоциация за развиване, Тръстът за понижаване на бедността и напредък на МВФ, Международният фонд за развиване на селското стопанство, Зеленият фонд за климата и други концесионни структури на нашите банки, както и Глобалният щит против климатичните рискове).

Но ние признаваме, че постигането на нашите цели за развиване и климат - в това число попречване, минимизиране и адресиране на загуби и вреди - ще изисква нови, новаторски и постоянни източници на финансиране, от вида на назад изкупуване на задължения, вноски от браншове, които просперират с помощта на глобализацията, и по-надеждни пазари на заеми за въглеродни излъчвания и биоразнообразие.

Повишаването на устойчивостта посредством повсеместен набор от финансови принадлежности е приоритет. Нуждаем се от по-силна световна защитна мрежа, с цел да смекчим въздействието на изменението на климата, изключително когато връхлетят бедствия. Това допуска устойчиви на климатични промени и бедствия механизми за закъснение на измененията, застрахователни мрежи и финансиране за реагиране при изключителни обстановки, в това число по-стабилен модел на финансиране на филантропична помощ.

Смекчаването на резултата от климатичните промени ще зависи в огромна степен от увеличението на частните финансови потоци. Това изисква унищожаване на непредвидени регулаторни спънки, възстановяване на бизнес средата, използване на общи стандарти и съответно създаване на потенциал и понижаване на възприеманите опасности, като да вземем за пример на валутните и кредитните пазари, което може да изисква социална поддръжка, както и шерване на надеждни данни. Като цяло, нашата система би трябвало да понижи цената на капитала за зеления преход в разрастващите се и нововъзникващите стопански системи.

Съвместната ни работа е напълно обвързвана със взаимност и групови дейности за понижаване на провокациите, пред които са изправени страните с ниски приходи и за осъществяване на нашата световна стратегия. Ще продължим да настояваме за прогрес, като използваме други значими събития, в това число срещите на високо ниво на Г-20 в Индия и Бразилия, срещата на върха за стабилно развиване и бъдещите COP конгреси, като идният в Дубай тази година. В цялата ни бъдеща интернационална работа и договаряния ще се стремим да напредваме с съответни дейности, които извършват обещанието на задачите за стабилно развиване за нашите нации и нашата планета.

Еманюел Макрон е президент на Франция, Олаф Шолц, е канцлер на Германия, Риши Сунак е министър председател на Англия, Шарл Мишел е ръководител на Еврлопейския съвет, Миа Мотли е министър председател на Барбадос, Маки Сол е президент на Сенегал, Уилям Руто е президент на Кения..

Project Syndicate, 2023.
www.project-syndicate.org

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР